Sokolji center ni le zavetišče, pač pa se trudijo mlade in malo manj mlade izobraziti o sokolarstvu. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Sokolji center ni le zavetišče, pač pa se trudijo mlade in malo manj mlade izobraziti o sokolarstvu. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Sokolje zavetišče
Ujede si lahko tudi ogledate, saj jih je nekaj stalno na ogled, preizkusite pa se lahko tudi v sokoljem lovu. Foto: MMC RTV SLO/A. M.

Sami se pohvalijo, da so najbolj uspešna bolnišnica za ujede v Evropi, saj je njihovo zdravljenje v 70 odstotkih uspešno, kar je precej več od 30-odstotnega evropskega povprečja. Poškodovane in bolne ptice v sokolje zavetišče pripeljejo iz vse Hrvaške, tam jih oskrbijo veterinar in tudi drugi strokovnjaki, če je to potrebno, nato pa jih vrnejo nazaj v naravo.

Vendar pa sokolji center ni le zavetišče, pač pa se trudijo mlade in malo manj mlade izobraziti o sokolarstvu. Center je za obiskovalce odprt vsak dan v letu, organizirajo pa tudi enodnevne in petdnevne tečaje. Zadnji so namenjeni tistim, ki si sokola želijo imeti doma. V centru namreč sokole tudi vzgajajo in prodajajo. Ob obisku je vodja centra Emilio Menđušić pojasnil, da sokola lahko proda le človeku, ki je opravil tečaj (ne nujno v njihovem centru). In cena? Okoli 1.000 evrov.

Ptice si lahko tudi ogledate, saj jih je nekaj stalno na ogled, preizkusite pa se lahko tudi v sokoljem lovu (v roke dobite piščančka, do katerega prileti sokol in ga iz vaše roke pojé). Živali, ki so v zavetišču in se bodo po zdravljenju vrnile nazaj v naravo, pa so od obiskovalcev umaknjene, saj bi stik z ljudmi otežil njihovo uspešno vrnitev v naravno okolje.

Center je, če ste v bližini Šibenika, vredno obiskati, saj si Menđušić, ki odlično pozna značilnosti ujed, vzame čas za obiskovalce in odgovori na vsa vaša vprašanja. Do vasi Dubrava pridete, če avtocesto Zagreb-Split zapustite na izvozu za Šibenik (A1) in po nekaj kilometrih na cesti proti Šibeniku zavijete levo v skladu s smerokazom. V vasi vas na sokolji center začnejo opozarjati table, ki vodijo po precej stranskih ulicah do obronkov gozda in centra. Vstopnina, ki jo namenijo za vzdrževanje centra, je 20 kun.