Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
false
Slovensko združenje quarter konja (SiQHA) bo za prireditev v soboto pripravilo zanimiv konjeniški šov program in vestern igre za obiskovalce, kot je npr. metanje lasa. Foto: Mateja Vesel
false
V Ribnici bo znova pestro. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
false
Festival praženega krompirja bo potekal v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Na Pivomaniji v Ajdovščini zagotovo ne bo manjkal tudi Pelicon. Za jedačo bo skrbel tudi Faladur. Foto: Faladur
Prvi utrinki iz letošnje Pivomanije. Foto: Blaž Bajec

Dodaj v

Kam ta konec tedna? Ljubitelji craft piva in kantrija, pozor!

Pestro bo dogajanje v Velenju, Kopru, Ribnici ...
1. september 2017 ob 12:40,
zadnji poseg: 1. september 2017 ob 16:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Semenj v Ribnici, festival kantrija v Ljubljani, živahne ulice v Mariboru, kar dva festivala craft piva. Prvi septembrski konec tedna bodo zaznamovali številni dogodki.

Do nedelje se v Mariboru obeta pester program, ki vabi obiskovalce na dogajanje v mestu in na Pohorju. S kulinariko z vsega sveta bo razvajala ulična kuhinja Street Food Market na Trgu Leona Štuklja, Grajski trg se bo spremenil v srednjeveško tržnico v okviru festivala ŠpasFest, osrednje ulice mestnega jedra bodo gostile kantavtorski festival Sound of Streets in na Gosposki ulici se bodo obiskovalci družili na paradi klobukov. Zanimiv program ponuja mariborska sinagoga, začenjajo pa se tudi glasbeni koncerti v okviru Festivala Maribor. Zabaven program najavlja tudi mariborsko Pohorje.

V Velenju bo v soboto med 9. in 19. uro potekal 17. svetovni festival praženega krompirja, ki ga organiziramo skupaj z Društvom za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Zavodom za turizem Šaleške doline in Turističnim društvom Velenje. Na festivalu bo praznovalo in pražilo več kot 80 ekip iz Slovenije in tujine (Švedska, Velika Britanija, ZDA, Nemčija, Avstrija, Madžarska in druge države).

Festival kantrija v Ljubljani
Vse do nedelje bo v Kampu Ježica v Ljubljani potekal prvi večdnevni festival kantrija v Sloveniji. Namen festivala je združiti vse ljubitelje kantriglasbe, -plesa, konjev ter zahodne kulture nasploh.

Na idilični zeleni oazi blizu mestnega središča bodo potekale plesne delavnice kantriplesa v vrstah in "two-stepa" z uveljavljenimi tujimi in domačimi učitelji (med njimi bodo Bruno Moggia, Silvia Denise Staiti, David Prestor, Anže Dobrajc in Matjaž Livk). Danes in jutri bodo z glasbenimi nastopi v živo dogajanje popestrile kantriskupine: The Swampsteppers, Mali Oglasi Band, Pointless Rebels ter Sons Of a Gun. Za glasbeno spremljavo dogodka bosta skrbela tudi slovenska didžeja kantrija: DJ Cowboy in DJ Peter Orešič.


Slovensko združenje quarter konja (SiQHA) bo za prireditev v soboto pripravilo zanimiv konjeniški šov program in vestern igre za obiskovalce, kot je npr. metanje lasa. V soboto bo potekalo tudi tekmovanje v rodeu na električnem biku. V nedeljo se bodo udeleženci plesnih delavnic pomerili na plesnem tekmovanju. Isti dan pa bo potekal tudi izbor za naj "cowboya" in naj "cowgirl". Pričakujejo tudi več voznikov ameriških avtomobilov in poltovornjakov, katerim bo namenjeno posebno parkirišče.

Kam na pivo? V Ajdovščino ali čez mejo?
V soboto boste ljubitelji piva, konkretno, craft piva, lahko izbirali kar med dvema festivaloma mikropivovarjev. V Ajdovščini bo med 13. in 21. uro potekala tretja Pivomanija, vstopnica po ceni 25 evrov pa vam omogoča neomejeno degustiranje v času festivala. Sodelovali bodo Pelicon, Kaki Kraft, Tektonik, Hopsbrew, Green Gold, Hopster, Lobik, Reservoir Dogs, Carniola, Human Fish, Loo-Blah-Nah, Kralj in TANKR craft beer mobil s svojim naborom točenih piv.

