Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 68 glasov Ocenite to novico!
Piran
Slovenijo je v preteklem letu obiskalo šest odstotkov več tujih gostov kot leto prej. Obisk je bil posebej dober v zadnjih dneh leta. Piran si je na primer ogledalo za petino več ljudi kot konec leta 2011. Foto: BoBo
Lonely Planet
Založba je naredila več 'top 10' seznamov za leto 2013 - od najbolj vročih destinacij in najbolj cenovno primernih do najbolj priljubljenih mest na svetu in najzanimivejših destinacij v ZDA. Foto: MMC RTV SLO

Lonely Planet: Slovenija turistu za njegov denar omogoča največ

Turistični obeti so ugodni
3. januar 2013 ob 09:41
Koper - MMC RTV SLO

Slovenija spada med najbolj vroče turistične države, so zapisali pri znani založbi Lonely Planet.

Lonely Planet, največja in svetovno najbolj znana založba turističnih vodnikov, je Slovenijo v svoji najnovejši izdaji uvrstila med deset najbolj vročih destinacij v kategoriji cenovno primernih.

Na vrhu je Rio de Janeiro (Brazilija), sledijo mu Göteborg (Švedska), Kambodža, Bolivija, Portland (Oregon, ZDA), Španija, nato Slovenija, v isti kategoriji sta še Nepal in Gruzija.

Ko se pojavi vprašanje: Kam potovati v letu 2013?, prvi in drugi del

"Vse bolj nas opazijo"
Jadran Furlanič
iz Turističnega združenja Portorož je ob tem dejal: "Dejstvo, da smo pristali na šestem mestu, nam ogromno pomeni. Je pa res, da zadnje čase opažamo, da nas vse bolj spoznavajo, tudi ameriški turisti se počasi prebujajo. Tudi na Japonskem smo imeli nekaj uspešnih predstavitev. Zelo smo veseli, ker nas založniške hiše po svetu opazijo."

"Objava v najbolj priljubljenem svetovnem turističnem vodniku in tudi na najbolj obiskani spletni strani je zagotovo zelo velika reklama, za povrh še brezplačna. Prepričan sem, da bo Slovenija v teh kriznih časih, v letu 2013, to znala izkoristiti," pa je dejal Drago Bulc, predsednik slovenskega združenja turističnih novinarjev FIJET.

Kot Švica, a cenejša
Vodnik našo državo opisuje kot zelo slikovito, podobno Švici, vendar kljub uvedbi evra cenovno ugodnejšo od Italije in Avstrije. Slovenija ne bo razočarala športnikov, smučarjev, pohodnikov, raftarjev, gre za majhno, kot še navaja, a eno najzanimivejših evropskih dežel.

Med najbolj vroče države v letu 2013 na splošno pa je Lonely Planet uvrstil Šrilanko, Črno goro, Južno Korejo, Ekvador, Slovaško, Solomonove otoke, Islandijo, Turčijo, Dominikansko republiko in Madagaskar.

VIDEO
Lonely Planet hvali Slovenijo
Elen Batista Štader, Slovenska kronika
Prijavi napako
Komentarji
JVK
# 03.01.2013 ob 11:17
franjo daj ne nori v sloveniji zaslužimo več z enim bazenom kot vi s 100 km plaže kar se pa tiče svetovnih kulturnih znamenitosti pa če še nisi slišal za škocijanske jame in idrijo ne pomeni da jih ni in še če to dvoje primerjamo npr. s sinjsko alko ki ste jo hrvati spremenili iz prekrasne zgodovinske tradicije v festival fašizma in nacizma z raznimi tompsoni in ostalo ndh folkloro potem vidiš da tudi tisto vrednega kar imate sami poserjete tako dobro da ne rabiš srat še po našem
cannex
# 03.01.2013 ob 10:48
Turizem je slovenska prihodnost. Tega se moramo zavedati in vlagati čim več v razvoj.
Imamo še ogromno neizkoriščenih biserov- naprimer Ptuj. Butično mesto, ki pa žal v centru mesta propada...
mortir
# 03.01.2013 ob 11:18
Franjop kaj zdej fousijo zganjas :P
ciracara
# 03.01.2013 ob 11:25
P.s. 68% Evropejcev ne zna da SLovenija obstaja in niso nikoli slisali zanjo (vir Eurostat 2011) !

joj no, 90% svetovne populacije misli, da na hrvaškem še vedno divja vojna..

