Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 26 glasov Ocenite to novico!
Michelinovi vodniki običajno izhajajo v državah, kjer se jim prodaja izplača - v Sloveniji se jim očitno ne, pa tudi v Avstriji ne, saj so ga pred časom umaknili, ostal je samo še vodnik po evropskih prestolnicah. Foto: Reuters

Dodaj v

Hrvaška dobila dve novi Michelinovi zvezdici

Novo priznanje za hrvaško gastronomijo
2. marec 2018 ob 12:14
Zagreb - MMC RTV SLO

Hrvaška se od prvega marca lahko pohvali s tremi Michelinovimi zvezdicami, kar je dve več, kot jih je imela lani. Gre za priznanje hrvaškim restavracijam in dodatno tržniško spodbudo za hrvaški turizem.

Med prejemniki zvezd je šibeniška restavracija Pelegrini, ki velja za vodilno v hrvaški gastronomiji. Kuharski mojster Rudolf Štefan že več let ustvarja nov dalmatinski gastronomski rokopis. Gre za najbolj ambiciozen in najbolj celovit koncept na Hrvaškem. Velik ugled so si prislužili predvsem na račun odnosa, ki ga gojijo do lokalne in visoke kuhinje ter izostrenosti okusa in arom. Hkrati pa tudi ponudba vin v restavraciji napreduje iz leta v leto. Pika na i pa je še ambient, v palači nasproti šibeniške katedrale.

V nasprotju z restavracijo Pelegrini je Monte iz Rovinja prejel zvezdico že lani in je tipični primer višjega ranga mednarodnih restavracij z eno michelinko. Kuharski mojster Danijel Đekić kuha cenovno dostopno, hedonistično hrano, ki osrečuje goste. Monte v samem središču Rovinja, tik pod baziliko sv. Evfemije, samozavestno vodita domačin Danijel Dado Đekić in njegova nizozemska soproga Tjitske. Đekičeva že leta navdušujeta z vrhunsko, moderno kulinariko, ki navdih išče v okolici in morju, pri tem pa nikdar nista iskala bližnjic in sta še v času, ko so se druge hrvaške restavracije prebijale z malce bolj povzdignjeno kulinariko, gostom postregla s tremi pozdravi iz kuhinje in z atraktivno prezentacijo.

Med dobitniki je tudi dubrovniška 'fine dining' restavracija 350. Kot piše spletni portal Plava Kamenica, bi lahko prav ta zvezdica pomenila preobrat na dubrovniški, precej konzervativni, gastronomski sceni.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
watwat
# 02.03.2018 ob 21:25
Ljudje bodite raje tih, kot pa da napišete nekaj na takšen način kot politik kritik in pokažete vso vašo omejenost in ignoranco.
Lupo
# 02.03.2018 ob 21:02
značilno npr. za našo primorsko kuhno ki je na Slovenskem najbolj borna po izvirnosti in je vse več ali manj slaba kopija Italije.

Primorska kuhinja ni slaba kopija Italije ampak pripada teritoriju ki obsega zahodno Slovenijo, Furlanijo Julijsko Krajino, Rijeko in hrvaško Istro.

