Vsaj kar zadeva podatke turističnih agencij, se Slovenci zabavi ob skoku v novo leto ne bodo odpovedali. Foto: BoBo
Vsaj kar zadeva podatke turističnih agencij, se Slovenci zabavi ob skoku v novo leto ne bodo odpovedali. Foto: BoBo
Božični sejem
Nemška mesta so poznana po barvitih božičnih sejmih. Foto: EPA
Rovinj
Hrvaški Jadran je za Slovence zanimiv ob vseh letnih časih. Foto: BoBo
Sydney
Na drug konec sveta se jih ne odpravi veliko - vsaj z namenom, da bi novo leto dočakali na kakšni plaži, oblečeni v kratki majici, ne. Foto: EPA

Na MMC-ju smo poklicali tri turistične agencije, Kompas, Palmo in Collegium in jih povprašali, kateri praznični kraji so tokrat najbolj "in" ter kako so zadovoljni s prodajo aranžmajev. Skupna točka odgovorov bi lahko bila, da gospodarske krize pri odločanju za silvestrovanja ni čutiti, saj je število gostov povsem primerljivo z lanskimi, se pa Slovenci odločajo za nekoliko krajše izlete. Pri destinacijah ni velikih presenečenj - Slovenija, Hrvaška, evropske prestolnice, Maroko, Kanarski otoki in Egipt, silvestrovanje na snegu, mladi pa še vedno prisegajo na Beograd.

Bali, Sejšeli, Maldivi ... le za izbrance
A pojdimo pri vrsti. Mišo Mrvaljević iz turistične agencije Kompas je dejal, da si Slovenci vse pogosteje želimo skrajšati dolgo in sivo zimo s tednom na toplem in na soncu, a pri tem nismo pripravljeni pregloboko seči v žep, saj ostajamo pri bližnjih sredozemskih državah. Število tistih, ki jim pogled na bančni račun omogoča, da odletijo precej dlje, še ni znano. S Kompasom bo največ ljudi spoznavalo novoletni utrip v Južni in Severni Ameriki, na tihomorskih in karibskih otokih, križarili bodo po svetovnih morjih in se nastavljali sončnim žarkom na Baliju, Maldivih in Sejšelih.

Da se slovenski turisti vse bolj navdušujejo nad križarjenji, je dejala tudi Nika Vrhovnik iz turistične agencije Palma. "A zanje se odločajo čez vse leto, ne le med prazniki," je dodala.

S Palmo 10.000 ljudi
Tudi pri Palmi upada števila gostov, ki so kupili njihove aranžmaje, ne opažajo. Z njimi bo v decembru potovalo prek 10.000 gostov, kar je povsem primerljivo z lanskim številom. Priljubljena so tako enodnevna silvestrovanja kot oddih na Jadranu in v Sloveniji, pa počitnice na toplem in novo leto na smučiščih. Med novoletnimi prazniki je zelo aktualna tudi slovenska ponudba centrov dobrega počutja.

"Po naših opažanjih pa se gostje bolj premišljeno odločajo o tem, kam in s kom bodo potovali. Več časa si vzamejo za razmislek, ko se odločajo za oddih, saj seveda želijo in pričakujejo največ za svoj denar. Tu bi zato lahko govorili, da se je obnašanje gostov do neke mere spremenilo, kar je lahko tudi posledica gospodarske situacije," je še dejala Vrhovnikova in dodala, da so božično-novoletni prazniki eden najbolj priljubljenih potovalnih terminov, zato se programi začnejo polniti že več mesecev vnaprej in so hitreje razprodani kot v drugih obdobjih leta.

Ves december agencije potnike vabijo tudi na adventne izlete in obiske prazničnih sejmov. V Kompasu ugotavljajo, da se Slovencem najbolj romantičen zdi praznični utrip v nemškem mestu Nürnberg, kjer v srednjeveškem okolju prodajajo božične okraske in kuhano vino, povsod pa se širi vonj sveže pečenih medenjakov.

Pozna se, da so prazniki za en dan krajši
Tudi ta agencija je s prodajo prazničnih aranžmajev v primerjavi z lani zelo zadovoljna. Mrvaljević pravi: "Število gostov je v rahlem porastu. Novoletni prazniki so se skrajšali in marsikdo mora paziti na proste dni, enako je tudi pri naših aranžmajih, saj se največ proda krajših, takšnih v trajanju do enega tedna. Pa tudi cenejši so. Najbolj sta zaradi bližine seveda priljubljeni Slovenija in Hrvaška kot vsako leto do zdaj." Dodal je, da je novo leto čas sprostitve, "zato si tudi gostje želijo pozabiti na težave in se imeti lepo".

Trikrat B - Beograd, Budimpešta, Bratislava
Kaj pa slovenska mladina, kje se bodo zabavali oni? Andreja Terček iz turistične agencije Collegium je povedala, da bodo na silvestrovanje popeljali prek 4.000 mladih. Tradicionalno jih bo največ potovalo v Beograd, kjer se bo s Collegiumom zabavalo prek 1.500 mladih Slovencev. Cena tega aranžmaja je (od) 119 evrov. Razprodan je tudi posebni vlak, ki bo zabave željno mladino pripeljal v srbsko prestolnico. Po množičnosti slovenskega "obleganja" sledita Budimpešta in Bratislava, skok v leto 2013 pa ponujajo tudi v Brnu, Sarajevu, Novem Sadu, Pragi, Amsterdamu in na Azurni obali.

Organizirajo tudi smučarska silvestrovanja v Kranjski Gori, na Mariborskem Pohorju, Rogli in v Bohinju. Skupaj s silvestrovanjem v Moravskih Toplicah se bo v Sloveniji v organizaciji Collegiuma zabavalo prek 800 mladih.

Terčkova je še dejala, da se zaostrene gospodarske razmere poznajo pri globini žepa slovenskih študentov in mladine, saj opažajo, da precej več posegajo po cenejših aranžmajih, a zanimivo - tudi po najdražjih. "Klasične cenovne sredine je vedno manj," je sklenila.