Slovenija je pač enako kot hrvaška v kulturnem smislu tipična katoliška državica. Meni so enako kot svetovna čudesa pomembne tudi hrana in atmosfera družbe v kraju, ki ga obiskujem.
mikic007
# 03.01.2013 ob 10:43
Moram nabavit, mogoce so odkrili tudi, kako priti iz tujine z javnim prevozom v Slovenijo "easy on wallet". Meni to zaenkrat bolj slabo uspeva :(
Unssen
# 03.01.2013 ob 11:34
Tile uporabniki z avatarji-zastavami so vsi forumaški troli od prvega do zadnjega. Sori, sam je res.

In Slovenija ima naravnih in kulturnih (op. naše jame so seveda naravna) znamenitosti nenormalno veliko. Naravnih je zaradi križanja alpskega, dinarskega in panonskega sveta res izjemno število, medtem ko je kulturnih tudi precej, a je zaradi dolgoletnega slabega vzdrževanja zgodovinskih objektov teh nekoliko manj, so pa običaji in šege še vedno zelo atraktivni, sploh zaradi raznolikosti krajev na kratke razdalje.

Skratka, Slovenija je glede znamenitosti vseh vrst biser. Tujci pač to nekoliko bolj cenijo kot mi sami.
AntiFA
# 03.01.2013 ob 11:23
Franjop, nismo več v letu 2011, smo v letu 2013...čas dandanašnji teče hitreje, analogija s tvojo pojavo tu pravi, da ti še vedno živiš v srednjem veku. No ja, analogija, prej dejstvo :)

Samo zate, franjop - Evrostat 2013

Izvzemši politiko, je Slovenija res lepa dežela, tu ne moremo kaj, lahko samo še izboljšamo.
gisky
# 03.01.2013 ob 11:18
@Franjop
Slovenija nima NITI ENE Svetovne kulturne znamenitosti. NITI ENE:!

Postojnska jama, Škocjanske jame,...
PeterVrb
# 03.01.2013 ob 10:56
To je slab znak. Pomeni,da se kriza pozna tudi v turizmu. Turisti ne pomislijo vec na velike in pomembne destinacije kot Rim,London,Paris,itd. ampak morajo ,so primorani,it na tretje razredne izbire kot Ljubljana,Zagreb,Beograd,itd.

Ljubljana ni tretje razredna izbira. zagrep in Beograd pa sta. mali hrvati ste pa itak leni in nevoščljivi Slovencem zato vam pa tudi tisto posrano morje več ne koristi.
sam-zee
# 03.01.2013 ob 11:19
Kaj se zdaj greste kdo ma daljšega?!? To je super, tako za turizem kot tudi za industrijo! Pa očitno ni problem, če nimaš nobene svetovne znamenitosti, FranjoP, a ne?
mittal
# 03.01.2013 ob 10:43
no vidite še smo lahko ponosni na slovenijo
Igor E
# 03.01.2013 ob 12:08
@Barezi: ...Nažalost smo Slovenci pustili stara slovenska mesta Dunaj, Trst in Benetke neslovencem...

