Arhitekti so želeli naravo 'preslikati' v notranjost stavbe. Foto: Youtube
Arhitekti so želeli naravo 'preslikati' v notranjost stavbe. Foto: Youtube
Davong Mountain Resort
Gre za ogromen kompleks, ki želi mesto Čangša postaviti na turistični zemljevid. Foto: Youtube

Težko verjetno se zdi, da bi Evropejci svoje Alpe zamenjali za umetno narejene snežne strmine na drugem koncu sveta, zato bodo morali Kitajci goste svoje nove "mojstrovine" najti v kakšnih bližnjih državah. A malo za šalo, konkurenca je bila kar ostra, glede na to, da so tudi Severni Korejci nedavno odprli svoje "popolno" zimskošportno središče, kot so ga opisali ...

Smučišče pod streho
Kakor koli, v bližini mesta Čangša v provinci Hunan bodo še letos začeli graditi največji kitajski zimski kompleks, ki se bo imenoval Dawang Mountain Resort. Ležal bo na kraju opuščenega kamnoloma in bližnjega jezera, osrednji del pa bo predstavljal razkošni hotel s petimi zvezdicami, ki bo imel 270 sob, najdražje bodo ponujale razgled na jezero Tongši in goro Davang. Tu bo tudi pokrito smučišče, objekti za druge zimske aktivnosti, vodni park in zabaviščni center Ice World, ki bo povezoval dva dela kamnoloma. Manjkale ne bodo niti slikovite sprehajalne poti tik ob prepadu, viseči vrtovi in zunanji bazen, iz katerega se bo voda spuščala v slap, visok 60 metrov. Tu bodo tudi mnoge restavracije, lokali in trgovine.

Pod načrt se je podpisalo avstrijsko arhitekturno podjetje Coop Himmelblau, zimsko središče pa naj bi bilo končano leta 2016.

3.000-letna zgodovina mesta
Mesto Čangša in njegova okolica sicer do zdaj tujcem ni bilo preveč znano, privabljalo je predvsem domače turiste. A to dvomilijonsko mesto ima kar 3.000-letno zgodovino, zato je v njem mogoče najti veliko zgodovinskih znamenitosti in verskih podob.