Bolj mednarodni nabor piv pa bo v Bevogovi pivovarni takoj čez avstrijsko mejo v Bad Radkersburgu, kjer bo ta pivovarna gostila že tradicionalni The Who Cares For Beer Festival s pretežno tujimi gosti. Od 15. ure dalje, pa vse do poznih večernih ur bodo več kot 70 piv (na žetone) točili Birrificio Lambrate (Italija),

Wild Beer Co. (VB), Naparbier (Španija), Põhjala Brewery (Estonija), Collabs Brewery (Avstrija), Oedipus Brewing (Nizozemska), BRLO Brwhouse (Nemčija), Kabinet (Srbija), Brew Age (Avstrija), The Garden Brewery (Hrvaška), Stone Brewing Berlin (ZDA-Nemčija), Brouwerij de Molen (Nizozemska), Barut Brewing and Blending (Slovenija), BeerLovers (Avstrija), in pa, seveda, gostitelji Bevog.

Fešta fig in vina
Obiskovalce prestolnice bo v soboto pričakal Regratov izlet po Ljubljanski tržnici, ki bo ponudila poldnevno kulinarično degustacijsko izkušnjo tako za odrasle kot za otroke. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pa se lahko pridružite ob 11. uri na Vodstvo po gradu Fužine.

Danes in jutri lahko obiščete tudi vaško šagro v Zazidu, medtem ko obiskovalce jutri in v nedeljo v Marezigah čaka Fešta fig in vina Rosé, na trgu ob Kavarni Triglav v Kopru pa bo v jutri dopoldne tradicionalna prireditev Prvi mošt, medtem ko je napovedana kulinarična prireditev Odprta kuhna zaradi slabe vremenske napovedi odpovedana. V soboto zvečer bo zanimivo tudi v Hrastovljah, kjer ob 20. uri prirejajo tretji Večer oktetov, v nedeljo, 3. septembra, pa bosta koprski Prešernov trg in Taverna prizorišči Tradicionalnega kulturnega maratona.

Prva nedelja bo pestra tudi v Ribnici, saj Ribničani vabijo, da postanete del največje sejemske zgodbe v deželi, saj je to največji semanji dan, kjer se tradicionalno ponuja od lesene žlice do najmodernejšega avta. 500 stojnic bo ponudilo obilo priložnosti za trgovanje.

K. K., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
dusanrus
# 01.09.2017 ob 16:40
Jaz bi pa tokrat pohvalil vse ustvarjalce ze kar pogostih clankov..."kam ta konec tedna". Ce sem nekaj casa nazaj bentil, ker so bili clanki objavljeni šele po dogodkih, ko je bilo ze prepozno za obisk, moram sedaj izreči pohvalo. Bravo. Bi pa tudi forumase pozval, da kar dopisejo kak dogodek, ki ni bil napisan.

@casar...mislim, da Marezige, Zazid, Hrastovlje, Ribnica ne spadajo ravno pod velika mesta. Pikrost ni potrebna, hvala pa za obvestilo za dogodek v Lendavi.
xtr116
# 01.09.2017 ob 14:51
Cervantes: Sem slišal da pridejo Gart Bruks in Tim Mekgrav z ženo Fejt Hil nabijat kantri...he he
radmil
# 02.09.2017 ob 02:59
mmeeddoo - 01.09.2017 ob 22:57

Morda zato, ker je lastnik Bevoga Slovenec, ki je najprej poskušal zgraditi pivnico doma, pa ga je slovenski birokratski stroj od tega odvrnil, Avstrijci pa so ga sprejeli z odprtimi rokami in mu šli vsestransko na roke, da je lahko čimprej zagnal proizvodnjo, in to samo nekaj meztrov za mejo. Drugi razlog pa bi lahko bil v odličnem pivu, ki ga vari. "Fantek", kot ga ti imenuješ, ni pohlepnež in lovec za denarjem, ampak uspešen in deloven mlad podjetnik, ki mu je uspelo nekaj narediti in je zato prej vreden vsega spoštovanja, ne pa značilne slovenske nevoščljivosti in zaviisti.
oziris.va
# 01.09.2017 ob 15:19
Bondjanez
# 01.09.2017 ob 14:58

Nacionalni medij. Pa pisi kao sto govoris. Sramota.


Sramota je, da ne poznaš lastnega jezika.
kingestone
# 01.09.2017 ob 12:45
super dogajanje, a žal bo dež.

ampak občutek imam, da je zadnja leta skoraj preveč vseh takšnih in drugačnih prireditev, in večina jih po mojem ni zadovoljivo obiskana kot bi se spodobilo za takšno prireditev in trud prirediteljev.
prav tepejo se različne prireditve in festivali za obiskovalce, a na koncu jih je itq večina na hrvaškem ali pa se jim enostavno ne ljubi iti ali pa nimajo denarja...