Na čem si pa ti?
Wasabi
# 03.01.2013 ob 12:14
Franjop, ti raje deli nasvete vašim turističnim delavcem, da ne bo samo ponudba v stilu ovdje sii i ij, onda davaj pare i raus.. Uvozi kakšnega Rembranta, v kakšni skali najdi še kakšno marijo ki joče, da je ne bodo imeli samo bosanci, pri slovencih se pozanimaj, kako se fura kmečki turizem, kako se vse goste tretira enako. Pri srbih poglej, kako lahko prodajaš liter mleka po 1000 Eur, da boš lahko pri vas razvajal petične goste v Savudriji, Crikvenici in Cavtatu;) Ko končaš, pa pojdi na Maldive in Kapverde in tam štej kulturne znamenitosti, da se boš boljše počutil.
ciracara
# 03.01.2013 ob 11:27
Problem JE. Ker taki turisti ki sem prihajajo,nimajo denarja in ne nic pustijo (razen smeti in onesnazevanja). V TEMU JE problem!

Privoščim tudi takim turistom, da imajo šanso, da sploh potujejo.
koksli
# 03.01.2013 ob 12:09
http://www.targetmap.com/viewer.aspx?rep
ortId=3073

Evo Franjop, približaj si Slovenijo in hrvaško...a je tukaj vzrok za slabo voljo?
Je pa res znanstveno dokazano ja, da imamo Slovenci to umetnino večjo, in to koooolk opa, 2,43cm!
Pa saj veš, da se može sa tehnikom marsikaj nadoknadit!
Če verjameš. Ja no ti moraš verjet :)
Wasabi
# 03.01.2013 ob 11:25
Franjop je tako nerazgledan, da še za kurente ni slišal;) Da ne omenjamo steleraje, panjskih končnic, planšarjev....ampak mu sploh ne zamerim, saj niti ne zna naštet lastnih kulturnih znamenitosti.
decjun
# 03.01.2013 ob 11:37
Svetovna kulturna znamenitost? Najbolj vidna zagotovo Plečnikova arhitektura, tudi Mrtvaški ples je prepoznaven, Kofetarica v Narodni galeriji, najstarejše glasbilo na svetu, ampak Franjop zakaj ti odgovarjam, ti si itak prišel samo natolcevat in je*** Slovenijo.
Milmar
# 03.01.2013 ob 11:22
hahahaah če vrjameš ja
bismark
# 03.01.2013 ob 12:24
Sem skoraj 100% da je Franjop v bistvu Milenko. Povsem enake nebuloze imata. Še besedišče je enako. Kaj so ti ukinili račun, pa si se moral preimenovati???
Igor E
# 03.01.2013 ob 11:54
To ni nič.

V italijanski Gazzeta della Mafia, ameriški Gangsta Weekly, ruski гангстер ежедневно, kitajski 流氓 新闻, nemški Kriminal Spiegel in v srbskem Zemunski Press, Slovenija premočno zaseda prvo mesto.

Svojim bralcem pravijo, da Slovenija za njihov denar ponuja največ.

;)
dvx
# 03.01.2013 ob 12:29
Franjop
03.01.2013 ob 10:51
:)
Slovenija nima NITI ENE Svetovne kulturne znamenitosti. NITI ENE:!
Tisti ki turisti ki v Slovenijo prihajajo so taki ki denarja nimajo (zato gredo v te nizkocenovne drzave). Kaksen zasluzek lahko imas od takih turistov??
________________________________

