Ljubljanski grad stopa v peto leto, odkar posluje kot samostojen javni zavod pod okriljem Mestne občine Ljubljana. Foto: BoBo
Ljubljanski grad stopa v peto leto, odkar posluje kot samostojen javni zavod pod okriljem Mestne občine Ljubljana. Foto: BoBo
Lutkovni muzej
Maja lani je na gradu svoj dom dobil Lutkovni muzej. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kaznilnica, Ljubljanski grad
Zaporniške celice še danes pripoveduejo o času, ko so prostori Ljubljanskega gradu služili kot kaznilnica. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

največ prihaja iz Italije, Velike Britanije, Nemčije, ZDA, Francije, Japonske, Španije, Rusije in Hrvaške.

V četrtem letu poslovanja, odkar deluje Ljubljanski grad kot samostojen javni zavod pod okriljem Mestne občine Ljubljana, so našteli 1,19 milijona obiskovalcev, kar je 61.392 več kot leto poprej. Rekordno število ljudi je na grad pripeljala tudi tirna vzpenjača, in sicer 348.253 obiskovalcev, kar je 9,5 odstotka več kot v letu 2014 in največ doslej sploh.

V okviru rednih in izrednih terminov so izvedli 1.216 vodstev, od uvedbe avdiovodnikov julija lani pa so jih izdali 10.789. Na Ljubljanskem gradu se je odvilo 133 porok. 178 prireditev se je zvrstilo na kulturno-umetniškem področju - v okviru glasbenega, likovno-galerijskega, izobraževalnega, uprizoritvenega programa ter tradicionalnih dogodkov. Dogodkov, ki niso potekali v organizaciji zavoda Ljubljanski grad, pa je bilo 355.

Leto, ko slovenske lutke dobijo svoj muzej
V letu 2015 je postal grad bogatejši za Lutkovni muzej, ki osvetljuje stoletno dediščino in zgodovino slovenskega lutkarstva. Med pomembnejšimi lanskimi dogodki na gradu naj omenimo še nadaljevanje druge faze projekta energetske sanacije, gradnjo vstopnega paviljona pred mostom, dokončanje druge faze urejanja Hribarjeve dvorane, ureditev vetrolova v galeriji S, začetek obnovitvenih del v prostoru bodoče vinoteke ter pripravo projekta Grajski vinograd.

Zaradi udora so morali sanirati brežino na Cesti slovenskih kmečkih uporov na Ljubljanski grad, na grajskem dvorišču in okoli gradu pa so na novo uredili zeliščni vrt in cvetoče površine, ki jim v letošnjem letu dodajajo še vrtnico Ljubljana.

Pričakujejo, da bo poslovni rezultat leta 2015 skladen s finančnim načrtom. Ustanoviteljica je za pokrivanje programskih stroškov zagotovila 165.000 evrov, prav tako prispeva še delež za plače za 20 od skupno 37 zaposlenih in za del materialnih stroškov, razliko pa zavod pokriva iz lastnih sredstev. Na Ljubljanskem gradu ocenjujejo, da bodo imeli za leto 2015 minimalni presežek prihodkov nad odhodki - prihodki, predvideni v finančnem načrtu, so 3,38 milijona evrov. Natančnejši podatki o poslovanju bodo znani ob zaključnem računu.

Za letos so pripravili letne vstopnice za prevoz s tirno vzpenjačo, ki bo vključevala tudi neomejen vstop do vseh stalnih vsebin na Ljubljanskem gradu, popuste pri nakupu vstopnic za prireditve v organizaciji Ljubljanskega gradu in druge ugodnosti. V primeru, da mestni svet na jutrišnji seji potrdi predlog zavoda, bo treba za celoletno vstopnico za odrasle odšteti 45 evrov, za otroke, študente in upokojence 30 evrov, za družinsko celoletno vstopnico pa 75 evrov.