Ture avanture
hotel Lek
Hotel, ki že 42 let soustvarja kranjskogorsko turistično ponudbo, ima 72 sob in 144 . Foto: Hotel Lek
VIDEO
Hotel Lek v roke Nizozemcem

Dodaj v

Kranjskogorski hotel Lek v roke Nizozemcem

Novartis prodal Hotel Lek
6. januar 2017 ob 17:06
Kranjska Gora - MMC RTV SLO, STA

Hotel Lek v Kranjski Gori je dobil novega lastnika. Švicarski Novartis, pod okrilje katerega spada Lek, je hotel prodal nizozemski družbi Comfort Hotel Management. Novi lastnik obljublja razvoj hotela in ohranitev vseh delovnih mest. Višina kupnine ni znana.

Predmet prodaje je bil Hotel Lek, kar vključuje nepremičnino in družbo, ki sta prosti vseh bremen, ne pa tudi blagovne znamke. Izklicna cena je znašala milijon evrov, potencialni kupci pa so morali nezavezujoče ponudbe oddati do 3. junija lani.

Predstavnik Novartisovih poslovnih storitev za Slovenijo Robert Ljoljo je povedal, da so iskali lastnika z načrtom in strategijo za prihodnost, ki bo izkazal ustrezno odgovornost do zaposlenih. S svojim znanjem jih je prepričalo podjetje Comfort Hotel Management, specializirano za upravljanje hotelov in letovišč v različnih evropskih državah.

Družba po Ljoljovih besedah velja za uglednega in neodvisnega upravitelja, ki dela z znanimi hotelskimi znamkami. "Dejansko smo izbrali nekoga, ki zna upravljati hotelsko branžo, ima zagotovljeno visoko strokovno ekipo ljudi in nam je dal tudi ustrezna zagotovila, da bo nadaljeval poslovanje hotela v najboljši možni meri," je poudaril Ljoljo. Kot je dodal, jih veseli, da hotel predajajo v roke nekoga, za kogar je upravljanje hotelov osnovna dejavnost.

Z doseženo ceno, ki je sicer ne razkrivajo, so v Novartisu zadovoljni. Interes so pokazala tako slovenska kot tuja podjetja iz hotelskih in tudi drugih področij, prejeli pa so več kot deset resnih ponudb.

"Ni pa bila cena ključna motivacija pri prodaji. Želeli smo najti kupca, ki ve, kaj s hotelom početi, ki ima vizijo in strateški načrt ter bo omogočil nadaljnje odgovorno ravnanje z zaposlenimi in varno zaposlitev," je pojasnil Ljoljo.

Direktorica podjetja Hotel Lek Lidija Dokl je pojasnila, da so z lanskim poslovanjem zadovoljni, saj so v prvih enajstih mesecih dosegli načrtovane prihodke iz poslovanja, in sicer 1,4 milijona evrov. Dosegli so 13-odstotno višjo ceno na prodano sobo, hkrati pa jim je uspelo obvladovati stroške, tako da so ustvarili 125.000 evrov dobička, kar je enkrat več kot v enakem obdobju leta 2015.

Pozitivne so bile tudi ocene gostov, ki so po besedah Doklove zadovoljni z njihovimi storitvami. Kot je poudarila, je to dosežek zaposlenih. "Brez dobrih zaposlenih noben hotel ne more delati. Naš hotel pa je posebej poznan po tem, da so zaposleni zelo predani hotelu in gostom," je dejala.