No tole je pa tipična hrvaška foušija. Samo Postojnska jama ima letno toliko obiska, da gate trga. Znana po celem svetu. Pa če pogledamo že znano ikono Bled z gradom in otočkom tudi. Potem je tukaj še Lipica, ki žal životari. Ve pa cel svet od kje so Lipicanci. V primerjavi s Hrvaško res da nimamo toliko zgodovinskih znamenitosti. Vendar so vam jih vse postavili drugi. Od Dubrovnika pa naprej proti severu do Pule. Rimljani, Italijani, Avstrijci (Avstroogrska) itd. so bili tisti, ki so vdahnili svoj zgodovinski pomen in pečat. Postojnsko jamo nam nihče ni zgradil. Prav tako ne vseh od UNESCA zaščitenih spomenikov. Res je smo majhni. Ampak Lonely Planet je povedal natanko to. Majhni, luštni in največ damo za sprejemljivo ceno. Nikjer ni govoril o cenenosti. Za ta denar turist dobi pač več kot v svetovno znani Hrvaški. Kaj hočemo. Konkurenca peče. Je pa koristna. Vi imate svoj Dubrovnik že doooolgo. Pa vam turizem še vedno šepa. Ker samo čakate, da oderete turiste. Mi jim damo nekaj več. In to so pri Lonely Planet očitno opazili. Če Slovenci (pravzaprav bolj njihova politikla) ne bi bili tako zagamani, bi danes imeli tudi največjo piramido na svetu (evropki letalski muzej). Ki bi sigurno bila neke vrste čudo. Očitno pa nekomu ne deši, da bi odstopali od drugih. Tudi zato imamo težave.
Upam da bodo turistične agencije, delavci in tudi država znali izkoristiti to visoko uvrstitev. Saj si jo zaslužimo. Drugi naj pa od foušije knedle gutajo.
nemi
# 03.01.2013 ob 12:20
Franjop

v New yorku sem spoznal bankirja ki je iz avstralije, vendar dela med londonom in new yorkom. In na moje presenečenje je že bil v sloveniji, in jo je zelo dobro poznal. In misliš da so takim ljudem zanimive ogromne turistične destinacije, ki so jih verjetno videli že stokrat. Jaz mislim da ne, tako da ravno to dela Slovenijo zanimivo, ker ja res nima nobene svetovno znane znamenitosti, ampak vsekakor ima pa marsikaj za videt.
tim sein
# 03.01.2013 ob 12:03
Dej Franjo, umiri se malo. Svoj prav dokazuješ s tem, da menjaš vatle; enkrat govoriš o svetovnih znamenitostih, ko ti nekdo postreže z njimi pa se prcaš s kulturnimi znamenitostmi. Kaj bi sploh rad? Dokazal neko superiornost nad nekom? Naj ti pomagam... s tem načinom ti ne bo uspelo.
barezi
# 03.01.2013 ob 11:46
Franjop


# 03.01.2013 ob 11:30
Prijavi neprimerno vsebino "mrtvaški ples v hrastovljah
škofjeloški pasijon"

HEheheh kako ste MAJHNI (predvsem v glavah)!!

Turisti hocjo Louvre,hocejo,Michelangela,hocejo PRAVE umetnine. Kaj jim lahko ponudi ena uboga slovenija? NIC! To je dejstvo.

P.s. a cmo vprasat koliko ljudi po Svetu pozna Skofeljski pasijon? Heehheheheheheheh
++++++++++++++++++++++++++
Ali si že bil v narodnem muzeju v Ljubljani. Veliko umetnin so nam ukradli Nacisit in Fašisti. V Italiji je cela slovenska zbirka, ki jo slovenski politiki ne upajo zahtevati nazaj ampak vsake toliko časa malo zamijavkajo Lahi pa se jim režijo nazaj in se zgovarjajo češ da oni bolje skrbijo za zbirko od nas.
badžo
# 03.01.2013 ob 11:27
:)
Slovenija nima NITI ENE Svetovne kulturne znamenitosti. NITI ENE:!
Tisti ki turisti ki v Slovenijo prihajajo so taki ki denarja nimajo (zato gredo v te nizkocenovne drzave). Kaksen zasluzek lahko imas od takih turistov??


