Ture avanture

Poudarki

  • 3.000 čakajočih na seznamu; obrok stane 200 evrov
  • Adria se je kuhanja lotil znanstveno
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
Ferran Adria
47-letni Katalonec Ferran Adria pogosto predava odličnim kuharjem, ki pa njemu vseeno ne sežejo do kolen. Foto: EPA
El Bulli
Adria je presenečal z vedno novimi in novimi kulinaričnimi mojstrovinami.
El Bulli
Restavracija leži v kraju Roses na Costa Bravi.

Dodaj v

"Kuharski Hendrix" bo pomil lonce in zaklenil vrata

Ferran Adria razvil molekularno gastronomijo
18. februar 2010 ob 07:54
Barcelona - MMC RTV SLO

Najboljša restavracija na svetu, El Bulli na Costa Bravi, bo, čeprav na preizkus "kulinaričnih nebes" v njej čaka 3.000 ljudi, za vedno očistila kuhinjo, pospravila stole in zaklenila vrata.

Slavni kuhar in lastnik restavracije, ki se lahko pohvali s tremi Michelinovimi zvezdicami, Ferran Adria, je sprva napovedal, da svoj "kuharski raj" zapira za dve leti, zdaj pa se je premislil in dejal, da El Bulli leta 2012 za vedno odhaja v zgodovino. Čeprav je povpraševanje po njegovih specialitetah ogromno, restavracija prinaša preveč izgube, zato bo prostor spremenil v sedež sklada, ki bo ponujal štipendije najbolj nadarjenim, a še neodkritim kuharskim mojstrom.

El Bulli predstavlja špansko kulturo
Odločitev 47-letnega Katalonca je tako v Španiji kot drugod po svetu vzbudila veliko zanimanja, saj so o njej poročali vsi največji mediji. El Bulli je namreč slovel po nenavadnih, že kar avantgardnih specialitetah in postal za mnoge simbol ne le španske kulinarike, ampak kar španske kulture, zato so mnogi prepričani, da bi se Adria moral premisliti. A "šef" je za zdaj neomajen: "Ker bo naša tržno naravnana restavracija zaprla vrata in postala sklad, to pomeni, da bo duh El Bullija postal še močnejši in bo živel naprej, za vse večne čase," je dejal.

S to napovedjo pa je El Bulli doživel še večji naval ljudi, saj petični gostje zdaj kar tekmujejo med seboj, komu bo uspelo prek vplivnih zvez preskočiti vrsto in se še "zriniti" na čakalni seznam do leta 2012. Zmogljivosti za letošnje leto so namreč že povsem zasedene, saj že kar 3.000 ljudi čaka, da bodo lahko na lastne oči videli in preizkusili, s čim jih bo Adria presenetil tokrat. Za en obrok je treba odšteti okoli 200 evrov, stoli pa so čakajočim sladokuscem namenjeni kar z žrebom.

Po 15 ur na dan v kuhinji
A dolgi dnevi v kuhinji in odgovornost vedno pokazati nekaj novega so terjali svoj davek. "Ne vem več, kakšno jed bi si še izmislil," je potarnal Adria, ki je potožil tudi nad izčrpanostjo. O njem se namreč širi glas, da kar 15 ur na dan preživi v kuhinji, kjer kot obseden preizkuša nove recepte in različne načine priprave jedi, restavracija, v kateri je prostora za 60 gostov in vsak dan kar poka po šivih, pa vseeno na leto prinese okoli pol milijona evrov izgube.

Stroški za sestavine in pripravo hrane so namreč izjemno visoki, njegova ekipa pa je celo z znanstvenimi raziskavami skušala iznajti nove, še nevidene tehnike kuhanja in s tem tudi močno razvila vejo, imenovana molekularna gastronomija. Ko je Adria leta 1983 prišel na "kraj zločina", so v lokalu stregli francosko hrano. Prekinil je to tradicijo in prostor spremenil v "laboratorij za drzne inovacije".

