Računalniška simulacija ne daje pravega občutka o velikosti stavbe (levo), ob kateri bo stal tudi muzej sodobnih umetnosti. Foto: Youtube
Računalniška simulacija ne daje pravega občutka o velikosti stavbe (levo), ob kateri bo stal tudi muzej sodobnih umetnosti. Foto: Youtube
New Century Global Centre
Bo imitacija morskega utripa prepričala goste, da bi se na dopust odpravili kar v ... stavbo? Foto: Youtube

Kitajci napovedujejo en megalomanski projekt za drugim, gradbeni "bum" je neverjeten. Zadnja v nizu nepredstavljivih gradenj je največja samostoječa zgradba na svetu, z merami 500 metrov dolžine, 400 metrov širine in 100 metrov višine. Več tisoč delavcev jo je že zgradilo, svoja vrata naj bi odprla aprila.

Gradbena "pošast" se uradno imenuje New Century Global Centre in je novi ponos Čengduja, 14-milijonskega velemesta, ki je prestolnica province Sečuan na jugozahodu države. Velikopotezni Kitajci so ob predstavitvenem videospotu za stavbo ponudili slogan "darilo svetu". In za kako veliko stavbo v resnici gre? Ima kar 1,7 milijona kvadratnih metrov površine, kar pomeni, da je skoraj trikrat večja od Pentagona, stavbe ameriškega obrambnega ministrstva, vanjo pa bi spravili kar 20 sydneyjskih oper.

Kopanje v "oceanu" pod streho in sončni zahod na zaslonu
V njej bodo novi dom našle tipične storitve - poslovni prostori, hoteli, gledališča, trgovine, zabaviščni park in imitacija sredozemske vasi, a posebej zanimiva je ena stvar - čeprav Čengdu leži kar 1.000 kilometrov od morja, stavbo preveva morski duh tako od zunaj kot od znotraj - oziroma se vsaj trudijo, da bi ga. Od zunaj se to kaže v strehi, ki spominja na morske valove, v notranjosti pa stavba ponuja kar 5.000 kvadratnih metrov veliko umetno peščeno plažo z morsko vodo, nad gladino pa bodo postavili celo ogromen, 150 metrov dolg zaslon, na katerem bodo predvajali let galebov in sončne zahode. To še ni vse, omislili so si tudi obalno promenado s celo vrsto restavracij, ki ponujajo morske specialitete, senčnike, skuterje in celo umetno sonce.

"To tehniko smo si izposodili pri Japoncih. Umetno sonce bo na kopalce sijalo 24 ur na dan in ponujalo zelo primerno temperaturo za morski oddih. Zamislili smo si mesto ob oceanu, ki pa bo delo človeških rok. V hotelu bo tisoč sob in vse bodo imele pogled na morje," je dejal Liu Šun, predstavnik turistične zveze Čengduja. S tem je seveda mislil - pogled na umetno plažo, umetno morje in umetno sonce.

Večje je boljše ...
New Century Global Centre stoji v povsem novem predelu Čengduja, imenovanem Tainfu, v mestu pa pospešeno gradijo nove linije podzemnih železnic, ki bodo vodile do stavbe, do leta 2020 pa želijo odpreti tudi novo letališče. Vse to z namenom, da Čengdu v nekaj letih postane gospodarska in kulturna prestolnica zahodne Kitajske.

Predstavitev zgradbe si oglejte v spodnjem videoposnetku.