Pariške oblasti so nedavno turiste prosile, naj na mostove ne obešajo več 'ključavnic ljubezni', ampak naj raje snemajo 'selfieje', saj vsa kovina že ogroža stabilnost mostov. Foto: EPA
Pariške oblasti so nedavno turiste prosile, naj na mostove ne obešajo več 'ključavnic ljubezni', ampak naj raje snemajo 'selfieje', saj vsa kovina že ogroža stabilnost mostov. Foto: EPA
Kitajska turistka
Kitajski turisti vse bolj spoznavajo svet. Foto: EPA

Največ turistov v Franciji je bilo iz Azije, a opazili so tudi porast števila evropskih turistov.

Številka lanskega obiska Francije je v primerjavi z letom 2012 poskočila za dva odstotka. To pomeni, da je v privabljanju tujih obiskovalcev Francija trdno na vodilnem mestu in je tako zlahka premagala ZDA in Španijo, ki ju je v preteklem letu obiskalo 69,8 milijona oziroma 60,7 milijona turistov.

Vračajo se Američani ...
V Franciji so imeli porast evropskih turistov, in sicer je bilo teh za 1,2 odstotka več kot preteklo leto. Med njimi vodijo predvsem nemški in britanski turisti, število turistov iz Belgije, Luksemburga, Italije in Španije pa se je zmanjšalo. Po velikem padcu števila turistov v 2012 so se v letu 2013 v Francijo vrnili turisti iz Severne Amerike.

... in prihajajo Azijci
Toda vendarle je največji porast zaznati pri azijskih turistih, saj se je obisk kitajskih turistov povečal skoraj za četrtino. V celotnem letu 2013 je v Francijo pripotovalo 4,5 milijona azijskih turistov, kar je 13 odstotkov več, najbolj, za 1,7 milijona, pa je poraslo število kitajskih turistov.

Podatke študije vsako leto skupaj s centralno banko Francije objavi mednarodna agencija za konkurenčnost, ki deluje v okviru gospodarskega ministrstva.

Izsledki študije tudi kažejo, da so turisti podaljšali svoje bivanje v Franciji s povprečno 6,9 na 7,1 prenočitev na posameznika, medtem ko število prenočitev v plačljivih oblikah nastanitev ni toliko naraslo. Iz tega je sklepati, da so se zato, da bi privarčevali, turisti pogosteje odločali za prebivanje pri družinah ali v okviru izmenjav v apartmajih.