Petič najboljša na svetu
Opevana restavracija sicer leži v Kataloniji, v obalnem mestu Roses, in je bila aprila že rekordno peto leto zapored izbrana za najboljšo restavracijo na svetu. Seznam je delo revije Restaurant Magazine. Ko je priznani ameriški kuhar Anthony Bourdain videl meni El Bullija, je bil navdušen: "Vsak vodja kuhinje, ki je odgovoren za pripravo sladic, bo vedno, ko se bo spomnil na El Bulli, v strahu zadržal dih, se zgrozil in vprašal: 'Kaj sploh jaz vem o kuhanju?' Povsem jih razumem. To je podobno, kot bi Eric Clapton prvič slišal igrati Jimija Hendrixa ..."

Med glavne specialitete Španca sicer sodijo "marshmallow" s parmezanom, poparjeni brioš z mocarelo z vonjem po vrtnici, dagnje z morskimi in svežimi zelišči ter sladice iz marakuje.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Gorkee
# 18.02.2010 ob 08:22
Pozabili ste jutranje svež mesni burek s čebulo z vonjem po Orientu in deviškim jogurtom. Ni mogoče, da kaj tako legendarnega in klasičnega nek Španec ne bi imel na svojem meniju.
Bender
# 18.02.2010 ob 11:35
Se pravi: najboljša restavracija, ki ima rezervirano za dve leti vnaprej in kjer en obrok stane 200€ zapira vrata, ker ima izgubo. Logično.
petmat
# 18.02.2010 ob 11:18
Žalostno!
Pa ravno sem začel varčevati za kosilo...
K_ris
# 18.02.2010 ob 08:46
Zakaj bi nekdo posloval z izgubo, če je povpraševanje po njegovih storitvah večje od njegovih zmogljivosti? Vsak normalen podjetnik bi v takem primeru takoj zvišal ceno svojih proizvodov/storitev.

Zato se mi zdi ta novica skoraj neverjetna... Vse skupaj mi izgleda kot del kakšne marketinške akcije, iz česar bi sklepal, da se El Bulli sploh ne poslavlja ali pa bo šef odprl novo restavracijo, kjer bo podobno hrano ponujal po višjih cenah.
alonsodeportes
# 18.02.2010 ob 11:26
Restavracija, v kateri obrok stane 200 EUR, prinaša izgubo? Ja takoj je potrebno zapreti vse restavracije, v katerih obroki stanejo manj od tega zneska. ;)
SeU
# 19.02.2010 ob 17:17
Popolnoma posvečen svojemu delu, ki ga ljubi.
Svaka čast!
Calliope
# 19.02.2010 ob 02:35
@callados: in potres na Haitiju ter to, da se leta 2012 zapira neka restavracija v Španiji sta približno istega pomena in časovne relavantnosti. Na BBC-ju in CNN-u so verjetno imeli breaking news ... in to, da ugotoviš, da se bogataši čez 2 leti na tem mestu ne bodo več preseravali je tudi višek raziskovalnega novinarstva. Čestitke, mislim, da si postavil nove standarde novinarstva v Sloveniji ...
darko56
# 20.02.2010 ob 18:37
če Hendrix ne bi mlad umrl, ga danes sploh ne bi imeli za tako zvezdao. ja, od Claptona bi se pa lahko še kar dosti naučil. ampak kot sem rekel: "če"...
Tunček
# 20.02.2010 ob 23:53
Kar si tiče izgube - večina restavracij z Michelinovimi zvezdicami ima izgubo. Njihovi lastniki so ponavadi ljudje, ki imajo preveč denarja in jim to služi bolj kot zabava. Finta je v tem, da je eden izmed pogojev za zvezdice primerno velika vinska klet. To ne pomeni 10 strani vinske karte, ampak celo debelo bukvo, ki se ji reče vinska karta. Da ima velika večina teh vin v ceniku več kot trimestno številko, ni treba posebej poudarjati. Prav tako morajo imeti vsakega vina po več steklenic, kajti eno omizje naftnih bogatašev si lahko pri večerji brez težav naroči kakšnih 10 steklenic nekega vina za 2000 €/komad. Ta možnost je sicer majhna, toda obstaja, in zato morajo imeti velike zaloge vsakega izmed teh pregrešno dragih vin, ki jih je, kot že prej omenjeno, za celo knjigo. Pred nekaj časa je bila nekje novica, da je Abramovič v neki restavraciji za obrok plačal neko astronomsko vsoto, mislim da 30 000 €. Od tega veliko večino za vina. Zdaj pa si predstavljajte, da pride Abramovič v restavracijo in naroči 10 steklenic za svoje omizje, natakar pa mu prijazno pove, da imajo samo dve. Zaloga je torej nujno potrebna, seveda pa večine teh vin ne prodajo in jih po nekaj časa, ko njihova kvaliteta začne pešati, morajo enostavno vreči v smeti. Tako se pa nabere pol milijona izgube letno ...
PONOS
# 19.02.2010 ob 18:29
Logično da je to zgoraj napisano nekulinarična raca.....Kris ima prav....Kako lahko nekaj prinaša izgubo kar je povpraševano...bedastoča...za petičneža je 200€ drobižek za večerjo če pomislimo da dobi spet snov za hvaljenje , da mu je uspelo jesti v el bulliju če je res tako cenjen.. glede vrste in žrebanj me spominja na kao najboljšo italijansko neapeljsko pizzerijo kjer smo dobili številko in čakali zunaj da smo prišli na vrsto-Pizza je bila res dobra -žal je imel le dve vste pizze klasična in margarrito...ampak bila je najbiljša na svetu--ovcam dovolj.
kraljaljaž
# 19.02.2010 ob 16:50
carsko!!!
black
# 19.02.2010 ob 11:28
@RobLo ... kaviar iz olivnega olja je kul, pa tudi faux olive, katere se razpoči in ven steče olivno olje, ampak še bolj me je fascinirala sladkorna pena iz olivnega olja, pa verjetno še veliko drugih stvari ... tip je preprosto car. Pred kratkim je Anthony Bourdain tudi posnel en del svoje "No Reservations" oddaje, tokrat o Španiji, in seveda se je ustavil pri Ferranu, kjer je demonstriral par svojih jedi in pokazal nekaj umetniških skic jedi, verjetno iz prihajajoče sezone 2010. Zadeva je tako paša za oči kot tudi za okus, bojda, neglede na strošek je to definitivno doživetje, katero je vredno doživet, dokler je možno.
K_ris
# 18.02.2010 ob 21:15
@callados

