Pravljično-doživljajska pot obiskovalce popelje skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca. Foto: MMC Foto:
Pravljično-doživljajska pot obiskovalce popelje skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca. Foto: MMC Foto:
Na Krvavcu po poteh škratov

Pot pastirskih škratov na Krvavcu bosta danes ob 10. uri slovesno odprli državna sekretarka z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Odprtja poti se bo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije udeležilo tudi okoli 60 otrok.

Urejena pohodna pot se začne na zgornji postaji gondole, nato pa se od Brunarice Sonček povzpne mimo Luže do Plaže in nato do Bleka, od koder se spusti nazaj do gondole. Projekt so skupaj zasnovali partnerji na Krvavcu, zavod za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc pa je poskrbel za koncept, vsebinsko in oblikovno izvedbo.

Nova pravljično-doživljajska pot obiskovalce popelje skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca. Obiskovalci se podajo na lov za biseri ajdovskih deklic, obiščejo Škratov vrt, izkusijo življenje v pastirski bajti in prisluhnejo Gori zvokov.

Navdih v pravljični zgodbi
Pot temelji na izvirni zgodbi iz nove slikanice O pastirjih in škratih s Krvavca avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna in povezuje ključne identitetne elemente Krvavca. To so pašništvo, zdravilna zelišča in življenje v gorah. Otroci slednje doživljajo, se o teh temah učijo in jih spoznavajo na neposreden in zabaven način.

Otroci s Škratovo beležko in pedagoško-didaktičnimi tablami na poti rešujejo naloge ter iščejo simbole škratorunščine, starodavne škratovske pisave. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov, ki so dela petih ustvarjalcev z motorno žago.

Projekt po besedah organizatorjev spada v sam vrh ponudbe družinskega turizma, s svojo izvirnostjo naj bi bil v tem delu Evrope edinstven. Kot inovativen integralni turistični produkt ga je prepoznalo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, zato mu bodo namenili tudi sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Na Krvavcu po poteh škratov