Slovenska zdravilišča so zadovoljna z obiskom med jesenskimi počitnicami. Foto: BoBo
Slovenska zdravilišča so zadovoljna z obiskom med jesenskimi počitnicami. Foto: BoBo
Zdravilišče
Med obiskovalci je največ slovenskih družin. Foto: BoBo

Največ je domačih gostov, sledijo jim gostje iz sosednjih držav, prevladujejo pa predvsem družine, za katere so pripravili dejavnosti. Z zasedenostjo so zadovoljni tudi hotelirji v Istri.

V družbi Sava Turizem so v prvem počitniškem terminu v hotelih, apartmajih ter kampih našteli v povprečju 4,4 odstotka več prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, so pojasnili za STA. Tradicionalno v času jesenskih počitnic pri njih prevladujejo domači gostje, med tujimi pa jih je največ iz sosednjih držav.

Tudi v Termah Čatež so ocenili, da v nastanitvenih zmogljivostih na lokaciji Čateža, Mokric in v Aquapark hotelu Žusterna ter apartmajih Residence Marina v Portorožu opažajo dobro zasedenost, ki je v skladu s pričakovanji. "Povpraševanja oz. rezervacije pa so izjemno kratkoročna," so dodali.

Ta teden so ocenili, da zaradi begunske krize ne opažajo težav ali padca zasedenosti, medtem ko v Termah Paradiso v Dobovi pravijo, da imajo letos med krompirjevimi počitnicami 40-odstoten upad prometa, predvsem zaradi zaprte meje.

V Termah Olimia v času jesenskih počitnic dosegajo večjo zasedenost, kot je povprečna, v prvem počitniškem koncu tedna pa so imeli zasedene praktično skoraj vse namestitvene zmogljivosti. Povpraševanje je primerljivo z lanskim letom, nekoliko pa je morda spremenjena struktura povpraševanja glede na izbor hotelov oziroma apartmajev. "Lani nas je obiskalo več avstrijskih turistov, letos pa je več Italijanov, ki se odločajo za krajše termine bivanj," so pojasnili.

Zadovoljni so tudi v Termah Krka, kjer je obiskanost med letošnjimi jesenskimi počitnicami na ravni lanske. Med tistimi, ki so se odločili ta teden preživeti v Šmarjeških Toplicah, je največ Slovencev, sledijo pa jim Rusi, Italijani in Avstrijci. Število tujih gostov v šmarjeških hotelih se je sicer glede na lansko primerjalno obdobje precej povečalo. V počitniškem tednu gostijo približno toliko slovenskih gostov, kot jih je bilo lani, med njim je veliko družin, v primerjavi z lanskim letom pa se je povečalo število gostov iz sosednje Avstrije.

V Talasu Strunjan, ki tudi v jesenskem času vabi ljudi ob morje, je med krompirjevimi počitnicami več slovenskih gostov kot lani. Prav tako v tem času v Strunjanu gostijo več gostov iz sosednje Avstrije, nekoliko manj pa je Italijanov in Rusov. "Po trenutnih podatkih pa se nam v novembru in decembru obeta izboljšanje zasedenosti glede na primerljivo lansko obdobje," so dodali v družbi Terme Krka.