Lenarčič bo v prihodnjih dneh dosegel Novo Zelandijo, nato pa bo letel proti Himalaji. Foto: EPA
Lenarčič bo v prihodnjih dneh dosegel Novo Zelandijo, nato pa bo letel proti Himalaji. Foto: EPA

Slovenec, ki se je na etapni polet okrog sveta, na katerega se je pripravljal skoraj eno leto, odpravil 8. januarja z brniškega letališča, je po 1.660 kilometrih poti in dobrih sedmih urah letenja pristal na Tahitiju. Na spletni strani worldgreenflight redno poročajo o dosežkih ekstremnega pilota, polet do Tahitija pa je bil po zapisanem na omenjeni spletni strani fantastičen z odličnim vetrom.

Kakšno je letenje nad morskimi prostranstvi, kdaj lahko Lenarčiča pričakujemo v Sloveniji in še mnogo več odgovorov boste našli v pogovoru novinarja Sandija Škvarča z ekstremnim pilotom.

Matevž se približuje datumski meji, v prihodnjih dneh bo dosegel Novo Zelandijo, nato pa bo letel proti Himalaji, saj je v načrtu tudi prečkanje Mount Everesta.

Pipistrelovo letalo tudi v ekstremnih višavah Himalaje
Lenarčič je podoben polet opravil že leta 2004, takrat je zemeljsko oblo obletel v osemdesetih dneh. Tokratna avantura je seveda daljša, predvsem pa precej zahtevnejša - Lenarčič bo na svoji poti šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 narodnih parkov in tri oceane.

Polet je ekološko usmerjen, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo.