Ture avanture
Bikov penis uživajo v več državah sveta. Foto: Muzej nagnusne hrane
Pečen morski prašiček je priljubljena jed v Peruju. Foto: Muzej nagnusne hrane
Kuhana leteča lisica ima okus po urinu, jedo pa jo na otoku Guam. Foto: Muzej nagnusne hrane

Dodaj v

Nagnusna hrana: Od bikovega penisa do fermentiranega morskega psa

Na Švedskem se je odprl muzej nagnusne hrane
1. november 2018 ob 10:43
Malmö - MMC RTV SLO

Pri hrani in okusih je vse relativno – kar je za koga nagnusno, je lahko za koga drugega slastno – s tem v mislih se je v švedskem Malmöju v sredo odprl Muzej nagnusne hrane.

Ustanovitelj muzeja, dr. Samuel West, je sicer zaposlen kot psiholog, a v prostem času dela kot muzejski kurator. Njegov prvi projekt, Muzej neuspehov, je bil, ironično, izjemno uspešen.

A članek o potrošnji mesa in učinkih le-te na okolje je Westa navdihnil, da se je poučil o alternativnih virih proteinov in se lotil novega projekta.

"Če vprašate ljudi, ali bi jedli žužke, bi rekli, da ne, ker je to nagnusno. To je ovira. Ampak morda mi uspe, da jih spreobrnem," je za CNN povedal West.

Rezultat? 400 kvadratnih metrov velik razstavni prostor, umeščen v staro tovarno, v katerem lahko obiskovalci vohajo, tipajo in okušajo različne jedi oz. sestavine, ki veljajo – vsaj v nekaterih delih sveta – za gnusne, pa naj si gre za foie gras ali pa fermentiranega morskega psa. Skupno je razstavljenih 80 jedi z vsega sveta.

Gre za percepcijo
"O tem, kar se nam zdi nagnusno, se je samo treba poučiti in priučiti – gre za čisto kulturno percepcijo," razlaga West. Da bi podkrepil svojo tezo, pokaže na ameriške favorite, kot sta zeliščno pivo in solata iz želeja, razpostavljena ob ocvrti taranteli iz Kambodže in pečenih morskih prašičkih iz Peruja.

"Če boste dali zeliščno pivo Švedu, ga bo izpljunil in dejal, da ima okus kot zobna pasta, ampak sam osebno mislim, da je slasten," pripomni West.

Od črvov do ovčje glave
Tu so še take jedi kot casu marzu, sloviti ovčji sir s Sardinije z živimi črvi, callu sardu, "sardinska viagra", prav tako sardinski sir, a fermentiran v kozličkovem želodcu.

Pa surstömming, fermentiran slanik iz Švedske, bikov penis, mišje vino (pijača, infuzirana z mišjimi mladiči) s Kitajske, gosenice balzamovca iz Zambije, iranska juha iz ovčje glave, kuhane leteče lisice (vrsta netopirja) z Guama ...

Kurator se namerava po treh mesecih z razstavo odpraviti na turnejo in predstaviti zbirko še v drugih mestih. "Kulturno se močno poistovetimo s hrano, ki jo jemo. Del potovanj je poskušanje nove hrane," razlaga.

In čeprav je bilo mnogo novih muzejev, posvečenih hrani, v zadnjem času bolj priložnost za selfije, West vztraja, da je cilj njegovega muzeja nagnusne hrane izobraževalne narave, ne zgolj priložnost za poziranje za fotografije.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
pikijakop
# 01.11.2018 ob 11:42
kaj pa je nagnusnega pri solati iz želeja?
GoodFella
# 01.11.2018 ob 14:10
Eh, tisti, ki smo mesojedci, se ob tem članku in fotografijah res ne bi smeli svetohlinsko zgražati ali kako drugače moralizirati o tem, kaj je nagnusno, šokantno, bolno. V čem je denimo hamburger iz McDonaldsa večji civilizacijski dosežek od pečenega morskega prašička? Ta morski prašiček je mogoče celo imel boljše in kvalitetnejše življenje kot žival, ki je bila ena od sestavin McBurgerja, ki smo ga pojedli prejšnji teden.
KosmataPazduha
# 01.11.2018 ob 10:48
Pa dober tek
Nostromo
# 01.11.2018 ob 16:28
sigurno je boljši zrezek, kot pa goveje genitalije ali vino iz fermentiranih mišjih trupel. Nekje je treba potegniti mejo.

