Francija ostaja najbolj obiskana država na svetu. Foto: Reuters
Francija ostaja najbolj obiskana država na svetu. Foto: Reuters


Turistov so za odtenek več privabili v zadnji četrtini, ko ko so hoteli, še posebej tisti v Parizu, za novoletne praznike oklestili cene, močnejši dolar pa je pripeljal nazaj ameriške turiste.

Letos bi morali hotelom pomagati sejmi, kot je letalski miting Le Bourget, ki poteka na dve leti, čeprav nihče ne more ničesar zagotoviti. "Leto 2017 je lahko samo boljše od leta 2016, čeprav se najverjetneje ne bomo vrnili na raven iz leta 2014," razlaga vodja MKG-ja Georges Panayotis.

Francija na udaru
V zadnjih dveh letih je bilo v Franiciji v terorističnih napadih ubitih več kot 230 ljudi, od tega 86 ob praznovanju dneva Bastille v Nici, ko je napadalec s tovornjakom zapeljal v množico.

Dohodek na hotelsko sobo je v Parizu lani padel za 14,6 odstotka v primerjavi z letom predtem, na rivieri pa za 2,8 odstotka, se je pa povečal za 4,4 odstotka drugod po državi.

Za silvestrovo obdobje med 29. in 31. decembrom so hoteli samo v Parizu zmižali cene za 7—8 odstotkov, nekateri luksuzni hoteli celo za 15 odstotkov. Francija, ki si krčevito prizadeva obuditi gospodarstvo, se močno zanaša na turizem, ki predstavlja 7—8 odstotkov BDP-ja. Francija je s 85 milijoni obiskovalcev letno najbolj obiskana država na svetu.