Ture avanture
(9)
Cilj večine pohodnikov na Roys Peak: posneti fotografijo z vrha - po možnosti brez drugih motečih dejavnikov. Foto: Getty Images
Gora Roys Peak leži nedaleč od Wanake. Foto: Google Maps

Dodaj v

Na novozelandski gori kolone turistov za popolni Instagram

Občutno povečanje pohodnikov na Roys Peak
28. november 2018 ob 18:51
Auckland - MMC RTV SLO

Po družbenih omrežjih je zaokrožila fotografija dolge kolone turistov, ki se vije do vrha Roys Peaka, gore na Južnem otoku Nove Zelandije. Namen čakanja? Da bi lahko posneli popolno sliko na vrhu, seveda.

Naj vas spokojne fotografije Roys Peaka, na katerih nič ne moti gorske idile, ne zavedejo. Ta priljubljena pohodniška točka je naravnost oblegana, poroča BBC.

Predstavnica novozelandskega urada za okoljevarstvo je dejala, da se je število obiskovalcev na Roys Peak med letoma 2016 in letos povečalo za 12 odstotkov, na 73.000, ker je pešpot prek družabnih omrežij postala ikonična.

Je pa ob tem dodala, da čakanje v vrsti na vrhu, da bi dobili popolno fotografijo, ni obvezno, ampak gre le za to, da bi ljudje radi fotografijo brez drugih turistov.

Nekateri pa se ob tem sprašujejo, kakšen vpliv na okolje imajo take množice, saj je pešpot precej zahtevna in bi lahko postala dotrajana ob takem navalu.

Prosijo za uvidevnost
Urad za okoljevarstvo je objavil nekaj nasvetov za obiskovalce in jih prosil, naj bodo spoštljivi do lokalne flore in favne, naj bodo ustrezno pripravljeni na pohod do vrha in naj se bodo pripravljeni obrniti, če se vremenske razmere spremenijo.

Pešpot do Roys Peaka sprva prečka zasebno zemljišče, preden vas pelje prek obdelovalnih površin do vrha na 1578 metrih.

Številni kritizirajo to obsedenost s popolno fotografijo na vrhu, češ da je "žalosten svet", v katerem je očitno pomembneje posneti dober Instagram kot pa zgolj uživati v prelepem razgledu.

"Ovce in zombiji; celotna družba se spreminja v egocentrično mrežo narcisoidne rdeče niti," je komentiral nekdo na Twitterju.

In niso samo pohodniki tisti, ki se zgrinjajo na vrh. Pred kratkim je neki ameriški par na vrh poletel kar s helikopterjem in si tam dahnil usodni da.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
E24
# 28.11.2018 ob 19:26
Na Paškem Kozjaku ta vikend ne bo gneče.
clutch00
# 28.11.2018 ob 19:10
Na splosno se zivi zivljenje tako, da se ugodi drugim. S tem mislm, da ko gres na tajsko narest 800 fotk, jih ne gres narest zase ali pa za spomin, ali pa, ker te zanima zgodovina tajske, ampak striktno iskat lajke na insta ali pa fb. Da ti un kratkorocni fiks srece z unimi lajki ampak dolgorocno so pa vsi depresivni, ker niti ne vejo kaj jih dejansko osrecuje v zivljenju. Sam iscejo katerim novim trendom je treba sledit, in katero lokacijo je treba obvezno obiskat nasledn mesec.
josh k.
# 28.11.2018 ob 19:08
Če že fotografiram, potem tudi jaz raje počakam, da se ljudje umaknejo. Taki prizori niso nič nenavadnega.
Če smo odkriti tudi samo uživat v razgledu v taki gužvi ni prijetno in sproščujoče. Tako je in še huje bo, ker ljudje vedno več potujejo.
21.12.2012
# 28.11.2018 ob 22:32
sicer jih razumem, ker po nekaj letih imaš še samo spomin iz fotke, gužve in neprijetnosti pač pozabiš ... razen, če to tudi na fotki :)

sicer pa se sam rad slikam v miru ... če že :)

da pa moraš vse s svojo faco (ažurno) objavljati na socialnih omrežjih pa je bolano oz. se slikati (beri: afnati) zato, da objaviš.

ampak dobro, vsakemu svoje.
mortte
# 29.11.2018 ob 14:14
V naših alpah je tisoč takih pogledov, pa ni trume turistov. Zato, ker se je treba za razgled matrati in imeti kondicijo. Res žalostno, da greš gor samo zaradi fotke. Pustite hribe za prave planince in ne za pozerje.
ElTorro
# 29.11.2018 ob 09:25
V mlajših letih sem na pohodih in izletih veliko fotkal. Imam nekaj polnih albumov slik. Nikoli jih ne odprem. Tistih najlepših stvari ne moreš ujeti v objektiv.

Vse, kar potrebujem, imam v glavi.
Kemik
# 28.11.2018 ob 22:00
Torej, kaj sledi? Gondola, zobata železnica ali kakšne druge vrste vzpenjača v popolno bližino tiste točke? Bodisi z vrha še bolje urejenega prelaza (asfaltiranega in širšega) bodisi od čistega vznožja gor. V Alpah bi kaj takšnega že obstajalo. :) Do Schafberga (nad Wolfgangsee, začetna točka St. Wolfgang) se je denimo zgradila železnica in se vidi vsaj 4 jezera Salzkammerguta (na vseh straneh z razgleda, praktično 360° naokoli skoraj sama jezera) in gore, tako da se ima še boljši razgled. Prav tako se je v Hallstattu naredilo vzpenjačo (podobno tisti na gradove na gričih, tudi ljubljanskega), kjer je razgledna točka Skywalk 350 m nad Hallstattom in zelo lepo prikaže Halštatsko jezero in še velik del visokega pogorja Dachstein. Ta pogled na Novi Zelandiji pa me zelo spominja na pogled z vrha gorske ceste, prelaza nad Kotorjem v Črni gori v bližino vasice Njeguši, kjer je potem eden najlepših razgledov na Boko Kotorsko.
sejnik
# 28.11.2018 ob 21:02
Če je pa res lep razgled (še boljši z vrha) in res huda fotka z jezerom spodaj :) Slikaš se lahko tudi drugje, tista točka je pač idealna in samo par minut počakaš v vrsti, vse zelo kulturno, pa še malo počvekaš in nafehtaš nekoga, da te slika :) Faktor niso toliko družabna omrežja kot relativno lahka dostopnost - par km z avtom izven mesta in potem avtocesta do vrha (3m širok kolovoz), je pa okrog 1000 m višinske do razgleda, pa še 200 m do vrha. Za mnoge sopihajoče turiste je to kar celodnevna ekspedicija. Drugače je ogromno še veliko lepših razgledov, ampak je treba imeti več planinskih izkušenj in kondicije.
Optimist99
# 29.11.2018 ob 13:07
Wanaka se gre bolj uspscale turizem, Queenstown je bolj za mlade, adrenalinske sporte, popivanje itd...

Roys Peak je lepa pot gor, prav nic zahtevna. Imas dve tocki za fotografirannje, ena na vrhu, druga pol km poti nizje.
Kazalo