hehe, franjo je pa lolek.
ZA pokušino -

mrtvaški ples v hrastovljah
škofjeloški pasijon
PONOS
# 03.01.2013 ob 12:53
Franjop
Kaj ima Slovenija???
Slovenija ima na tako majhnem prostoru veliko raznolikosti mediteran,morje,alpe,smučanje in divje reke.
V enem dnevu lahko smučaš in se kopaš v morju.To je npr za Rusa nepredstavljivo.
Takih držav je zelo malo na svetu.
Hrvaška in Slovenija se odlično dopolnjujeta v nastopanju na trgih in uspešno sodelujejo.
Ponujajo američanom in japoncem paket Hrvaške in Slovenije od Bleda,Postojnske jame, do Plitvic in Dubrovnika....
legenda3
# 03.01.2013 ob 12:30
Bravo Slovenija!
goldhorn
# 03.01.2013 ob 12:14
LOL
Franjo, a si prišel provocirat :)
Sinoči sem ujel, da vam je sabor znižal DDV za turizem iz 25% na 10%
Ste postali predragi in nekonkurenčni?
Tudi morje ni več čisto kot pred desetletji... Ni dovolj le kasirat in nič naredit za boljše počutje turistov!
kwwc
# 03.01.2013 ob 12:06
planica
Besame
# 03.01.2013 ob 11:37
Ej Franjo Franjo, zavist ga tako razjeda, da ne ve kako bi popljuval. Vreden pomilovanja, ne pa pojasnjevanja.
NB21
# 03.01.2013 ob 11:28
Problem JE. Ker taki turisti ki sem prihajajo,nimajo denarja in ne nic pustijo (razen smeti in onesnazevanja). V TEMU JE problem!

A to govoriš za Hrvaško? Ker vedno ko gremo na morje na "vaše" otoke, je toliko svinjarije na črpalkah, da bolj smrdi po njih, kot pa po bencinu.
Unssen
# 03.01.2013 ob 17:22
@Franjop; 03.01.2013 ob 17:02
86% vseh vprasanih so rekli,da se v Slovenijo ne bodo vec vrnili. A vam to kaj pove?

Ja, da ti je dolgčas in da ti zmanjkuje idej za trolanje. Trapast se mi zdiš, iščoč pozornost na tak otroški način. Poklič kolega in pejd na pir, se boš počutil 100x boljše, ker od trolanja ni užitka, to si menda zdaj že ugotovil...
Unssen
# 03.01.2013 ob 17:09
@are; 03.01.2013 ob 16:10
Zame je Slovenija top 3 poleg Nove Zelandije in Islandije.

Moram si enkrat ogledat to Novo Zelandijo. Fotr je bil dol februarja lani (1 teden S otok, 1 teden J otok) in je bil razočaran, pravi, da so naše Alpe lepše od njihovih. Je pa res, da ima on kr visoke standarde.

Skratka, ja, za živet je v Sloveniji super. Žlahta iz Kanade (prerijski del) je bila letos poleti navdušena pri nas, ko je videla, da je lahko svet še kaj drugega kot 4.000 km prerije, nato 2.000 km gora in nato 10.000 km morja. Če je pri nas malo manj turistov, kot bi jih lahko bilo, mi pa tudi paše, konec koncev. Edina črna pika za življenje v Sloveniji (če odmislim trenutno krizo) je ta, da - vsaj tako nas opisujejo tujci, ki nekaj časa živijo tukaj - smo Slovenci dokaj zaprti vase. Vendar to je že druga tema.
Ulikses_
# 03.01.2013 ob 13:27
franjop

če misliš, da slovenija ne more nič ponudit turistom, potem zakaj jih je vsako leto več in celo vsako leto iz več različnih držav? vsako leto nas več omenjajo v turističnih vodnikih, v priznanih časopisih in revijah itd.

konec koncev je en kup naših gostinskih in turističnih objektov svetovno priznanih (restavracije med top 10 v evropi, zdravilišča na samem svetovnem vrhu), poleg tega imamo mi več prihodkov od turizma kot vi....slovenci namreč imamo razvit tudi druge vrste turizem, ne samo poletni morski počitniški - za razliko od hrvatov, ki niti svojih naravnih parkov ne znate normalno tržit.

letos za novo leto so glavne prihodke na 1.1. delali v sloveniji samo turisti...Ljubljana jih je bila polna.

glede na kulturne znamenitosti, ki jih ti omenjaš, so potemtakem za turiste zanimivi samo Pariz in Firence...pa je v resnici tudi tako?