Pogodbo o prodaji so podpisali v sredo, rok za nakazilo celotne kupnine pa je 40 dni po podpisu pogodbe. Kupec bo nato prevzel hotel in se predstavil zaposlenim in javnosti, hkrati pa predstavil tudi svoje načrte. Za nizozemsko družbo je to prvi slovenski hotel, ki ga ima v lasti.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
juk
# 06.01.2017 ob 17:20
Pač ostanki komunizma ko ima farmacevt v lasti še turistični objekt. Ker farmacevt se zelo spozna na turizem in sigurno bo šel razvijat. Kot da bi Akrapovič imel v lasti pekarno
juk
# 06.01.2017 ob 17:14
Pametno, bo vsaj imel v rokah hotel nekdo, kateremu je interes ga razvijat. Zakaj ima Lek v lasti hotel je sploh vprašanje
miha_lj
# 07.01.2017 ob 09:07
Niste vsega napisali, v ozadju je lastnik Rus Dmitrijev. Če se malo pohecam bi rekel, da ga je opazil lansko leto ko se je peljal na Vršič
ajša55555
# 07.01.2017 ob 08:01
TV shop :
Če pokličete v 10 minutah vam damo še kompletno vlado - brezplačno ;)
skira
# 06.01.2017 ob 18:14
dragonjin vikend,dokler je bil generalni direktor.......
shark77
# 07.01.2017 ob 19:57
@soc, Srbom smo prodali Fructal, Rusi pa so vložili v jeklarstvo, medtem ko pa turistične objekte (poleg drugih stvari) kupujejo Hrvati. Namreč Hrvatom smo prodali v Portorožu kompleks hotelov Bernardin (Grand hotel Metropol, Hotel Lucija, Hotel Roža, Hotel Barbara). Poleg tega so kupili po Mercatorju (katerega si se spomnil) še Žito (Podravka), Drogo Kolinsko (Atlantic trade), in pa tudi Ljubljanske mlekarne so pod okriljem Dukata (ki pa je res pod francoskim lastnikom). Glede naše zaprtosti na druge..Gumarsko industrijo smo prodali Američanom in Čehom.., slednji so kupili Radensko, Lek so kupili Švicarji,Helios je avstrijski,Aerodrom Ljubljana je nemški, prav tako je nemška tudi Letrika in Splošna plovba, Banka Koper je italijanska...
FancyBoy
# 06.01.2017 ob 19:55
Raje njim kot Hrvatom
fantasycamp
# 06.01.2017 ob 23:15
Ta Eu za Slovenijo ne pomeni nič drugega kot raprodaja vsega kar imamo, vsi se pa tolažijo z tem da je to pač dobro...
Za 10 let ne bo ena stvar več slovenska, samo ime Slovenija...
keka77
# 08.01.2017 ob 13:15
Nizozemski druzbi ali Nizozemcem? Je kar razlika...
GeorgeB
# 07.01.2017 ob 14:59
Zdaj bodo pa hribe zravnal... Groza...
Neljuba resnica
# 07.01.2017 ob 14:30
Kaj naj rečem, če naši ne zmorejo, naj pokaćeju drugi, kaj znajo.
Skoraj ista motorika, kot pri sloganu 'tujega nočemo, svojega ne damo', le da je moja verzija pač na glavo.
King Viljem
# 06.01.2017 ob 21:28
Nizozemcem my ass!
Rusom iz sprege tajkunckov in politike! In le za milijoncek?! Tole smrdi..
kamnosek
# 08.01.2017 ob 15:07
Tujcem se izplača kupovati naše firme, nam pa se jih ne izplača imeti. Smo res tako nesposobni.
Izgleda, da ne bomo dobri več niti za "Bečke konjušare", saj nam crkuje tudi Lipica!
viljam_s
# 07.01.2017 ob 16:56
izo
Novartis je v Švici prav lepo "parkiran" in ne rabi Paname in podobnih "karibskih rajev". Tudi Slovenija bi lahko bila tako "parkirišče" če ljudje ne bi po komunistični ideologiji demonizirali (obdavčevali) vsega kar ima ali nosi s sabo malo več cvenka kot ga dobi povprečna čistilka v Javni upravi.
Še ena lepa šola za Slovence je tole. Kaj hudiča pa je Lek sploh bil lastnik tega hotela - a so bili farmacevti ali gostilničarjji/hotelirji. No vidite Švicarji so Slovencem spet lepo dokazali, da se je potrebno držati primarne dejavnosti ne pa širiti kar an vse in vsepovsod, da izgubiš kompas in fokus. Ampak hej tud tega komunistični Slovenci pri katerih mora biti država ravno tako lastnik vsega kar leze in gre ne bodo dojeli - ker sindikalni izleti in poletno / zimske počitnice s sodelavci so tako super.
Ladu
# 07.01.2017 ob 13:06
Juk kaj to da denar ki se vlaga recimo v nogomet in izhaja iz drugih področij tudi ostanek komunizma? Mam občutek, da se pri nas če česa ne razumemo pač uporabimo besedo komunizem. In temu se reče razpršeno vlaganje, kar je danes vsakdanje v komunizmu tega pač ni bilo, tako da kakršnakoli vzporednica s tem sistemom ni niti blizu.
Triglavski zmaj
# 07.01.2017 ob 12:38
Saj lahko vsem tem tujcem, ki kupijo slovensko premoženje, podelimo slovensko državljanstvo. Pa bo zadeva zopet slovenska :-) .
malidelnicar
# 06.01.2017 ob 20:54
No ja na Financah so komentarji, da je v ozadju ruski kapital in neke mučke.
Ampak mene bolj zanima vprašanje: ZAKAJ ima Lek v lasti hotel?!?!?

