Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 48 glasov Ocenite to novico!
Zunaj sezone zaspana Komiža zdaj trepeta pred hollywoodskim desantom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Glavna zagonetka trenutno ostaja, kje bo prenočevala Meryl Streep. Ker na otoku ni primernih luksuznih hotelov, nekateri omenjajo, da bi lahko bivala kar na jahti, zasidrani v enem od zalivov. Foto: IMDB
Pierce Brosnan in Colin Firth leta 2008 na Skopelosu, ki je takrat odigral vlogo fiktivnega grškega otočka. Foto: IMDB
Skoraj vse vrhunske nepremičnine na Visu so že davno pokupili, tiste, ki ostajajo (in razpadajo), imajo zato razlog - neurejena lastništva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dubrovnik je z Igro prestolov, ki so jo v mestu snemali tri leta, zaslužil milijone. Foto: HBO
Domačini tarnajo, da na otoku infrastrukture ni in da že zdaj komaj požrejo vse več turistov, ki se zgrinjajo na nekoč izoliran otok. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Hrvati trepetajo pred "invazijo" na enega lepših jadranskih otokov

Zaradi snemanja muzikla Mamma Mia strm dvig cen nepremičnin
16. avgust 2017 ob 06:33
Vis - MMC RTV SLO

Čeprav se Hrvati nikdar niso branili snemanj hollywoodskih produkcij na svojih tleh in so jih znali tudi dobro unovčiti (glej: Igra prestolov), pa Vis zdaj kar malce s strahom pričakuje "invazijo" na otok, ki velja za enega lepših in manj okrnjenih na Jadranu.

Jeseni bodo namreč tam snemali nadaljevanje muzikla Mamma Mia, prvi člani produkcijske ekipe pa so že prispeli na otok in v strogi tajnosti začeli postavljati kulise. Prva klapa bo nato padla v začetku septembra, ko se bo na Vis in njegove najlepše plaže za približno šest tednov zgrnila 700-članska ekipa, vključno z zvezdniki Meryl Streep, Pierceom Brosnanom, Colinom Firthom in Amando Seyfried.

Mammo Mio so leta 2008 snemali v Grčiji, v blagajne pa je prinesla 600 milijonov dolarjev. Nadaljevanje muzikla že zdaj označujejo kot najdražjo in največjo tujo filmsko produkcijo v zgodovini Hrvaške - čeprav so pri naših južnih sosedih v zadnjih letih snemali vse od Igre prestolov do Jamesa Bonda.

Vabljeni k branju MMC-jeve fotoreportaže z Visa:


Vis, dalmatinski biser, še do nedavnega skrit turističnim očem


Kot piše Jutarnji list, je prvi izkupiček snemanja že znan - Visu naj bi ostalo čistih 30 milijonov kun (4 milijone evrov) zaslužka. Bo pa Mamma Mia vplivala na turizem, nepremičninski posel in življenje otoka tudi po koncu snemanja.

Bo šel Vis po poteh Skopelosa?
In o Visu ne pišejo samo hrvaški mediji, ampak tudi britanski. Angleži namreč zadnja leta množično oblegajo hrvaške otoke, predvsem Hvar, ki se je z njihovo pomočjo iz idiličnega otočka spremenil v žurersko destinacijo, kjer domačini obupavajo nad pijanimi in razvratnimi dopustniki z Otoka. Londonski Times je Visu posvetil celo stran, napoveduje pa mu, da bi šel lahko po poti grškega otoka Skopelosa, kjer so snemali prvi del, ter iz divjega, neodkritega otoka prerasel v turistično meko.

Vis je bil do leta 1991 še pod domeno jugoslovanske vojske, zato se je turizmu odprl med zadnjimi, še vedno pa na otoku ni nobenega avtokampa, a je naglo nadoknadil zaostanek in zdaj vsako leto dosega nove rekorde turistov. Po navedbah otoških nepremičninskih agentov se vsaka hiša ob obali v mestih Vis in Komiža, ki se pojavi na tržišču, razgrabi v nekaj dneh, kupci pa so v glavnem Britanci in Norvežani.