Ne vem kaj ti vidiš pod Italijo? Kaj ima skupnega kuhinja na južnem Tirolskem s tisto iz Toskane ali pa tisto s Sicilije?
Surfy1969
# 02.03.2018 ob 20:42
Pojdite raje v Italijo, tam je zvezdic na kupe.
Pa še nekaj. V Franciji, Italiji, Švici si turist, na Hrvaškem pa „opet ovaj Slovenac”.
Zdaj pa minuse, alo!
piarija
# 02.03.2018 ob 18:02
te zvezdice so bl tralala....
pepieinschlag
# 02.03.2018 ob 16:13
Hrvati so itak naj v vsem...
Zagreb, prestolnica, že ne vem kolikokrat zapovrstjo najlepše božično okrašeno mesto na svetu, še sedaj nima urejenega odlagališča komunalnih odpadkov, oziroma sortiranja in recikliranja ter predelave ampak vse povrsti odlagajo kar na kup.Ko jim je gorelo smetišče Jakuševac, sem steber dima videl iz svojega stanovanja.
Split se duši v odpadkih, ki jih samo prekapajo ter škropijo s kemikalijami.
Pri kulinariki jim pa naj zaupamo?
Ja, pa Junkersa imajo...
Surfy1969
# 03.03.2018 ob 23:10
Dragi sokomentatorji!
Lani poleti je, en dan po Rogličevi zmagi, model na prelazu Lautaret vzel mini bageto, narezal pršut in kozji sir in mi naredil sendvič, ki je imel 5 zvezdic!!! Je pa res, da sem bil fejst zmatran od kolesa. Ga ni bilo boljšega. In to Francoz! Pa prijazen je bil tudi. Zato, grem letos spet na dopust k njim, potem pa še malo do Garde in s kolesom na tri jurje.
Splythe
# 03.03.2018 ob 17:12
Koliko nevoscljivosti in zavisti med komentarji.Celo bolj zanimivo od clanka :D
seven7
# 04.03.2018 ob 08:22
Ko bo Avstrija dobila morje mi bo tako blizu kot Hrvaška.
snjaper
# 03.03.2018 ob 14:53
Upam, da ne strežejo terana v teh restavracijah...
nikhrast
# 02.03.2018 ob 16:03
Neprimerna lokacija v Rovinju, dolg sprehod v hrib do restavracije, pa spolzko, še polomil bi se posebno če bi ga spil par kozarcev.
Franc 1952
# 03.03.2018 ob 22:25
Že od nekdaj velja: če se hočeš dobro najesti, pojdi v Prekmurje, za dobro napiti je dobra Štajerska in Dolenjska, za shujšati pa, Gorenjska!:)
sandi4
# 03.03.2018 ob 10:10
Spoštovani pisec,o Hrvaški že vemo vse tudi to,da je najbolj zahrbtna in primitivna država na svetu.Mene,ki sem samo nekaj metrov vstran od Avstrije veliko bolj zanima kaj se dogaja pri njih,koliko zvezdic pa imajo oni,bi lahko kaj pisali o tem ali vam je to pretežko?
floorman
# 03.03.2018 ob 15:40
Tudi sendvič pred marketom ima zvezdico in nisi prav nič lačen, kvečjemu bolj sit haha!!
LP
zapravico
# 03.03.2018 ob 07:16
Taka zvezdica je samo znak kjer se zbirajo bogataši,in plačujejo bajne vsote za eno pest ocvirkov
Highland
# 03.03.2018 ob 10:48
Politik Kritik, slabe kopije primorske, se posebej italijanske kuhinje kar mrgolijo po SLO, sploh po LJ, KR, MB, itd, to je bolj problem. Pri nas je polno kvazipoznavalcev v gostilnah in restavracijah, kjer ti mlecnozobi natakarji, lastniki psevdo-chefi ipd odkrivajo toplo vodo.. (velikokrat iz rokava stresene info..)
pepieinschlag
# 03.03.2018 ob 05:36
Kot piše spletni portal Plava Kamenica,

ha ha ha ha


Samo da plešeta Junckers in Plenković.
FrancL
# 05.03.2018 ob 08:33
A se je K.S. začela skrivati pod drugimi psevdonimi zaradi kritik? Že drugi članek, ki jih pokriva, in drugačen podpis. ;-)))
FancyBoy
# 04.03.2018 ob 21:15
"Pa še nekaj. V Franciji, Italiji, Švici si turist, na Hrvaškem pa „opet ovaj Slovenac”.

Res je, sam Janezom k pocitnikujejo v zlamanih prikolicah to itak ne potegne.
HOR
# 04.03.2018 ob 16:27
Za poletje bi mi bolj prav prišle štiri nove poletne Michelin gume za avto...
LjubljanaMoja
# 04.03.2018 ob 13:39
Michelinove zvezdice vidiš, ko greš lačen iz gostilne...
Highland
# 03.03.2018 ob 12:13
Jager, ne... je kopija kopije neandertalske kuhinje, ki je kopija kromanjonske..
cairns
# 02.03.2018 ob 22:19
Kot piše spletni portal Plava Kamenica,

ha ha ha ha

https://www.youtube.com/watch?v=tdbt-sx5MDc
politik kritik
# 02.03.2018 ob 16:21
Nekoč je Michelinova zvezdica nekaj res pomenila.... Danes pa jo ima npr. že pol oštarij v Rimu.

Pa ko smo ravno že pri Italijanski kuhni (katere sem mimogrede že močno naveličan), me zanima ali tile hr kuharski mojstri dejansko uporabljajo hr kulinariko ali je to spet neka kopija Italijanske gastronomije kot je značilno npr. za našo primorsko kuhno ki je na Slovenskem najbolj borna po izvirnosti in je vse več ali manj slaba kopija Italije.

Bi z 90% gostovostjo dal roko v ogenj da je tako. Saj 1. ne poznam niti ene izvirne hrvaške jedi 2. Kot že zapisano če kaj kuhajo je to kopija Italijanskih ali Slovenskih jedi ki so si jih prisvojili. 3. Riba vržena na žar pa mleto meso (čevapi) ne štejejo. To je hrana za piknik ne pa za restavracijo. Tudi nekoznanje ni potrebno.
gavra76
# 02.03.2018 ob 19:44
ni jasno ali je ena restavracija dobila dve zvezdici ali dve restavraciji, vsaka po eno
kwayzdey
# 03.03.2018 ob 09:37
Ja, Slovenci smo nevoščljivi Hrvatom in vedno bo tako.
Nikhrast, res si bogi, dolg sprehod, hahaha...
Kazalo