Ognjemet ob zaključku svetovne razstave v Milanu. Foto: EPA/Reuters
Ognjemet ob zaključku svetovne razstave v Milanu. Foto: EPA/Reuters
Slovenski paviljon je obiskalo 1,07 milijona obiskovalcev. Foto: EPA/Reuters
Italijanski časnik Il Corriere della Sera je slovenski paviljon uvrstil med štiri najživahnejša prizorišča dogajanja na Expu. Foto: Slovenia Expo Milano 2015

"Uradno zapiram razstavo," so besede, s katerimi je italijanski predsednik Sergio Mattarella zaprl Expo. Dodal je, da je Italija z odlično organizacijo objela svet, obenem pa je povedal, da je to nov začetek za Italijo. Generalni komisar Expa Giuseppe Sala je povedal, da so z razstavo, katere osrednja tema je bila hrana, nosilni slogan pa Hrana za planet, energija za življenje, osvojili svet, saj je Expo v šestih mesecih obiskalo kar 21,5 milijona obiskovalcev.

Italija je na prireditvi štafetno palico predala Kazahstanu in Združenim arabskim emiratom. Prvi bo pripravil manjšo mednarodno razstavo v Astani leta 2017, slednji pa bo gostil svetovni Expo v Dubaju leta 2020.

Slovenija zgled drugim paviljonom
Na Expu se je predstavilo več kot 140 držav - 52 držav se je predstavilo z lastnim paviljonom, med njimi tudi Slovenija pod sloganom I feel Slovenia (Slovenijo čutim), kot zelena, aktivna in zdrava.

Slovenski paviljon je obiskalo 1,07 milijona ljudi, kot je povedala komisarka Slovenije za Expo Jerneja Lampert, pa je bolj kot obiskanost pomembno to, da so obiskovalci "paviljon zapuščali s pozitivnimi občutki o Sloveniji".

Svetovni voditelji na Expu
Expo so obiskali znani obrazi z vsega sveta - od politikov, igralcev, športnikov in predstavnikov kraljevih dvorov. Prav obiski posameznih svetovnih voditeljev pa so organizatorjem zadali veliko dela.

Kot je povedal vodja logistike Federico Oneto, so bili med posameznimi dogodki, kar se tiče samega upravljanja s prizoriščem, najtežji obiski prve dame ZDA Michelle Obama, ruskega predsednika Vladimirja Putina in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja - pri slednjem so bili vsepovsod ostrostrelci: "Težavni so bili tako zaradi varnosti kot tudi vsega skupaj. Bili so bolj naporni kot pa dogodek ob svetovnem dnevu hrane, 16. oktobra, ki so se ga med drugimi udeležili generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, španska kraljica Letizia, slovenski predsednik Borut Pahor in italijanski predsednik Sergio Mattarella. Takrat smo namreč uporabili predvsem svoje varnostne organe. Putin je na primer prišel s 70 svojimi ljudmi in več kot 40 avtomobili. Ban Ki Mun je imel nekaj svojih avtomobilov, vendar se je večinoma zanašal na našo varnost."

Utrip z letošnjega Expa si lahko pogledate spodaj - kdo vse se je udeležil razstave?