Od skritega bisera do turističnega navala
Cena za kakovostno kamnito hišo na Visu se začenja pri pol milijona evrov. Eno od njih je kupil tudi Anthony Stancomb Fulham, ki je s soprogo Ivano, vnukinjo kiparja Ivana Meštrovića, lastnik obmorske renesančne palače v mestu Vis.

"Razvoj je strogo omejen, zato se, odkar sva prišla na otok, kaj dosti ni spremenilo. Da je še vedno videti kot ribiško mestece iz 40. let, je razlog, zakaj ga obožujeva," razlaga Fulham, katerega palačo omenjajo kot potencialno nastanitev za Meryl Streep. Na otoku namreč kronično primanjkuje luksuznih in butičnih hotelov, ki bi zadovoljili potrebe hollywoodske dive.

Ko je Fulham pred skoraj 20 leti prišel na Vis, so bile nepremičnine še "poceni kot čips". Danes je zgodba drugačna - za prenovljeno hišo v mestu Vis boste po trenutni ponudbi v nepremičninskih agencijah odšteli od 496.000 evrov do 750.000 evrov, cene parcel z razgledom na morje pa se gibljejo od 200 evrov za kvadratni meter navzgor. Pričakujejo, da bodo že tako visoke cene nepremičnin po Mammi Mii 2 poskočile za 100 odstotkov.

Vsi niso navdušeni
Vis bo v filmu "odigral" fiktivni grški otok Kalokairi, kot ga je v prvem delu Skopelos, hrvaški biser pa so med drugim izbrali, ker je podoben omenjenemu grškemu otoku - velik del otoka, razmeroma oddaljenega od celine, je še vedno nedotaknjena narava, tudi to "odkrivanje" pa bi lahko privabilo lovce na nepremičnine. "Če pogledamo vpliv, ki ga je na Skopelos imel prvi film Mamma Mia ali na Dubrovnik HBO-jeva uspešnica Igra prestolov, lahko predvidevamo, kaj bi se lahko zgodilo Visu," pišejo Britanci.

Po Mammi Mii je Skopelos občutil ogromen porast rezervacij za hotele in poroke ter povpraševanj po nakupu nepremičnin, otok pa je skočil na raven najbolj znanih grških otokov, kot so Rodos, Mikonos in Krf. Leto dni po tem, ko je hollywoodska ekipa Skopelos zapustila, se je otočanom življenje drastično spremenilo, mnoge pa je invazija turistov zmotila - cene nepremičnin so se dvignile v nebo, cene v restavracijah so se podražile za 50 odstotkov, podražila se je osnovna špecerija ...

Zmogljivosti že zdaj pokajo po šivih
Niso vsi Višani navdušeni nad takimi obeti, še posebej, ker otok nima infrastrukture za občutno večje število turistov. Otok je že zdaj poln, do plaže Stinive, lani razglašene za najlepšo v Evropi, pa s čolnom skoraj ne morete več, saj so jo plovila povsem obkolila. Podobno je z znamenito Modro špiljo (Modro jamo) na bližnjem otočku Biševo, o čemer smo že pisali, zato otoške oblasti zdaj razmišljajo o omejitvi obiska.

"Zelo težko je reči, ali bo to za nas plus ali minus. Že zdaj v mestu s 1.500 prebivalci na višku sezone dnevno biva med 12.000 in 15.000 turistov. V povezavi z nepremičninami imamo tu tudi težavo z nerešenimi lastništvi. Tu imate hiše, razdeljene celo med 80 lastnikov, zaradi česar so večji deli starega mesta zapuščeni in v ruševinah. Jasno pa je tudi, da je vsaka promocija otoka odlična," je za Jutarnji list povedal Bogoljub Mitraković, direktor turistične zveze Komiža.

