Ustvarjalki oddaje Na lepše, Marjana Grčman in Irena-Shyama Hlebš, bosta v sklopu septembrskih oddaj raziskovali nove oblike v Sloveniji še razvijajočih se turističnih smernic, kot so čebelarski turizem in glamurozne oblike kampiranja. Ekipa oddaje se bo v eni izmed jesenih oddaj posvetila tudi svetovnemu dnevu turizma. Foto:
Ustvarjalki oddaje Na lepše, Marjana Grčman in Irena-Shyama Hlebš, bosta v sklopu septembrskih oddaj raziskovali nove oblike v Sloveniji še razvijajočih se turističnih smernic, kot so čebelarski turizem in glamurozne oblike kampiranja. Ekipa oddaje se bo v eni izmed jesenih oddaj posvetila tudi svetovnemu dnevu turizma. Foto:
Čebelarski turizem
Na lepše bo septembra predstavil eno izmed novosti v slovenskem turizmu, tj. apiturizem.

"Turizem je gibanje, ki spreminja svet. Ne samo da skače čez planke – krepi občutek za inovativnost in estetiko vsega, kar nas obkroža. Tudi v Sloveniji. Glede na to, da je turizem naša edina konkurenčna prednost, je vsak izmed nas ambasador turizma. In pomembno se mi zdi, da ljudje v turizmu prepoznajo sebe, svojo zgodbo. Turizem so namreč zgodbe, ki nas odpeljejo na pot. In destinacijo nam proda najboljši pripovedovalec zgodb. Zato v oddaji Na lepše podpiramo inovativne produkte, ki so konkurenčni ne samo na lokalnem nivoju, ampak tudi v svetovnem merilu," je pred novo sezono dejala urednica oddaje Marjana Grčman.

Oddajo Na lepše si lahko ogledate vsak petek od 5. septembra dalje ob 21.30 na 1. programu TV Slovenija.

Vsebinsko strnjeno se bodo zgodbe oddaje Na lepše septembra vrtele okoli slogana Smisel življenja je ležanje na panju in pa Hotel narava s petimi zvezdicami.

Od apiturizma do glampinga
Ena izmed svežih zgodb je apiturizem, kjer Slovenci v svetovnem merilu orjemo ledino. Gre za okoljsko in družbeno odgovorni turizem, s poudarkom na izobraževanju o pomenu čebel, njihovem vplivu na okolje in počutju za človeka. Po Sloveniji imamo posejanih več kot 10.000 arhitekturno zanimivih čebelnjakov, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje po svetu in odražajo bogato zgodovino čebelarstva. Izpostavimo lahko našo avtohtono čebeljo pasmo, Kranjsko čebelo oz. Kranjsko sivko, ki je ena izmed treh najkakovostnejših čebel na svetu, ter Antona Janšo, začetnika modernega čebelarstva in prvega čebelarja na cesarskem Dunaju. V sklopu čebelarskega turizma se tako razvijajo vodene ture z obiski čebelarjev, čebelarskih muzejev in pokušine medene gastronomije. Kot novost pa je še posebej izpostavljena zdravilna apiterapija v tipičnem slovenskem čebelnjaku, kjer človek leži na panjih in se ob medeni masaži sprošča ob zvoku brenčanja čebel in vdihavanju zraka iz čebeljega panja.

V oddaji Na lepše tudi izpostavljajo novo smernico – glamping. Glamurozno obliko kampiranja s poudarkom na večjem udobju sredi narave, s katero si turistični delavci na posameznih destinacijah podaljšujejo turistično sezono. Poleg nagrajenega projekta Garden Village na Bledu obstaja v Sloveniji še kopica možnosti inovativnega spanja v naravi – prenočujete lahko med drevesnimi krošnjami, v vinskem sodu, v istrskih posteljah sredi zapuščenih teras v bližini Portoroža ali pa v plavajočih hiškah na jezeru.

Ob svetovnem dnevu turizma pa bo poseben poudarek namenjen tudi lokalnim skupnostim po Sloveniji, kjer je turizem ljudem spremenil ne samo okolje, ampak tudi njihovo razmišljanje. Ekipa oddaje Na lepše bo izpostavila nekaj manjših vasi v Sloveniji, kjer je turizem gonilo razvoja in konkurenčna prednost. Izpostavili bodo tudi spletne blogarje kot izvrstne promotorje naše države in že 56. svetovni kongres turističnih novinarjev, ki bo letos potekal na Madžarskem.