Največji potrošniki v turizmu so drugo leto zapored Kitajci, ki so lani za turistične dejavnosti namenili več kot 100 milijard dolarjev. Foto: EPA
Največji potrošniki v turizmu so drugo leto zapored Kitajci, ki so lani za turistične dejavnosti namenili več kot 100 milijard dolarjev. Foto: EPA
Afrika
Največ povpraševanja je bilo za destinacije v Aziji in Pacifiku ter Afriki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tudi napovedi za letošnje leto najbolje kažejo Aziji in Pacifiku, kjer naj bi se število prihodov turistov okrepilo za od pet do šest odstotkov. Foto: EPA

Kot kažejo podatki Svetovne turistične organizacije, je svetovni turizem lani presegel napovedi, enako pa naj bi se zgodilo tudi letos, ko naj bi se število prihodov povečalo za od 4 do 4,5 odstotka.

"Leto 2013 je bilo odlično leto za mednarodni turizem," je ob predstavitvi rezultatov dejal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Taleb Rifai. Turistični sektor se je po njegovi oceni odlično prilagodil spreminjajočim se pogojem na trgu, številna nova delovna mesta v panogi pa so pripomogla k izboljšanju gospodarskih kazalcev v številnih državah.

Največ povpraševanja je bilo za destinacije v Aziji in Pacifiku ter Afriki, kjer so imeli šestodstotno rast, sledi pa Evropa s petodstotno rastjo prihodov turistov.

Petodstotno povečanje števila prihodov turistov pomeni, da je lani potovalo 52 milijonov turistov več kot leto prej. Od tega jih je v Evropo prišlo 29 milijonov več kot leta 2012, stara celina pa je imela lani skupno 563 milijonov prihodov turistov, s čimer je ostala na prvem mestu lestvice najbolj obiskanih celin.

Med evropskimi regijami so imeli lani najboljše rezultate v osrednji in vzhodni Evropi, kjer se je število prihodov turistov povečalo za sedem odstotkov, v južni Evropi in Sredozemlju pa so imeli šestodstotno rast.

V Aziji se je lani število prihodov turistov povečalo za 14 milijonov, na skupno 248 milijonov, v obeh Amerikah pa so imeli 169 milijonov prihodov, kar je šest milijonov več kot leta 2012.

"Na podlagi pozitivnih rezultatov v letu 2013 in ob napovedi ekonomskega izboljšanja v letu 2014 pričakujemo še eno pozitivno leto za mednarodni turizem. Vlade pozivamo, naj intenzivneje pristopijo k oblikovanju nacionalnih strategij, ki bodo podprle turistični sektor, hkrati pa se držijo zavezanosti k trajnostnemu razvoju," je še dejal Rifai.

Tudi napovedi za letošnje leto najbolje kažejo Aziji in Pacifiku, kjer naj bi se število prihodov turistov okrepilo za od pet do šest odstotkov, sledi pa Afrika s štiriodstotno rastjo. Tudi v Evropi naj bi se število turistov povečalo za okoli štiri odstotke.

Zapravljivi Kitajci
Največji potrošniki v turizmu so drugo leto zapored Kitajci, ki so lani za turistične dejavnosti namenili več kot 100 milijard dolarjev, samo v prvih treh četrtletjih lanskega leta pa se je njihova potrošnja na letni ravni povečala kar za 30 odstotkov. Sledijo Nemci, Japonci in Italijani, ki so lani zapravili nekoliko manj kot leto prej, medtem ko so ameriški, britanski, kanadski in avstralski turisti zapravili povprečno tri odstotke več.

Svojo potrošnjo v turizmu so lani sicer najbolj okrepili Turki (24 odstotkov več kot leta 2012), Katarci in Filipinci (+18 odstotkov) ter Kuvajtčani, Indonezijci in Ukrajinci (+15 odstotkov).