Čista subjektivnost. Nekomu so pač "boljše" genitalije. Sicer pa, kaj sploh je "boljše"? Bolj okusno? Bolj zdravo? Morda cenejše? Vsak jezik pač ima svojega kuharja.
no72
# 01.11.2018 ob 10:52
Človek je edino bitje, ki ga nikoli ne bom uspel razumeti. Degradacija človeškega razuma in intelekta je neverjetna.
Nostromo
# 01.11.2018 ob 13:11
Človek je edino bitje, ki ga nikoli ne bom uspel razumeti. Degradacija človeškega razuma in intelekta je neverjetna.

Morda se vzrok težave iz prve povedi skriva kar v drugi.
luckyss
# 01.11.2018 ob 11:44
Vampi, krvavice, žrebičkov zrezek..
Hijena
# 01.11.2018 ob 16:00
@GoodFella

sigurno je boljši zrezek, kot pa goveje genitalije ali vino iz fermentiranih mišjih trupel. Nekje je treba potegniti mejo.
ajvard1
# 01.11.2018 ob 14:54
hrana kot hrana.videti je okusno.
Flegica
# 01.11.2018 ob 10:52
Tu bi opozoril mogoče na manjše subtilne razlike-določene jedi oz. Pijače imajo drug namen, racimo “zdravilen” medtem ko so druge pač preprosto jedi ki uporabljajo vse dele živali. Tu je bistvena razlika saj ovčja glava ima odličen okus medtem ko razne domače viagre sploh v aziji imajo nagnusen okus in se konzumirajo le iz praznoverja. Za zahodni svet je pa itak že čista egzotika jest stvari ki so bile še za naše babice in dedke del rednega jedilnika.
HOR
# 01.11.2018 ob 12:10
Bikovi prašniki pripravljeni, kot ocvrta bikova jajca...
Hijena
# 01.11.2018 ob 17:45
@lingam
"Ne vem, zakaj bi se prehranjeval z iztrebki, če se lahko s sadjem in zelenjavo?"

A ker rastline niso živa bitja in so brezčutne?
Hijena
# 01.11.2018 ob 16:39
@Nostromo
"Čista subjektivnost. Nekomu so pač "boljše" genitalije."
Do neke mere je to res. Različne kulture imajo različne navade. Kar se pa danes dogaja v globalni kulinariki, je pa čisto pre******nje. Bolj eksotična je jed, dražja je in "rajši" jo imamo, pa četudi ni dobra.
odesnik
# 01.11.2018 ob 16:32
Ko mi bo se enkrat admin izbrisal komentar pri katerem nisem krsil niti enega clena, bom zahteval pojasnilo vodilnih. Svobodo govora moramo cuvati, ne pa da mi brisete komentar, kjer sem rekel, da so clani K.S grozni.

Good fella

Se popolnoma strinjam. Propaganda mesa (ze nekaj casa)ultra levicarke Kaje Sajovic. Svojevrsten paradoks.
Hijena
# 01.11.2018 ob 16:41
@lingam
Če tako razmišljaš, potem se lahko prehranjuješ z iztrebki, ker so del trupla in jih najdemo v črevesju!
bogaboječ
# 01.11.2018 ob 11:39
Tudi jaz sem tak mini Andrew Zimmern :)
zapravico
# 05.11.2018 ob 06:49
Kaj pa ptičje mleko?
nomenestomen
# 02.11.2018 ob 14:41
https://edition.cnn.com/travel/article/d
isgusting-food-museum-sweden/index.html
lingam
# 01.11.2018 ob 16:58
Ne vem, zakaj bi se prehranjeval z iztrebki, če se lahko s sadjem in zelenjavo?
lingam
# 01.11.2018 ob 16:39
Hijena 01.11.2018 ob 16:00
"sigurno je boljši zrezek, kot pa goveje genitalije ali vino iz fermentiranih mišjih trupel. Nekje je treba potegniti mejo."

Saj zrezek je del trupla!
odesnik
# 01.11.2018 ob 16:32
Clanki*
Kazalo