Prva polovica leta je bila za Štajersko zelo uspešna. Foto: BoBo
Prva polovica leta je bila za Štajersko zelo uspešna. Foto: BoBo
maribor
V letu 2015 sta imela Maribor in turistična destinacija Maribor - Pohorje največ nočitev v zadnjem desetletju. Foto: BoBo

Lani sta Maribor in turistična destinacija Maribor - Pohorje imela največ nočitev v zadnjem desetletju. Precej velik obisk turistov so imeli že v prvi polovici letošnjega leta, največ pa jih pričakujejo ravno v poletnih mesecih. "Maribor je za veliko obiskovalcev izhodiščna točka, nato pa svoje potovanje nadaljujejo še drugje po Sloveniji," je ob dnevu odprtih vrat TIC Maribor povedala vodja Karmen Špenga.

Poleg vodenj po Mariboru v slovenskem in angleškem jeziku bodo jeseni uvedli še redna vodenja v nemškem jeziku, predvsem zaradi povečanega števila gostov iz Avstrije in Nemčije.

Poleg naravnih in kulturnih znamenitosti v Mariboru poskušajo turistom predstaviti tudi okolico. To dosegajo z okrepljenim sodelovanjem z okoliškimi občinami in tamkajšnjimi turističnimi društvi.

Tujci predstavljajo 85 % obiskovalcev
Predsednik Štajerske turistične zveze Janez Ribič je izrazil željo, da bi imela turistična društva več podpore pri promociji svojih dogodkov in ponudbe. Zveza povezuje 22 občin severovzhodne Slovenije oziroma 62 turističnih društev ter jim pomaga pri izobraževanju in prijavljanju na različne razpise. "Želimo razviti nekatere skupne blagovne znamke, da bi tako lažje predstavljali našo ponudbo," je dejal za STA.

V Mariboru so imeli lani 18 odstotkov več nočitev in 15 odstotkov več prihodov domačih in tujih gostov kot leto prej. To v primerjavi z letom 2012, ki je doslej veljalo za rekordno, pomeni 14-odstotno rast nočitev in 23-odstotno rast prihodov gostov.

Regijo obišče največ gostov iz Nemčije, Italije, Avstrije in Hrvaške, vse več pa je tudi Poljakov. Od vseh gostov je tujcev kar 85 odstotkov, povprečno pa v Mariboru ostanejo nekaj več kot dva dni.