Slovenija ima dolgo zgodovino turizma, k nam so hodili plemenitaši še v srednjem veku, zdravilišča v radencih in drugod so bila elitna zdravilišča za plemenitaše od francije do rusije - podobno kot še dandanes.

na hrvaško hodijo holivudski igralci samo na hvar. k nam hodijo visoki predstavniki tujih držav povsod.
skoro84
# 03.01.2013 ob 12:54
@franjop

Dej ti raje pare zrihtaj, za tistih 2000 hotelov s 3*** po hrvaškem jadranu, ker zgledajo, kot da so pod spomeniškim varstvom, ko ti za zajterk z vozičkom iz moje osnovne šole pripeljejo kavo.

lp
brasilinho7777
# 03.01.2013 ob 12:35
Iskrene čestitke Slovenija!
vv
# 03.01.2013 ob 12:10
A je v SLoveniji kaksna umetina ki se lahko samo pribljizno primerja s tistimi v Franciji,Italiji,itd,itd?

Arhitek plečnik je oblikoval mesta Ljubljano, Prago (v času ko je bila Češka ena najbolj razvitih držav na svetu.)

http://www.plecnik.net/
darko56
# 03.01.2013 ob 11:59
mislim, da je ena velika neizkoriščena turistična posebnost, ki jo premore slovenski turizem, kmečki turizem. to je tisto kar manjka vsega razvajenemu svetovnemu gostu...
mikic007
# 03.01.2013 ob 11:46
@FranjoP

Zivim v mestu z osmimi svetovnimi znamenitostmi. Turisti, ki prihajajo, vecinoma poznajo le eno, pogledajo pa mogoce tri. Za turizem je tukaj pomembnejsi nogometni klub, zabava in tradicija. Toliko o tvojih svetovnih znamenitostih ...

Aja, se najpomebnejsa za turizem je dostopnost. V to mesto letijo vsi nizkocenovniki in vse najpomemembnejse letalske druzbe. Hkrati so iz zaspane in zanikrne "vasi" z nacrtnim vlaganjem v turizem naredili turisticno velemesto. Ceprav so vse znamenitosti obstajale ze veliko pred tem, se je razvilo sele ob ogromnih vlozkih in pravilnih potezah.

Zato me moti, da Slovenija tega ne stori. Za zacetek bi morali pristrici krila Adrii in odpreti letalisce tudi drugim, cetudi bi to na zacetku pomenilo nekaj izgube pri obeh. Urediti bi se moral transport iz nam blizjih letalisc, za zacetek subvencioniran, kasneje bi to bil itak dober biznis.

Najprej moras nekaj vlozit, ker kar dobiva Slovenija sedaj je zgolj sreca, ki ni plod dobrega dela tistih, ki bi morali zagotoviti turisticni razvoj, temvec nakljucij (narava) in trdega dela prebivalstva (tradicija - kulturna dediscina, turisticna ponudba ..).
tim sein
# 03.01.2013 ob 22:47
Za šankom so bolj kvalitetne debate....

tam troli sploh zraven ne pridejo, ker moraš vstat iz kavča, se obleč, obut in it ven, pa še druščina te mora sprejet medse. Tle lahko pa kdorkoli napleta in bluzi bedarije.
tim sein
# 03.01.2013 ob 14:42
Franjo... umiri se prosim te. Brezvezne izjave imaš.
Ulikses_
# 03.01.2013 ob 13:34
dvx

na bi ses trinjal, da slovenija nima zgodovinskih znamenitosti...smao ljubljana in 3 obalna mesta imajo tako bogato zgodovino, da gate trga....poglej samo plečnika in ostale zgodovinske bisere pri nas. samo pač majhni, samo to še ne pomeni, da nimamo zgodovinskih znamenitosti.

kaj pa imajo hrvati? puljsko areno in trg bana jelačiča.

konec koncev smo arheološko ena najbogatejših držav v EU.
Breathe
# 03.01.2013 ob 13:17
Franjop, ne skrbi.
Hrvaška bo zagotovo med 10 best v knjigi Loony Planet...
mala_mis
# 03.01.2013 ob 12:50
@Franjop

Z naštevanjem takih velikih umetnikov in znamenitosti ("Res,sem pa slisal za Michelangela,Giotto,Firenze,Sistinska kapela,Caravaggio,Leonardo da Vinci,itd,itd,itd,itd,itd.. Kurenti? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
"), kažete samo na vašo nerazgledanost in nič drugega.