Otok ima trenutno 4.000 ležišč v zasebnih in hotelskih nastanitev, a so vsi trije hoteli v stečaju. Majhna je tudi ponudba vrhunskih nepremičnin, ki so bile prodane že pred leti, tiste redke mikavne hiše, ki so še na voljo, pa imajo povečini, kot že zapisano, zaradi razseljevanja lastnikov po vseh koncih sveta, nerešena lastništva.

Mimogrede, kot je izračunal Ekonomski inštitut v Zagrebu, je samo zaradi Igre prestolov Dubrovniku med letoma 2012 in 2015 v blagajno kapnilo 126 milijonov evrov.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
los-t
# 16.08.2017 ob 07:07
No ja, bodmo pošteni in priznajmo, s temi filmi jim dobro gre. Ko so pri nas snemali Narnio je bilo pol Slovenije na steroidih od navdušenja, Igra prestolov in zdaj še Mamma mia sta še večja spektakla. Tko da, pošteno, bravo Vis.
SamoRes
# 16.08.2017 ob 07:38
Po navedbah lokalnih nepremičninskih agentov se vsaka hiša ob obali v mestih Vis in Komiža, ki se pojavi na tržišču, razgrabi v nekaj dneh, kupci pa so v glavnem Britanci in Norvežani.

Pričakovano, kapitalizem, EU. V jugi so firme pošiljale delavce na dopust na Jadran, danes bodo vse pokupili tujci in domači tajkuni, narod pa bo tam za minimalca delal kot sobarice in natakarji.
drop dead
# 16.08.2017 ob 06:43
Da bo Hrvate pokopal lasten pohlep? Kdo bi si mislil.
Lovec
# 16.08.2017 ob 07:58
Ne razumem, zakaj toliko člankov o Hrvaški? Kot, da bi bila ona edina soseda. Tako izčrpnega poročanja nisem zasledil o Avstriji ali Madžarski lahko tudi Italiji.

Je to posledica ekonomskih in drugih migracij za časa komunizma in trojedinega naroda ?
mend055
# 16.08.2017 ob 07:31
Našim sosedom gre izreči turistično sožalje, saj jih bodo preplavili turisti vseh barv in glav. Kot kobilice... Dobiček ni vse... Saj sami sebe uničujejo, kot si pravijo da našo lipo malo.
Gasper Struznik
# 16.08.2017 ob 07:01
Slovence je lasten pohlep pokopal že zdavnaj. Kdo bi si mislil.
ata
# 16.08.2017 ob 08:09
@tuintam: ne samo Komiža, ampak cel Vis. Britanci so med 2. sv. vojno zavzeli Vis in tja preselili Tita z njegovim štabom. Hkrati je bilo za obrambo otoka nastanjenih ca. 1000 britanskih vojakov.
Tomaz Gorec
# 16.08.2017 ob 08:08
Jaz mislim, da noben ne trepeta, ampak si vsi tega želijo. Denar je pač denar. Noben ni imun na denar!
pericon
# 16.08.2017 ob 08:53
Verjamem, da trepetajo. Hrvati bi najraje od slehernega turista pobrali denar kar preko bančnega računa, da jih ne bi kdo slučajno motil.
rooster
# 16.08.2017 ob 08:05
K sreci pa se ne spreminjamo v brezosebno zamazano destinacijo mnozicnega turizma.
rooster
# 16.08.2017 ob 08:04
Hrvatom je uspelo, dobra promocija turizma, turistični denar priteka v državo

