Pri indijski letalski družbi Air India se obetajo kadrovske spremembe. Foto: Reuters
Pri indijski letalski družbi Air India se obetajo kadrovske spremembe. Foto: Reuters

Opozorilo so vodilni na letalski družbi poslali že lani nekaj več kot sto zaposlenim, je poročal britanski BBC. Na Air Indii se izgovarjajo, da odpuščanja ne bodo sledila zaradi čezmerne teže, ampak zaradi pomanjkanja fizične pripravljenosti.

"Ljudje, ki so v formi, imajo hitrejši odzivni čas in so učinkovitejši ob morebitnih nezaželenih pripetljajih," so za britanski Telegraph dejali na družbi Air India.

Po predpisih družbe velja "normalni" indeks telesne mase za moške med 18 in 25 oz. za ženske med 18 in 22. Do novih ukrepov družbe sta kritični tako javnost kot politika. Vodja sindikatov Tapan Sen pravi, da ne obstajajo nobena stroga pravila glede storitev letalskih uslužbencev.

Član združenja kabinskih delavcev Air Indie pa je namen nadrejenih označil za "absurden". "Vsak, ki se spozna na našo dejavnost, vam lahko zagotovi, da so naši uslužbenci najboljši zaradi dolgoletnih izkušenj," je dejal. "Zato sta ta ukrep in odločitev menedžmenta, da ga bodo izvedli, nesprejemljiva."

Pred dvema letoma so sicer na Air Indii ugotovili, da bi lahko prihranili skoraj pol milijona ameriških dolarjev stroškov, če bi v službo sprejeli samo ženske, ker tehtajo manj kot moški.