Jaz sem pred kakšnim mesecem bral, da bo El Bulli začasno zaprl svoja vrata, v tem članku pa piše, da naj bi jih za stalno. Si ti to res vedel že prej ali si bil samo preveč pameten?
callados
# 19.02.2010 ob 02:26
@K_ris

Ocitno sem res prepameten, moj komentar se je nanasal na novico izpred meseca dni in sicer, ko je Ferran Adriá najavil, da bo El Bullí zaprl za dve leti (2012-2014). Namigovanja The New York Timesa, da bo restavracijo zaprl za vedno, pa je odlocno zanikal. Ker nasi novinarji bolj kot v raziskovanju blestijo v prevajanju najveckrat kar z google translatorjem, prilagam 2 povezavi do clankov, ki moje trditve potrjujeta. Da vidmo, kako jim gre spanscina. Zri, pametnjakovic.
http://www.20minutos.es/noticia/628866/0
/bulli/cierre/permanente/
http://www.eldebat.cat/cast/viewer.php?I
DN=26848
callados
# 18.02.2010 ob 21:12
Ta novica je stara priblizno en mesec. Ste pa na tekocem, res. Me zanima, ce se je potres na Haitiju dejansko zgodil en mesec pred tem, ko ste objavili novico....
provokatorr
# 18.02.2010 ob 18:02
@ machete, če bi natančno prebral članek, je najprej nameraval narediti pavzo, sedaj pa se je odločil, da bo čisto zaprl.

Sicer pa tudi meni ni jasno, kako lahko ima izgubo......
Machete
# 18.02.2010 ob 12:48
Ne gre za izgubo. Kot sem bral že pred par meseci, si hoče samo vzeti pavzo par let, da razmisli kako in kaj naprej. Po tem pa spet s polno paro naprej.
RobLo
# 18.02.2010 ob 10:14
V primeru te restavracije ni poanta v podjetnistvu, ampak sluzi predvsem kot vir za financiranje raziskav (npr. pred leti so s posebno metodo titracije razvili kaviar iz olivnega olja).
Kazalo