Milijonti potnik je prejel presenečenje. Foto: Facebook Aerodrom Ljubljana
Milijonti potnik je prejel presenečenje. Foto: Facebook Aerodrom Ljubljana
Med najbolj priljubljenimi destinacijami ostajajo Frankfurt, Zürich, Istanbul in London. Foto: BoBo

Milijonti potnik je zjutraj z letališča odpotoval v Varšavo, ob njegovem imenovanju pa so pripravili tudi manjšo slovesnost, Štefančič pa je prejel simbolično nagrado. Za dobro razpoloženje vseh drugih potnikov in predstavitev slovenskega kulturnega izročila so med drugim poskrbeli kamniški folkloristi in pastir z Velike planine, ki jim je v okušanju ponudil kamniške dobrote.

Prek ljubljanskega letališča je v prvih osmih mesecih leta v javnem prometu potovalo 978.070 potnikov oziroma 11 odstotkov več kot lani, vseh skupaj pa je bilo 997.516. Število premikov letal je bilo v prvih osmih mesecih v javnem prometu za dva odstotka večje kot leta 2014. Tovorni promet je približno enak lanskemu.

Okrepljene letalske povezave
Kot so sporočili z letališča, je rast prometa posledica novih in okrepljenih letalskih povezav ter posledično konkurenčnejše ponudbe.

Swiss International Airlines je marca uvedel dnevne lete v Zürich. Domača Adria Airways od aprila dalje Ljubljano povezuje z Berlinom in Stockholmom. Turkish Airlines je sedmim tedenskim frekvencam dodal še tri, v Istanbul desetkrat na teden. V poletni sezoni se je na Brnik s štirimi tedenskimi leti v Helsinke vrnil tudi Finnair. Obstoječim rednim letalskim prevoznikom se bo spomladi 2016 pridružila poljska letalska družba LOT s poleti v Varšavo.

Potniki lahko v času poletnega voznega reda z več kot 160 rednimi poleti tedensko z devetimi letalskimi prevozniki potujejo na 27 rednih destinacij. Med najbolj priljubljenimi ostajajo Frankfurt, Zürich, Istanbul in London. S čarterskimi poleti je bilo poleti mogoče leteti še na dodatnih 23 turističnih destinacij. Na čarterskih poletih so imeli letos 106.798 potnikov.