Prvo peterico zaključuje Malmö - mesto, ki je lani gostilo Evrovizijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvo peterico zaključuje Malmö - mesto, ki je lani gostilo Evrovizijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Poročilo World Happiness, ki so ga septembra 2013 izdali pri Združenih narodih, je pokazalo, da najsrečnejši ljudje živijo v skandinavskih državah. Švedska je od skupno desetih točk prejela 7,480 točke, Danska pa 7,693 točke. Kanada je prvo peterico zgrešila za las. Na vrhu se je znašel Aarhus, industrijsko mesto, kamor na tisoče študentov pride nabirat novo znanje, kar mesto ohranja med demografsko najmlajšimi. Muzeji, glasbeni festivali in gledališče pa krepijo kulturni utrip mesta.

Na drugem mestu je pristala norveška prestolnica. Oslo je izmed vseh mest med prvo peterico najbližje naravi, hkrati pa je kulturno bogat, a ob tem velja tudi za eno najdražjih mest na svetu. Tik pred še eno severnjaško mesto - Utrecht na Nizozemskem - se je uvrstila Ženeva. Mesto jugovzhodno od Ženevskega jezera je blizu francoske meje in je dom neštetih pisarn Združenih narodov.

Peterico pa zaključuje lanski gostitelj Evrovizije, Malmö. Tretje največje švedsko mesto velja za evropski New York, kamor se stekajo narodi sveta, a prevladuje muslimansko prebivalstvo. Malmö je v zadnjih 30 letih postal zaradi političnih razlogov sanjsko mesto za številne ljudi z vsega sveta.