Ture avanture
()

Poudarki

  • Slovesnost na istem kraju in istem času (toda 100 let pozneje)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 24 glasov Ocenite to novico!
Ladja Balmoral
Na krovu Balmorala je 1.309 potnikov. Foto: Reuters

Dodaj v

Ladja, ki se je podala po poti Titanika, že naletela na prve težave

Ni jasno, ali bodo kraj potopitve dosegli pravočasno
11. april 2012 ob 09:41,
zadnji poseg: 11. april 2012 ob 11:07
Dublin/New York - MMC RTV SLO/Reuters

Križarka Balmoral, ki se je pred dnevi odpravila po poti znamenitega Titanika, se je morala zaradi težav s srcem enega izmed potnikov obrniti nazaj proti Irski.

Ladja za križarjenje je v nedeljo odplula iz pristanišča v Southamptonu (Anglija) proti New Yorku, se vmes še zadnjič ustavila v Cobhu (Irska) in v ponedeljek zvečer zares odpravila po poti, po kateri je pred 100 leti plula ladja Titanik. A zapletlo se je že v torej zjutraj, ko je enega izmed 1.309 potnikov izdalo srce. Ker so bili že tako daleč od celine, je moral kapitan ladjo obrniti in se obali Irske približati na 20 morskih milj, da jih je lahko dosegel helikopter s kopnega.

Ko bodo bolnega potnika, ki sicer nima hujših zdravstvenih težav, prepeljali na kopno, naj bi Balmoral znova nadaljeval svojo pot. Za zdaj še ni jasno, ali mu bo do mesta, kjer je Titanik trčil v ledeno goro in se nato v noč s 14. na 15. april 1912 potopil, uspelo priti pravočasno.

Slovesnost na istem kraju in istem času (le 100 let pozneje)
Na krovu so namreč sorodniki oz. potomci ljudi, ki so umrli ob potopu Titanika, in številni zgodovinarji, skupaj pa so nameravali natanko 100 let po tragediji, na istem kraju, kjer se je zgodila, pripraviti spominsko slovesnost za vse, ki krstnega potovanja veličastnega parnika niso preživeli.

Križarjenje po poti Titanika so sicer organizatorji skrbno načrtovali pet let in proučili vsako najmanjšo podrobnost - število potnikov je tako precej podobno številu ljudi, ki plovbe niso preživeli (okoli 1.500, preživelo jih je 705); cena potovanja je podobna takratni (leta 1912 so za vozovnico v prvem razredu odšteli 4.700 ameriških dolarjev, letos za potovanje v drugem 4.100, v prvem pa precej več, 12.000 dolarjev); potniki, ki prihajajo iz 28 različnih držav, imajo na voljo podobno hrano kot pred sto leti; orkester igra enako glasbo itd.

T. K. B.
Ladja Balmoral
Ladja Balmoral
Ladja Balmoral
Ladja Balmoral
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo