Ture avanture
havaji
Če bo zakon potrjen s strani havajskega guvernerja, bodo škodljive sončne kreme na Havajih prepovedane od 1. januarja 2021 dalje. Foto: Reuters

Dodaj v

Havajci v boj proti sončnim kremam, ki uničujejo korale

Slaba stran zaščite pred sončnimi žarki
3. maj 2018 ob 16:25
Honolulu - MMC RTV SLO

Večina izdelkov za zaščito pred soncem vsebuje kemikalije, ki uničujejo koralne grebene in škodijo oceanskim ekosistemom. Da bi ohranili naravo, želijo tovrstne sončne kreme havajske oblasti prepovedati.

Študija neprofitne znanstvene organizacije Haereticus Environmental Laboratory je pokazala, da kemikalije, ki pomagajo filtrirati UV-žarke, povzročajo veliko škodo v koralnih grebenih in s tem škodujejo celotnemu morskemu ekosistemu. Za morsko življenje sta še posebej škodljivi sestavini oksibenzon in oktinoksat, ki ju vsebuje večina krem za zaščito pred soncem.

Po navedbah poročila, ki je bilo leta 2015 objavljeno v znanstveni reviji Archives of Environmental Contamination and Toxicology, v koralne grebene po svetu letno prihaja okoli 14 tisoč ton sončne kreme. Kemikalije v vodo najprej prinesejo s kremami namazani plavalci, nato pa te pronicajo v mlade korale, zaradi česar odmirajo v njih rastoče alge. Posledica odmiranja alg sta beljenje koralnih grebenov in pomanjkanje hranil, ki ohranjajo preostalo morsko življenje. Veliko alg v koralah sicer odmira predvsem zaradi višanja temperature morja.

Havaji v boj proti škodljivim kremam
V želji po ohranjanju naravnega okolja si zvezna država Havaji prva v ZDA prizadeva prepovedati prodajo sončnih krem, ki vsebujejo škodljivi oksibenzon in oktinoksat.

"Havaji so prva država v ZDA, ki se zavzema za takšen ukrep. Svetu moramo biti za zgled. Naš ocean je treba vzdrževati in zavarovati," je sporočil državni senator Will Espero, potem ko je podprl predlog novega zakona. Zdaj je na potezi guverner Havajev David Ige. Če ga bo potrdil tudi on, bo zakon začel veljati 1. januarja 2021, s tem pa bosta prepovedani prodaja in distribucija kakršnega koli sredstva za zaščito pred soncem, ki vsebuje oksibenzon ali oktinoksat. Izjemoma bodo lahko izdelke z omenjenima sestavinama uporabljali posamezniki, ki imajo za to ustrezeno zdravniško potrdilo.

Za ohranitev havajske narave in obvarovanje koralnih grebenov in morskega življenja se zavzema vse več posameznikov in podjetij. Letalska družba Hawaiian Airlines je prejšnji mesec svojim potnikom brezplačno delila vzorce naravnih sončnih krem brez škodljivih kemikalij, ki uničujejo koralne grebene. Pri letalskem prevozniku so potnike ob tem spodbujali, da se o okoljskih izzivih čim bolje podučijo, zato so na svojih letalih predvajali 11-minutni dokumentarec o ohranjanju koralnih grebenov.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
Highland
# 04.05.2018 ob 07:53
Rooskie, primerjava ni ravno na mestu.. Izvoli “enak” primer tvojega komentarja: “Zakaj bi cokolada, ki lahko “ubije” psa, bila primerna za cloveka?!”
alex_l
# 04.05.2018 ob 08:14
Problem sodobnega človeka na dopustu na morju je, da vsak dan z milom s sebe spere naravno zaščito telesa pred UV žarki. Potem se namaže s kemikalijami...
Na morju je dovolj, da si umijemo pazduhe, mednožje in stopala z milom, ostalo pa speremo z vodo. Potem pri zmernem postopnem izpostavljanju soncu ne rabimo nobenih krem (razen majhnega odstotka ljudi z malo pigmenta)...
Seveda se razni "lepotni" svetovalci ne bodo strinjali z mano... z lojem, ki ga telo izloča, se ne da zaslužiti...
webman
# 03.05.2018 ob 18:48
Uničuje korale, nas pa ne? 100%?
Rooskie
# 04.05.2018 ob 07:38
Zakaj bi sončna krema, ki ubije žival bila primerna za človeka?
Otoček
# 06.05.2018 ob 11:17
Ne samo da so kreme za soncenje skodljive za korale ampak so skodljive tudi za ljudi. Pojavnost melanoma in ostalih oblik koznega raka se povecuje skladno z povecevanjem uporabe omenjenih krem. Slucaj? Lahko tudi. Je pa dejstvo, da omenjene kreme blokirajo soncno sevanje, ki je nujno za proizvodnjo D vitamina. D vitamin je prisoten v skoraj tisoc presnovnih procesih v telesu med drugim tudi pri imunskem sistemu. Najboljsa zascita za kozo je hrana in sicer temno zelena listnata zelenjava, ki vsebuje veliko klorofila in ostalih zascitnih snovi. Pomebno je tudi vedeti da koza ni samo zascita oziroma bariera proti zunanjim vplivom ampak ima izredno pomebno funkcijo v proizvodnji antioksidantov in regulacijo metabolizma oziroma preprecevanju t.i. anti-metabilsticnega procesa.
RenatoP
# 06.05.2018 ob 11:01
Vse v merah normale, soncna krema je za zastico pred soncem, ne za rostiljado na soncu. 6x se namazati potem pa se praziti na soncu cel dan je absurd.
Zjutraj se namazati na nabolj izpostavljenih delih (rame, roke, nos, kolena) potem pa cez dan senca in brisaca.

Tisti ki pa se zelite sonciti pa olivno ali sentjanzevo olje, pa na sonce od 9-11 ure in popoldne od 16-19 ure pa bo cisto lepa barva.
Skippy
# 06.05.2018 ob 02:12
Si morda zasledil da smo dodobra uničili ozonsko plast Zemlje?

Si mogoče zasledila, da se je ta plast že dodobra obnovila?

Najprej ti pravijo maži se s kremo, potem ti pravijo ne maži se s kremo, potem ti pravijo, da je dobro, da se gibaš od zunaj, potem ti pravijo, da se je dobro zapreti v stanovanje itd. Saj ne vedo, kaj bi še si izmislili.
PikiMiki
# 04.05.2018 ob 17:29
@kingeston
Sem enkrat gledal teste sončnih krem, ki so pokazale, da so bile dražje ubistvu slabše kot cenejše.
kingeston
# 04.05.2018 ob 14:31
kupujem najdražje* možne zadeve in v povprečju dobim za to bolj kvalitetno robo v vseh segmentih.
kakšen problem?
unajerekla
# 04.05.2018 ob 10:49
pogrešam link do: "11-minutnega dokumentarca o ohranjanju koralnih grebenov"?
smradulja
# 05.05.2018 ob 00:12
Problem sodobnega človeka na dopustu na morju je, da vsak dan z milom s sebe spere naravno zaščito telesa pred UV žarki.

Si morda zasledil da smo dodobra uničili ozonsko plast Zemlje?
Zoro27
# 04.05.2018 ob 07:34
In izpuhi letalskih motorjev so koristni? :(
ukrajin
# 04.05.2018 ob 09:05
Ja zihr... sončne kreme so krive za uničenje koral. Kaki bedaki.
Kazalo