žal...
xtr116
# 01.09.2017 ob 17:36
radmil: mogoče pa vemo ampak se s tem ne moremo sprijazniti ker je enostavno bedasto. Tako kot so bedaste razne "pametne" besede od "zgoščenk, sebkov" in kar je še takih modrosti, katere si izmišlja pet zdolgočasenih tipov v javni službi. Pa lep dan še naprej.
K_ris
# 01.09.2017 ob 17:27
@zillion

Slovenski pravopis je nadrejen Slovarju slovenskega knjižnega jezika. In SP pri geslu country usmerja na kantri, kar pomeni, da je kantri priporočena različica.
radmil
# 01.09.2017 ob 15:25
Ozirisu opravičilo, ker sem ga prehitro prebral in najbrž narobe ocenil.
madnes
# 16.09.2017 ob 02:10
LJKUBIM PIVO AMPAK TOKRAT IMA CARIGRAD PREDNOST
dusanrus
# 03.09.2017 ob 17:49
Hvala schultz23 in TheCat. Ja ABADON, upam, da bo vedno bolje. Recimo te sustarske nedelje niso omenili (jo je Schultz23), ampak je pa sedaj objavljen clanek glede tega. Avtor M.Z. bi jo lahko uvrstil v ta clanek ali pa vsaj obvestil K.K in K.S. Verjetno je M.Z. vedel, da bo to potekalo, vsaj kak dan prej.
ABADON
# 03.09.2017 ob 15:36
dusanrus
Ravno razlagam zeni, kako so vcasih bili podobni clanki objavljeni sele po vikendu. No. Zdaj si bo tudi ona dalo mmc aplikacijo gor!
mb17
# 03.09.2017 ob 01:05
štirje jezdeci apokalipse so super, preverjeno. večkrat :D
EMU
# 02.09.2017 ob 17:15
Kraft piva oz. pivovarne bi lahko označili kot maloserijske, butične, rokodelske,... varilnice ki varijo in eksperimentirajo s pivom različnih zvrsti in višjega kakovostnega razreda. Čeprav to zadnje ni nujno pravilo, pri večini majhnih pivovarjev kvaliteta in konsistentnost izdelkov namreč zelo niha. Najboljša slovenska tovrstna pivovarna, ki ji je končno uspelo preseči to pomanjkljivost z novo sodobno varilnico je Reservoir Dogs.
ABADON
# 02.09.2017 ob 16:33
Kraft pivo nima veze z zvrstjo piva ali kvaliteto. Gre za pivo manjsih pivovarn. Tako nekako si jaz razlagam.
ajvard
# 02.09.2017 ob 10:03
kaj je to kraft pivo?
TheCat
# 02.09.2017 ob 03:50
2. 9. 2017, Rock Piknik, Strelišče Crngrob, Kranj
Gorenjska rock zabava z dobro hrano in pijačo in 9 bendi. Vstopnine ni.

https://m.napovednik.com/##dogodek455107
_avtomobili_-_rock_piknik
schultz23
# 01.09.2017 ob 22:32
v nedeljo je tudi šuštarska nedelja v tržiču.. lep vikend vsem... pa strpni bodite in kakšnega spijte...
zilion
# 01.09.2017 ob 16:10
@radmil Bravo. SSKJ pač ni google ali wiki. Boš moral še malo slovnico obdelati in se izobraziti. Seveda to velja tudi za K. K. Pa veliko sreče.
casar
# 01.09.2017 ob 15:47
Zanimivo, da so predstavili prireditve v velikih mestih. V Lendavi bo prireditev Lendavska trgatev s povorko, folklornim festivalom in večerno zabavo.
radmil
# 01.09.2017 ob 15:23
Oziris, Bondjanez, xtr116, zilion in kar je še takih, ker se mi ne ljubi več naštevati: pravilo "piši kao što govoriš" v slovenskem jeziku in slovnici velja že kar nekaj časa. Po meni je bolj sramotno, da vi tega ne veste, pa kljub temu tako vehementno ropotate, kot da ste požrli vso modrost sveta. Google in wikipedia pač nista vse in edina vira modrosti!
zilion
# 01.09.2017 ob 13:53
Gre za country! V SSKJ vse piše.
radmil
# 02.09.2017 ob 03:07
zilion - 01.09.2017 ob 16:10 To, kar predlagaš meni, bi lahko naredil tudi sam. Tu pa tam le vzemi pravopis v roke in si tako pridobi "drugo mnenje".
Bondjanez
# 01.09.2017 ob 14:58
Nacionalni medij. Pa pisi kao sto govoris. Sramota.
mmeeddoo
# 01.09.2017 ob 22:57
Zakaj bi hodil v Avstrijo na Bevoga, ko pa imamo tudi doma drugačna in draga piva? Če jaz ne bom tistih dveh piv spil, ne bo fantek nič manj bogat.
Kazalo