Sloveniji tur. denar priteka (50% povecanje glede na lani) tudi brez promocije v nadaljevanki in po nekem MMC portalu.
urednik01
# 16.08.2017 ob 12:04
Na vodi plaž Vis, komiža in stiniva v poletnih mesecih plava sfaširan drek, zaradi kratke kanalizacije in jaht. Vsako poletje imajo regato okoli visa in je ponoči vsepovsod polno jaht- na bojah, da lahko galamijo in serjejo celo noč. Celo noč imajo zelo glasno musko - plavajoči diskač, zjutraj polno smeti, dreka in kozlanja v vodi. Nikoli več!
levak
# 16.08.2017 ob 09:22
Otok Vis, Komiža in sosednji otok Biševo z Modro špiljo so res biseri Jadrana.
Sami se naj odločijo, kaj bodo z biseri počeli.
Binder Dandet
# 16.08.2017 ob 10:17
Kakšen pohlep? So na Bledu tudi pohlepni? Vsak turistični delavec se trudi doseči čimvečji obisk. Hrvati imajo problem, da so pri tem bili preveč uspešni. Saj je lepo sedeti na milijonih, ampak ti ne pomagajo kaj dosti, če si zarad tega izgubil domači kraj. Kakšna je rešitev, pa ne vem. Morda v pristopu blejskega turističnega delavca, ki je odkrito povedal, da se utapljajo v turistih in prosil dnevne turisti, da naj preložijo načrte za obisk Bleda. Hrvaška, kokerkoli morja in obale že ima, vseeno ne more nastaniti vseh turistov tega sveta. Bi rekel, da je problem prehitra rast.
favory
# 16.08.2017 ob 10:05
@tuintam

Vis je bil angleški po koncu Napoleonovih voj, od takrat je tudi trdnjava St. George ali Fortica, kot jo imenujejo domačini, tudi ta je sedaj v lasti angležev, ki so jo obnovili in v njej je restavracija, prirejajo koncerte, poroke, itd...
Drugače pa...žal mi je, če se bo Vis spremenil, zadnjih 20 let sem res užival na tem otoku, bil je eden še zadnjih pravih dalmatinskih otokov, kjer naval turistov ni bil prevelik in si lahko še užival v stiku z domačini, opazovanjem življenja in nisi bil le turistična številka. Kaj še ostane? Lastovo morda, Mljet...
nonparel
# 16.08.2017 ob 10:18
Hrvatom njihova Lijepa naša z veliko hitrostjo polzi iz rok. Tujci se tam že nekaj časa obnašajo, kot da so oni gospodar, Hrvati pa hlapčeki, kmalu bo vse v rokah tujcev. Edino nekaj odstotkov nedomoljubnih Hrvatov s to izdajo hrvaškega naroda lepo služi. "Džabe" se je Hrvaški narod osamosvojil, v lastni domovini se bodo spet tujcem klanjali.
Sicer pa tudi nam ne kaže dosti bolje.
slovenc pa pol
# 16.08.2017 ob 09:12
Avstrijci so brez morna maestroti turizma na vodi...
21.12.2012
# 16.08.2017 ob 12:31
škoda, uničeno bo nekaj lepih destinacij, k sreči pa imajo dolgo obalo.
slej kot prej jih bo srečala pamet, ampak itak se ve, da trpijo samo domačini, pijavke že pridejo na svoj račun
gesan
# 16.08.2017 ob 12:25
Springbok
# 16.08.2017 ob 12:13
Mankajo še Naked and afraid na Kornatih in Bachelor na Brionih.

Priznati je potrebno, da se sosedi dobro tržijo.
................................
Itak!
Samo smeti in drjaka ne folgajo pospravljat kot bi bilo to razumno!
Sicer pa, dejstvo je, da na število gostov oni zaslužijo prekleto malo!

Več zaslužijo tuje turistične "agencije", ki poberejo žlahtno peno...
garderoba
# 16.08.2017 ob 10:38
Glede na SILNO pisanje o Hrvaški, se sprašujem, če boste mediji kaj poročali tudi o nedavnem "podvigu" naših turistov in lokalcev v Zadru...
(Kolikor razumem, tržaški Il Piccolo navaja, da je zadrska lastnica apartmana zabičala četverici mariborskih turistov, da naj se predčasno poberejo iz apartmana zaradi preglasnega navijanja glasbe ter pretiranega hrupa ter neprimernega vedenja, ki je začelo motiti ostale goste; obenem jim je hotela zaračunati dodatne stroške čiščenja apartmana, s čim se turisti niso strinjali, saj naj bi apartman bil čist... Ko so odhajali, sta se pojavila dva moška, ki sta turistom začela uničevati avtomobil ter jih pretepati, da je eden od njih moral po zdravniško pomoč v zadrsko bolnišnico... Dogodek že obravnava policija...)