Mogoče bi vzeli v misel, da mogoče obstajajo bolj razgledani ljudje, ki jih zanima kaj več kot zanima večino? Večjo raznolikost kot se npr. cel dan "gužvati" po Parizu in s trumo turistov obiskovati muzeje in galerije?

Just saying... ;)
brasilinho7777
# 03.01.2013 ob 12:37
Zaradi takoh kot je FRANJOP hrvaška še zdej ni v EU in sploh je veliko vprašanje, če sploh bo kdaj....
t-bone
# 03.01.2013 ob 12:28
Govoriti, da tisti, ki pridejo v Slovenijo nimajo denarja je neumnost.

En soliden vikend v Ljubljani z obiskom nekaj znamenitosti izven mesta bo povprečnega turista stal kar lepo vsoto evrckov. Lih zadnjic pride znanec iz Londona in mi pravi, da se meni bolje splača obiskati London, kjer so cene povecini bolj zmerne.

Slovenija je izjemno draga država, sploh glede na "standard", ki ga imamo. Drugače pa še nikoli nisem slišal, da nekomu v Sloveniji ni bilo všeč. Je super destinacija, je pa res, da je daleč od poceni avanture.
DejanD
# 03.01.2013 ob 12:08
Slovenija ima kljub majhnosti ogromno za ponudit, ogromno raznolikosti ter kvalitete in prav je, da se to izkoristi. Velika prednost je, da ni potrebno prepotovat veliko, da bi prišel od gora do morja ali vinogradov. Ljubljana je vedno lepše urejena, samo slovensko še morajo v centru zapret ter malo olepšat pa bo še bolj top.
vv
# 03.01.2013 ob 11:55
Franjop

si že slišal za nastarejše najdeno kolo?

Najstarejše kolo je bilo najdeno na Ljubljanskem barju[1]. Kljub temu je še vedno najbolj razširjeno mnenje, da naj bi kolo izumili v Mezopotamiji približno leta 5000 pred našim štetjem, najprej sicer kot lončarsko kolo. Povsem možno pa je tudi, da so ga neodvisno izumile tudi druge civilizacije (Indijci, Kitajci), vendar vse kaže na to, da so ga v Avstralijo in Ameriko prinesli šele Evropejci.

Wikipedia
kimi12345
# 03.01.2013 ob 11:43
O tem smo brali že kake tri mesece nazaj na temle portalu!
rudes
# 06.01.2013 ob 00:10
Ko je eden glih omenil kmecki turizem.

Pri nas na Koroskem je se kar razvit, skoraj po celi Evropi je znana vasica Sentanel, ki se skoraj cela ukvarja s kmeckim turizmom. In je tako prilika nanesla in sem pred dobrimi 20 leti delal z enim Japoncem, doma iz 2milijonskega mesta Fukuoka. In sva ga tako enkrat s kolegom peljala na kmecki turizem v Sentanel. Smo pri enem kolegu kmetu jedli domaco pasteto,"tovste grumpe", domaco salamo in suhe konce, skuto z "bucovmo oljo" in cebulo, domac rzen "kroh", vam povem, tip ni jedel, tip je "zrl".

Ko pa smo mu se razkazali kmetijo in zavili v hlev, se mu je dobesedno "odpeljalo". Pri svojih 40 letih je prvic v zivljenju videl "face to face" eno cisto navadno kravo in svinjo. Koji ni vedel, kako se nama lahko zahvali za doziveto in tega dogodka se danes ni pozabil.

Ko smo mu pa se razkazali kmetijo
Kazalo