Madeira je zmagala v konkurenci šestih nominirancev, med katerimi najdemo Balearske otoke, Kanarske otoke, Ciper, Malto in Sardinijo.

Tisti, ki so Madeiro obiskali, menijo, da je hvala temu bujnemu otoku, imenovanemu tudi "vrt Atlantika", upravičena. Vulkanska pobočja so porasla z avokadi, mangi, orhidejami in bugonvilijami, umeščenost med Evropo, Afriko in Ameriko pa daje Madeiri neizmerno rastlinsko raznolikost. O tem se lahko iz prve roke prepričate tudi na zelo priljubljenih tržnicah, kjer prodajajo eksotično sadje, zelenjavo in ribe.

Otok se ponaša s 160 kilometri obale, in čeprav gre večinoma res za strme pečine (Cabo Girão je s slabimi 600 metri med najvišjimi na svetu), ki se dvigajo iz oceana, na bližnjem otočku Porto Santo, ki z otočkom Desertas sestavlja širše otočje Madeira, najdete tudi rajske peščene plaže.
Med kiti in vulkani
Otok je zelo priljubljen med pohodniki, saj je na njem vse polno enkratnih pešpoti z osupljivimi razgledi ter slapovi, termalnimi izviri in bujnim rastjem ob poti. V notranjost se lahko sprehodite vse do mesteca Furnas, ki leži v vulkanskem žrelu, za ambicioznejše pa se priporoča vzpon na Pico Ruivo, najvišji vrh Madeire.

Na severu, kjer je tudi vrsta naravnih bazenčkov in kjer so tudi vulkanske črne plaže, vas pričaka Ribeira da Janela, obalna vasica z vinogradi in osupljivimi skalnimi formacijami. Morda celo uzrete delfina ali kita, ki se radi zadržujejo v teh vodah.

Otok sladkega vina
Če ste bolj kot ljubitelj narave ljubitelj urbanega, so obalna mesta Madeire - rojstnega kraja nogometnega zvezdnika Cristiana Ronalda - naravnost očarljiva. Najstarejše med njimi je Machico z vrsto neskalnatih plaž (prava redkost za Madeiro), Calheta pa se ponaša s peščeno plažo in posebnim belim rumom (mogoč obisk destilarne). Po hotelski renesansi pred nekaj leti Madeiri zdaj ne manjka luksuznih hotelov, centrov dobrega počutja, bazenov na terasah in vrhunskih restavracij, otok pa se za novo leto ponaša tudi z največjim ognjemetom na svetu.

Sicer pa ne odidite z otoka, preden ne poskusite njihovega slovitega sladkega vina madeire in najbolj tipičnih jedi, kot sta carne vinho e alhos (svinjina, marinirana v česnu, kisu in lovorju) in picado (govedina z ocvrtim krompirčkom).

Primeren čas za Madeiro, ki jo letno obišče okoli milijon turistov, je praktično vse leto.