Ture avanture

Poudarki

  • Edini vinograd, ki je v celoti preživel
  • Genetski zapis trt preučevali 20 let
  • Stara trta z zares starega vinogradniškega območja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 12 glasov Ocenite to novico!
Grozdje
Trte, ki jih poznamo danes, so vsaj delno potomke trt iz Severne Amerike, ki so bile proti rastlinski uši odporne. Večina starih sort se je med "vinsko kugo" posušila. Foto: BoBo
Stara trta, trgatev 2011
Trgatev stare trte, najstarejše trte na svetu, je v Mariboru vsako leto velik dogodek. Foto: Organizator/Uroš Grbić

Dodaj v

Najstarejši vinograd (še uradno) postal eden izmed zakladov Francije

Okoli 600 trt raste že častitljivih 200 let
28. junij 2012 ob 08:01
Pariz - MMC RTV SLO, Reuters

Mariborska trta je res najstarejša na svetu, a v Franciji se lahko pohvalijo kar s celim vinogradom, starim okoli dvesto let, ki so ga zdaj zaščitili kot nacionalno dediščino.

Vinograde po Evropi je v drugi polovici 19. stoletja množično uničevala t. i. vinska kuga - pozneje se je izkazalo, da gre za vrsto rastlinske uši (Daktulosphaira vitifoliae) -, ki je predvsem v Franciji za sabo pustila pravo razdejanje, saj so bili skoraj vsi vinogradi uničeni.

Tudi drugod po Evropi je uš, ki so jo ljubiteljski raziskovalci skupaj z vzorci trt prinesli iz Severne Amerike, uničila med dvema tretjinama in devetimi desetinami vinogradov. Severnoameriške trte so bile namreč proti malemu bitju že odporne, povsem drugače pa je bilo v Evropi, kjer so se trte (naprej v Veliki Britaniji, pozneje pa tudi drugod) začele množično sušiti. Vsi sloviti vinogradniški okoliši so nastali desetletja pozneje s križanjem severnoameriških in evropskih trt.

Edini vinograd, ki je v celoti preživel
A en vinograd je ostal pristno evropski. Skrit v Pirenejih na majhnem območju je napad smrtonosne uši preživel, dve stoletji pozneje pa postal eden francoskih nacionalnih zakladov, ob palači Versailles in katedrali Notre Dame - vinograd v bližini vasi Sarragachies (blizu mesta Gers na jugozahodu države) je Francija namreč tudi uradno zaščitila.

V vinogradu rastejo zelo stare sorte z DNK-jem, ki ga je danes mogoče najti le še redkokje. V 12 vrstah se namreč vzpenja 600 trt, ki "pripadajo" 20 različnim sortam, sedem izmed teh je unikatnih in po informacijah, ki so biologom na voljo, ne rastejo nikjer drugje, so ob vpisu med spomenike nacionalnega pomena pojasnile tamkajšnje oblasti.

Genetski zapis trt preučevali 20 let
Trte so bile posajene med letoma 1800 in 1810, ocenjujejo strokovnjaki, zanimivo pa je tudi to, kako so posajene - v dveh vrstah in v obliki kvadratov -, kar je verjetno tudi razlog, da je trtam uspelo preživeti nevarno uš, saj so precej bolj oddaljene druga od druge, kot je bilo to sicer v navadi. Biologi izjemne trte preučujejo že zadnjih dvajset let, šele leta 2008 pa jim je uspelo "narisati" celoten genetski zemljevid določenih sort, kar je pripomoglo k odločitvi francoske komisije za naravno in kulturno dediščino, da je vinograd zaščitila, poroča Reuters.

Vina iz grozdja omenjenih trt ne pridelajo dovolj, da bi ga lahko ločeno polnili, pa tudi sicer trte uporabljajo bolj za razmnoževanje - kot osnovo ali cepiče za nove (oz. tehnično gledano stare) sorte. Vinograd je sicer že osem generacij v lasti družine Jean-Pascala Pedebernada.

