Mnogi bodo 'konec sveta' dočakali v zibki starih Majev. Foto: Reuters
Mnogi bodo 'konec sveta' dočakali v zibki starih Majev. Foto: Reuters

Najprej so se svetovni mediji razpisali o srbskem vampirju, zdaj pa je v središču njihove pozornosti še Rtanj, kraj, ki ga bo napovedani konec sveta baje zaobšel.

Po pisanju britanskega Telegrapha so hoteli v vznožju piramidno oblikovane gore že polni rezervacij gostov, ki iskreno verjamejo v majevsko napoved apokalipse 21. decembra 2012 in v to, da jih pred uresničitvijo napovedi lahko obvarujejo mistične moči Rtanja. "V enem dnevu smo dobili 500 klicev ljudi, ki so želeli rezervirati sobe. Ljudje želijo pripeljati cele družine," je povedal hotelir Obrad Blečić.

"Tisti, ki verjamejo v scenarij o koncu sveta, so prepričani, da ta karpatska gora prekriva piramidno strukturo, ki so jo pred več tisoč leti za seboj zapustili zunajzemeljski obiskovalci. Piramida bo v trenutku armagedona oddajala močno magnetno polje in tako zavarovala tiste v bližini," piše Telegraph.

Rtanj kot središče sveta
Arthur C. Clark
, priljubljeni britanski pisatelj znanstvene fantastike, naj bi verjel, da vrh piramide kopiči "posebno energijo", in ga označil za središče sveta.

O mističnih močeh gore Rtanj piše tudi britanski Daily Mail. "Že dolgo vlada prepričanje, da ima gora mistične moči. Po legendi je v velikem gradu na vrhu živel čarovnik, ki je varoval zakopani zaklad. Gradu zdaj ni več, zamenjala pa ga je kapelica, posvečena zavetniku Anglije, svetemu Juriju. Kapelo so medtem že uničili lovci na zaklade v iskanju skritega zlata," piše. Gora je znana tudi po svojem "rtanjskem čaju" iz sušenih zelišč, ki slovi kot močen afrodiziak in zdravilo proti kroničnemu napenjanju.

Novice o gori Rtanj so nadaljevanje zgodbe o tem, da naj bi zunajzemeljska bitja na dan konca sveta prišla iz svoje "garaže za vesoljska plovila", skrite v gori Pic de Bugarach v francoskih Pirenejih, in reševala vse, ki so ogroženi.

Povečano število enosmernih poletov v Pireneje
Mediji so se razpisali tudi o drugih lokacijah, ki naj bi bile "varnejše" in kamor se je nenadoma povečalo število rezervacij enosmernih poletov. En tak kraj je še zgoraj omenjeni Bugarach, drugi je turški Şirince. Številke strani za letalske rezervacije Skyscanner kažejo, da se je število iskanj za polete na jug Francije v tednu pred 21. decembrom povečalo za 41 odstotkov.

Şirince jih je iskalo 30 odstotkov več. Oba kraja sta že vnovčila svojo nenadejano slavo - cene hotelskih sob v vasi Şirince (število prebivalcev: 570) v Selçuku so se vrtoglavo dvignile. Şirince naj bi bil tako poseben zato, ker je po legendi rojstni kraj boginje Artemide in kraj Marijinega vnebovzetja.

Bugarach je z borimi 179 prebivalci še manjša vas, a to še preprečuje, da prebivalci ne bi zdaj oddajali svojih hiš po dobrih tisoč evrov na noč, prodajali "avtentičnih burgaraških kamnov" po en evro in ponujali pic v piceriji "Apokalipsa". Župan Jean-Pierre Delord je izrazil zaskrbljenost, da bi vas "preplavili z vseh koncev sveta". Da bi preprečili neznosni hrup, so tamkajšnje oblasti opazovalcem NLP-jev prepovedale dostop do vrha Pic de Bugarach.

Špekulacije o koncu sveta so povezane s tem, da se 5.125 let stari majevski koledar konča z 21. decembrom 2012. Mnogi bodo ta dan proslavili z velikimi "apokaliptičnimi zabavami", ki jih prirejajo na arheoloških najdiščih v Mehiki in Srednji Ameriki.