Še eno vprašanje: zakaj se Krka ukvarja z zdravilišči, ko pa ima osnovno dejavnost farmacevtsko? Tudi zaradi tega je krko prehitela denimo izraelska danes gigantka - Teva Pharmaceuticals. Pred 20, 30 leti je ni bilo nikjer oziroma ni bila primerljiva s Krko.

Problem je bil, ker se Krka in Lek nista združila in skupaj nastopila tržno. Lek smo ob prodaji Novartisu nekako rešili, Krka se pa šlepa na generike - solidne številke skrivajo marsikatero slabost.....
soc
# 08.01.2017 ob 15:13
@shark77: Read my lips: v zadnjih letih (beri po 2008, predvsem po 2013, ko se jugonostalgija in rusofilstvo sploh ne skrivata več). Ne vem, zakaj si pozabil omeniti portoroški Palace, ptujsko Perutnino, ljubljansko malo luknjo za Intercontinental...
soc
# 07.01.2017 ob 11:55
Ne nakladajte o Nizozemcih. Gre za nizozemsko izpostavo Rusov, ki imajo precejšnje kapacitete v Rusiji in sodelujejo z nekaterimi resnimi mednarodnimi verigami. Kot ponavadi v zadnjih letih restavracije jugovine in rusofilstva Slovenija prodaja svoje Srbom in Rusom. Mercator hrčkom je bil spodrsljaj sistema, zahod je nezaželen.
Celjan27
# 06.01.2017 ob 23:30
Dobra novica. Hotel je relikt nekega bivšega obdobja in če hočeš back in time, samo izvoli tja.

Odlična novica pa bo, ko bodo spravili hotel na nivo, kot bi si ga morala elitna Kranjska Gora zaslužiti, da lahko konkurira Švicarskim in Avstrijskim središčem.
juk
# 07.01.2017 ob 14:18
Vlaganje v nogomet je nekaj popolnoma drugega. Sponzorstvo itd.
izo
# 06.01.2017 ob 17:13
Švicarski Novartis, pod okrilje katere sodi Lek

no, ja švicarski bolj za nostalgijo, kot kaj drugega. parkirana je zedeva kje drugje. ampak kaj bi o tem težil, sem že vse miljonkrat..
ko bomo razdali državo, bomo slovenci končno dosegli tisto cankarjansko katarzo in bomo "svobodni"..
izo
# 06.01.2017 ob 17:16
Zakaj ima Lek v lasti hotel je sploh vprašanje

če ga ima novartis, je ok, lol? aja, spet zgubljam cajt s tožibabo, lol..
Kazalo