Laško vabi s pestrim glasbenim in spremljevalnim programom. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Laško vabi s pestrim glasbenim in spremljevalnim programom. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
false
Končuje se Grossmannov festival. Foto: BoBo
Čipka, čipke, kleklanje
V Železnikih bodo potekali 55. čipkarski dnevi. Foto: BoBo

V Laškem poteka 53. festival Pivo in cvetje. Dogodek je v znamenju praznovanja 790-letnice prejetja trških in 90-letnice prejetja mestnih pravic mesta Laško. Poleg 60 glasbenih dogodkov je del programa namenjen oživljanju zgodovine od časa podelitve mestnih pravic.

Letos so za obisk uvedli vstopnino, saj je organizacija festivala precejšen finančni zalogaj. Za prebivalce Laškega pa so na voljo brezplačne vstopnice, skupaj jih je okoli 13.000.

Festival vsebuje vse tradicionalne vsebine. Med drugim interaktivno ognjeno simfonijo na Savinji, ki temelji na zgodbi Keltov in bo na sporedu tako danes kot v soboto. Festivalsko dogajanje pa bo še posebej bogato na zaključni dan, v nedeljo, ko bodo gostje priča tradicionalni paradi s sprevodom starodobnikov ter prikazu nekdanjega življenja v kraju. Ohceti po stari šegi letos ne bo, ker se ni prijavil noben par.

Praznično dogajanje bo v Žužemberku, kjer praznuje občina. Že v soboto bo v dopoldanskih urah državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša odprla razstavo ročnih del v Lovski dvorani. Vrhunec praznovanja pa bo v nedeljo z odprtjem srednjeveškega dne na žužemberškem gradu.

V soboto lahko zvečer v Ljutomeru obiščete sklepno dejanje trinajstega Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina s podelitvijo nagrad. Na Ptuju – natančneje v Minoritskem samostanu – se bo v času podelitve nagrad odvijal koncert Word Vocal Harmony, ki bo na odru združil New York Voices, Vox Arsano, Nino Strnad ter 50 udeležencev evropskega vokalnega džezovskega kampa, ki je potekal na Ptuju.

Vse do 17. julija pa bo v Železnikih trajala tradicionalna prireditev čipkarski dnevi, ki je letos že 55. po vrsti. Na Hotizi pa se lahko še jutri udeležite 22. ribiških dni, ki veljajo za ponos Hotize in vseh Hotižanov.