Vir: http://ilpiccolo.gelocal.it/trieste/cron
aca/2017/08/16/news/croazia-fanno-troppo-chiasso-turisti-sloveni-picchiati-1.15740040?ref=fbfpi
dejneseri
# 16.08.2017 ob 10:22
ne vem ce je problem prehitra rast, bolj bi rekel obsesija z idejo nenehne in nebrzdane rasti...

turizem je lep pokazatelj tega, da naravni/kulturni resursi pac niso neomejeni...
bruhnmici
# 16.08.2017 ob 09:51
Kot mulček leta 1984 na Visu, v takrat na novo zgrajenem hotelčku Issa. Zaspano mestece, nobenih tujcev, sem ter tja kakšen par zdolgočasenih vojakov "na izlazu" in v parku kup mamc in atov, ki so se hladili. Ena od njih nam je razkrivala lokacije za skrite kotičke in kraje, kjer se dobi najboljše grozdje (v vinogradih ex letališča iz 2. sv. vojne) in vsakič znova pojamrala, kako mladi uhajajo z otoka. Morje je bilo kristalno čisto. Sicer za mulce mal dolgcajt, ampak skakal smo pa lahko povsod BP. Pred odhodom na trajekt si Slovence propoznal po sadikah palm, ki so jih na veliko vlačili s seboj domov. Časi fičakov, stoenk, lad, jugov in mond čokoladic ter baltazar žvečilcev.
dkdj
# 16.08.2017 ob 09:08
Bil sem leta 2001 v Komiži ter 2008 v Visu, zame najlepši jadranski otok...
tuintam
# 16.08.2017 ob 08:20
ata

Kar se pa Tita tiče, Churchilla ipd... ne vem. A poglej npr. našega Kučana, glavnega med rdečimi. Če sploh. Ne veš, če ni bolj za kralja, kakor za rdeče; za enega, drugega ali celo za seve. Rdeči in beli so bolj povezani, kakor mislimo. Večina je bila rdečih samo pri forma.
Olorin
# 16.08.2017 ob 10:52
"razlaga Fulham, katerega palačo omenjajo kot potencialno nastanitev za Meryl Streep. Na otoku namreč kronično primanjkuje luksuznih in butičnih hotelov, ki bi zadovoljili potrebe hollywoodske dive."

Nisem si mislil, da je taka diva. Ce je pa res, pa naj ostane v Dubrovniku ali Zadru in se vozi na snemanje, tam jo bodo lazje... zadovoljili.
Dajo
# 16.08.2017 ob 10:52
Lepših otokov? :))))
tuintam
# 16.08.2017 ob 08:22
Popravki: sebe, pro forma
B in .
# 16.08.2017 ob 08:13
Kdor ni bil na Visu, ga je že zamudil .. očitno.

Se strinjam, da sta si podobna s Skopelosom in drugim otokim v tistem delu Grčije, ki pa so meni bolj povprečni (za Grčijo), kot kaj drugega.

nakupu nepremičnin, otok pa je skočil na raven najbolj znanih grških otokov, kot so Rodos, Mikonos in Krf.

