Ture avanture
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 8 glasov Ocenite to novico!
Šuštarska nedelja
Na šuštarskem placu se letos predstavljajo slovenski izdelovalci obutve. Foto: BoBo
Tržiški zmaj
Zmaj, ki so ga izdelali tržiški umetniki in kovači, po novem stoji na vhodu v mestno jedro. Foto: BoBo

Dodaj v

Foto: Tržiške ulice tradicionalno zasedli šuštarji

Jubilejna Šuštarska nedelja
3. september 2017 ob 17:20
Tržič - MMC RTV SLO, STA

Prvo nedeljo v septembru so tržiške ulice tradicionalno zaživele v sejemskem vrvežu. 50. Šuštarsko nedeljo je zaznamovalo simbolično odkritje zmaja, ki spominja na nastanek mesta.

"Šuštarska nedelja je naša tradicija, dogodek, ki doživlja že polstoletno ponovitev. Nosi jasno sporočilo, da je čevljarstvo v Tržiču še kako živo in pomembno tudi po žalostni zgodbi Peka," pravi tržiški župan Borut Sajovic in dodaja, da prireditev želijo narediti še bolj etnološko.

Letošnja posebnost prireditve je šuštarski plac, na katerem se predstavljajo slovenski izdelovalci obutve, ki sta jim organizatorja Turistično društvo Tržič in Občina Tržič omogočila brezplačni razstavno-prodajni prostor.

Vabilu se je odzvala več kot polovica vseh slovenskih čevljarjev. Vsak ima na 50. Šuštarski nedelji v starem mestnem jedru Tržiča postavljeno stojnico z oznako Slovenski šuštar.

"Cilj, ki smo si ga zastavili že pred leti, je, da ta naša prireditev postane osrednji slovenski čevljarski dogodek, na katerem se bodo predstavili vsi pomembnejši slovenski izdelovalci in prodajalci obutve. Ker verjamemo, da je slovensko čevljarstvo še vedno živo in aktivno, si želimo, da bi na tržiški in vseslovenski čevljarski praznik zbrali vso kakovostno slovensko ponudbo obutve," v sporočilu za javnost pojasnjuje predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

Legenda o zmaju
Uradna otvoritev jubilejne 50. Šuštarske se je začela ob 10. uri na glavnem odru na Predilniški cesti, sledila pa mu je predstavitev tržiškega zmaja. Ob finančni pomoči Občine Tržič in s pomočjo sponzorjev so zmaja izdelali člani Kulturno-umetniškega društva Ampus. Kot izpostavlja župan, je kip delo sodobnih tržiških umetnikov in kovačev, nanaša pa se na pripovedko o nastanku Tržiča.

Legenda namreč pravi, da je nastanek Tržiča povezan z zmajem iz petelinjega jajca, ki je razklal Košuto in sprožil plaz skal. Naselbino pod gorami, kjer je prvotno stal Tržič, je zasulo, prebivalci pa so, da bi se rešili, stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič.

S tradicijo šuštarskega sejma je povezano tudi kuhanje tržiških bržol. Obari podobna jed je krajevna specialiteta z večstoletno tradicijo. Turistično društvo Tržič je z namenom ohranjanja in promocije te znamenite jedi pričelo z vsakoletno organizacijo tekmovanja v kuhanju tržiških bržol na odprtem ognju, ki ga letos izvajajo že deveto leto.

Utrinke dogajanja si lahko ogledate v fotogaleriji.

M. Z.
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
primozabc
# 03.09.2017 ob 20:31
Glede na slike se tam za videt vec ostale krame kot cevljev. :( zalostno
dusanrus
# 03.09.2017 ob 17:53
M.Z., lahko bi nas v clanku "kam ta konec tedna" na MMCju ze kak dan prej obvestli o tem dogodku. Bi bili hvalezni. Malo prepozno je za obisk, ce je clanek objavljen po koncu dogodka. Dajte se na MMMCju se malo bolje organizirati glede tega. Priznam pa, da je vedno bolje.
zapravico
# 04.09.2017 ob 10:03
Ta nedelja je proslavljanje propada Tržiča-žalostno
Kolupaila
# 03.09.2017 ob 21:33
Včasih smo v Tržič hodili po Pekove čevlje, tudi na Šuštarsko nedeljo še dve leti nazaj sem kupil Pekove čevlje v tovarniški prodajalni, čeprav jih je bilo vsako leto manj. Kaj pa danes lahko kupiš v Tržiču, propad Peka je za moje pojme tudi propad šuštarije v Tržiču, nove zgodbe pa ni! Vsaj nisem še opazil novih množičnih proizvodov. Tržič je bil daleč na ogrog poznan po Pekovih čevljih. Odgovorni bi se morali zamisliti nad tem, to je tako kot bi Ribenčani organizirali sejem suhe robe brez pravih ribnških suhorobarjev.
Kazalo