Cilj projekta je omogočiti občankam in občanom poceni prevoz na ključne destinacije, šolarjem v šolo, starejšim po nakupih, turistom pa obisk turističnih biserov občine Kamnik. Foto: Janja Zorman Macura
Cilj projekta je omogočiti občankam in občanom poceni prevoz na ključne destinacije, šolarjem v šolo, starejšim po nakupih, turistom pa obisk turističnih biserov občine Kamnik. Foto: Janja Zorman Macura
Novi mestno-turistični avtobus, ki pelje do Kamniške Bistrice, Term Snovik, v Tunjice ali pa na pohod na Veliko planino. Foto: Janja Zorman Macura
Martina Bohte in Jaka Klemenčič se že pripravljata na tradicionalne, 42. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Foto: Janja Zorman Macura

Mestno-turistični avtobus Kamnik bus s 25 sedeži in sedmimi stojišči bo potnike za ceno enega evra odpeljal po nakupih, na potep, v naravo in planine. Trasa Kamnik busa bo potekala od Qlandie, prek Zdravilnega gaja Tunjice, Kamniške Bistrice in Term Snovik. Vse dni v tednu, tudi ob praznikih. Z novo pridobitvijo občine se bo prvič na potep mogoče odpraviti 27. avgusta 2012.

"Cena vozovnice za eno vožnjo, ki jo bo potnik plačal na avtobusu, bo 0,80 evra, kar pomeni, da bo občutno cenejša od sedanje cene za relacijo do pet kilometrov na primestnih linijah, ki je danes 1,30 evra. Posebno dobrodošla pa bo novost uvedbe dnevne vozovnice, s katero se bo potnik v enem dnevu lahko neomejeno vozil za samo en evro," je povedal Jordan in dodal: "Kamnik bus bo zelo frekventno povezoval nakupovalni center Qlandia z mestom, hkrati pa bo povezal še mesto s Termami Snovik, Zdravilnim gajem Tunjice in Kamniško Bistrico."

Ideja o novem mestno-turističnem avtobusu se je porajala dolgo. In letos dobila epilog. Na pobudo svetnika občinskega sveta Občine Kamnik Janeza Balantiča je projekt dobil mesto v občinskem proračunu. "Vedno sem bil mnenja, da se s trdim delom in voljo lahko vsaka, še tako nemogoča zamisel uresniči! Moja ideja o mestnem prometu, ki smo jo s podporo koalicijskih svetnikov, posluhom občinske uprave in predvsem župana Marjana Šarca uspeli uvrstiti v letošnji proračun, je zato postala realnost!"

"Že dolgo so občanke in občani izražali željo po neke vrste mestnem avtobusu. Glede na dejstvo, da se vse bolj usmerjamo v turizem, pa smo na zadevo pogledali tudi s te plati. Zavod za turizem in šport v občini Kamnik pod vodstvom Urške Kolar in Občina Kamnik sta skupaj s Kam-bus pristopila k projektu, katerega cilj je omogočiti občankam in občanom poceni prevoz na ključne destinacije, šolarjem v šolo, starejšim po nakupih, na pošto, banko in druge ustanove, turistom pa obisk turističnih biserov občine Kamnik," je o novi pridobitvi občine povedal župan Kamnika.

42. Dnevi narodnih noš
V Kamniku se intenzivno pripravljajo na še en veseli dogodek - na tradicionalne Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku, ki bodo potekali od 6. do 9. septembra 2012. Letos bo festival potekal v znamenju ene izmed prvin nekdanjega oblačenja, pokrivala peče. Peča, zavezana na petelinčka, je bila namreč od konca 19. stoletja dalje na slovenskem alpskem oblačilnem območju močno razširjeno pokrivalo, namenjeno posebnim priložnostim.

Festival narodnih noš se bo začel z odprtjem četrtkove razstave pod naslovom Oblačilna dediščina Kamnika in okolice avtorice Alenke Pakiž. Razstava bo prek slikovnih, predmetnih in ustnih pričevanj Kamničanov predstavila prvobitno svečano oblačilno podobo naših prednikov in to tako narodne noše kot tudi njihovo praznično obleko.

Sobota bo, kot je že tradicija, posvečena predvsem folklori. Dopoldne bodo nastopile otroške folklorne skupine, ob 19.00 pa se začne večer plesnega izročila - nastopila bo Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana. Popoldanski del bodo letos obogatili z Linhartovo predstavo Županova Micka, ki je postavljena v čas razsvetljenstva, ko se je v Sloveniji začela razvijati oblačilna dediščina. Vrhunec prireditve bo povorka narodnih noš, kjer bodo v prvem delu izpostavljene peča in njihove naslednice - rute.