Najbolj znanih predvsem v Sloveniji in na Hrvaškem, ker tja vozi Adria in jih tržijo vsi, od žepnih do večjih agencij. No, za Mikonos bi kar držalo, da gre za prestižno destinacijo, čeprav ni moja šalica čaja.
AndrejP
# 17.08.2017 ob 16:18
Od Mamma Mia 2 ne bi pričakoval kakega hudega navala...
BKn
# 16.08.2017 ob 21:51
@evaevi

Na Soči
http://www.filmcommission.si/locations/r
iver-soca-filming-of-narnia/
BKn
# 16.08.2017 ob 19:58
Hrvaška je v turističnem pogledu tudi glede na trenutno stanje se vedno destinacija z izjemnim potencialom v razvoju. Tudi če nočitve presežejo 100 milijonov v 2017, lahko to v naslednjem desetletju več kot podvojijo, čeprav dvomim, da si to v tej obliki želijo.

V blagajno se namreč res steče veliko denarja, vendar ima to kot vidimo precejšnje negativne posledice za državljane zaradi precešnje rasti cen nepremičnin.

Upam, da Slovenija nikoli ne gre po poti masovnega turizma.
Olorin
# 16.08.2017 ob 13:35
"Ko sem favory-ju na njegov prijazen post malo dodal, sta se takoj našla dva in spustila (se ve kaj) ... minus, verjetno zato, ker se po njuno ne držim plota."

Tisti tvoj zanimiv zapis si prav gotovo ne zasluzi minusa, si bi ga pa predzadnji, ker vedno najdes nek nemogoc nacin, da vpletes vzajemni kapital, Drzavo, drzavo, upravljalca, ZRN,... v vse mogoce teme.
Springbok
# 16.08.2017 ob 12:13
Mankajo še Naked and afraid na Kornatih in Bachelor na Brionih.

Priznati je potrebno, da se sosedi dobro tržijo.

Mi pa imamo Bollywood filme na Bledu. Septembra, ne v poletni špicu.
gesan
# 16.08.2017 ob 12:03
TIle hrvati res dokazujejo, da so izgubili povsem kompas!
Sploh nimajo pojma kaj bi!

NA eno stran se na vse pretege trudijo, da bi vso obalo pozidali v več nadstropne apartma spalne bloke in maksimalno delajo na klasičnem kvantitativnem turizmu, na drugo stran se ženejo v ponudbo teh filmskih reklamnih kampanij z gostovanjem pomembnih filmarjev in igralcev, ki so kot magnet za glih tisto rajo, ki si vzame kredit, da gre na hrvaško zganjat klasičen kvantitativni turizem.

In sedaj jih to skrbi?!

To je glih tak kot, da se z glavo zaletavaš v steno in si zaskrbljen neznosnih glavobolov!
dejneseri
# 16.08.2017 ob 10:03
res neugodno, po svoje fino, ker je biznis, po drugi strani (in dolgorocno precej bolj bolece) pa bo ta biznis unicil vse, zaradi cesar obstaja...
galoper
# 18.08.2017 ob 08:14
Dvig cene zmanjša povpraševanje, ali drugače rečeno za manj dela več denarja. Morda bo kdo s hrvaške to prebral in opozoril ponudnike?
keka77
# 17.08.2017 ob 11:30
Zelo lep otok. Imel sem "sreco" sluzit tam JLA in uzivat mir... da ne omenjam slastne "Komiške Pogače"..
darko56
# 17.08.2017 ob 10:18
Hrvati so zagnani. drugo leto pa še WRC...
mojcd
# 17.08.2017 ob 09:17
Novinarji na vse gledajo zgolj negativno........nic novega
evaevi
# 16.08.2017 ob 21:18
Ko so pri nas snemali Narnio je bilo pol Slovenije na steroidih od navdušenja,

AA, a res?
Kdaj in kje pa so snemali Narnio, prosim, če kdo pove kaj več
Banban
# 16.08.2017 ob 21:03
Favory, na mljetu sem se pocutil totalno odvec. Naduvani otocani Za tezko verjet. Ker oni so na Mljetu. Ce prides v konobo po kopnem si ze po defoltu nepomemben. Na Visu mi je blo tud letos zelo fajn. Nekaj ljudi je, ampak nikjer silne guzve. Lastovo me se caka, in ce se slucajno Vis res izrodi, je meni Dugi otok ok alternativa.
ar146156
# 16.08.2017 ob 11:04
Bravo Hrvati!
hexen
# 16.08.2017 ob 10:41
pa kdo gleda te traparije ...
garmond
# 16.08.2017 ob 10:03
Saj je fajn zaslužiti, je pa tudi res, da turizem spreminja naravne bisere tega planeta v navaden kičasti nakit (prispodoba, upam da jo razumete).
Dopustoval sem pred 35 leti na Visu, takrat so tujci še imeli prepovedan vstop na ta otok, človek si je res odpočil v miru in užival v lepotah narave. Pa zgleda da tudi na Visu ne bo več tako, invazija turistov, hrup, onesnaženje narave...
slovenc pa pol
# 16.08.2017 ob 09:12
hrčki numajo pojma o turizmu...zato me ne vidijo nikol razen na kladionicah...
tuintam
# 16.08.2017 ob 07:49
Domačini tarnajo, da na otoku infrastrukture ni in da že zdaj komaj požrejo vse več turistov

Upam, da se bo kaj vrnilo tudi v ureditev le-te. Na žalost se ropanje skupnega povsod nadaljuje. Upraviteljica Država je v tem pa na prvem mestu! Ker - vzajemni kapital, ki je tudi infrastruktura, in ki je okolje ipd. ne bi smel biti kar last 'upraviteljev', ne npr. državni. Upravitelji ne bi smeli biti razvezani ... pač pa zavezani neki celoti. Vsem. Le da te celote, ki bi jo bila zavezana kot upraviteljica tudi Država, enostavno ne opredelimo. Po vzoru na socializem in ostale skoraj militantne radikalizme, češ da je oblast enako, kot ljudstvo. Nakar ljudstva, celote, seveda pravno sploh ni. Podobno kot v ZRN bi morali Hrvati, mi itd., začeti ščititi vzajemne interese podobno, kot se ščiti ostali zasebni kapital - lastniško pravno. Tudi javnega pred Državo (upraviteljica). Seveda ta javnost ne sme biti upravitelj. Za pasivno zaščito gre. Družbo bi bilo dobro opredeliti v ustavi kot lastnico in kot subjekt, ki NE upravlja. Podobno kot davkoplačevalska celota, lastnica javnega kapitala v ZRN, ne. Tako bo pa na koncu vse več ali manj le izropano (siromašnejše) ...

Drugače pa, zdi se mi, da je bila Komiža v zgodovini nekaj časa celo angleška.
Zgodovinar_666
# 16.08.2017 ob 12:27
Novinarji RTV spet pišejo neumnosti. Ni lepših skrbi kot preveč posla. Vsi bi bili bogati, a delal pa ne bi nihče. Izboljšajte ponudbo, nato pa dvignite cene.
Fleaa
# 16.08.2017 ob 09:15
a to sploh kerga zanima?
tuintam
# 16.08.2017 ob 08:18
ata

Podobno, kot je bil Drač pot, kjer so Rimljani prečkali morje. Izredno pomemben. Da ne rečem, kako več kot 20 rimskih cesarjev izhaja iz dalmatinske konjenice, ali kaj že. Pa da nekateri razmišljajo, če ni bilo v Dalmaciji več Rima kot v Rimu. Definitivno je npr. Turčija po obsegu ostankov bolj rimska, kakor Italija ipd. Komižani govorijo svoj jezik. Po mojem malo tudi zaradi tega.
tuintam
# 16.08.2017 ob 08:13
ata

Ne mislim tega. Prej enkrat. Mogoče že v renesansi.
Hrvaška
link
Šibenik bo gostil kulinarični festival vseh festivalov
6
22. februar 2018 ob 07:57 Po vzoru podobnih dogodkov v tujini bo Šibenik med 19. in 20. marcem gostil Chef's Stage, velikopotezni kulinarični festival, katerega ambasadorka bo najboljša kuharica na svetu, Slovenka Ana Roš.
Več novic ...
Kazalo