Stara trta z zares starega vinogradniškega območja
Vinograd spada pod območje Saint-Mont, ki ima svoja geografsko zaščitena vina (tako bela kot rdeča), vinogradništvo v tem delčku Francije pa usmerja družba Plaimont, ki ima sedež v starodavnem benediktinskem samostanu. Prav menihi tega samostana so na tem območju prvič posadili vinsko trto - in to že okoli leta 1050.

Po Franciji je sicer še nekaj (zelo ozko geografsko omejenih) vinogradov s trto iz obdobja pred rastlinsko ušjo. V zadnjih letih se vinarji oz. vinogradniki lotevajo pomlajevanja teh vinogradov in reprodukcije starih trt, da lahko pridelajo več (redkega in zato dragega) vina. Steklenica šampanjca iz takšnih trt, poimenovanega Vieilles Vignes Francaises letnik 2000 (proizvajalec Bollinger), so tako na primer prodajali po 600 evrov za steklenico.

Kot omenjeno, je to uš preživela tudi mariborska stara trta, ki ima več kot 400 let, in prekaša tudi najstarejšo francosko, ki raste v Reimsu in naj bi imela 344 let.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
perov
# 28.06.2012 ob 08:22
Vinarji se bolj težko lotevajo pomlajevanja trt... kvečjemu vinogradniki... pa tudi vina in posledično šampanjca ne pridobimo direktno iz trt kakor piše ampak iz grozdja teh trt lahko bi malo bolj natančno prevedli
TeksViler
# 28.06.2012 ob 09:06
Vsi sloviti vinogradniški okoliši so nastali desetletja pozneje s križanjem severnoameriških in evropskih trt.

Ne s križanjem, ampak s cepljenjem evropskega cepiča na ameriško podlago.
Elemental
# 28.06.2012 ob 08:33
Vinska trta v Mariboru ima preko 400 let in sicer okoli 440 let.
brancin
# 28.06.2012 ob 13:19
Skozi cel članek se vleče neresnična hipoteza, da so današnje trte (bolj natančno bi blo sorte vinske trte) križanci evropskih in ameriških trt. To seveda ni res, sorte evropske žlahtne trte so po pojavu trsne uši cepili na križance različnih ameriških trt (Vitis riparia, Vitis berlandieri in Vitis rupestris), redke podlage so dodatno križane z evropsko žlahtno trto. Te ameriške podlage danes poznamo pod imeni SO4, KOBER, 420A ...in so podlage sortam, ki so v naših vinogradih rastle pred pojavom uši (refošk, rebula, malvazija in druge).

Pod prvo sliko piše, da se je večina starih sort posušila zaradi divjanja vinske kuge, kar tudi ni res. Nekaj sort se je zgubilo, ker so jih črtali pri kasnejših obnovah in dali prednost po njihovem mnenju boljšim sortam. Včasih so bili vinogradi dosti bolj pisani kot danes, ko v vinogradu najdeš samo sorto ali dve.

Resnica je edino, da so v francoskem vinogradu sorte, ki so se drugod (zaradi selekcije in obnov) že izgubile. Jaz sem imel priložnost videti pri nas v Istri vinograd, ki je bil obnovljen takoj po pojavu trsne uši (ima 100+ let, kar pomeni približno 5 generacij vinogradnikov) in lahko rečem, da so sortiment v njemu (3 ali 4 neznane sorte) in gojitvena oblika ter smer vrst in nasploh oblika vinograda za današnje čase živa eksotika.

Križanci ameriške in evropske trte (direktno rodni hibridi) pa so fragula (izabela), šmarnica, klinton in ostale cvetke iz tega šopa.
mihapijha
# 28.06.2012 ob 09:31
no temu se pa reče dober in zanimiv članek
Rolf
# 28.06.2012 ob 08:38
Francozi si celijo rane po depresiji, ko so morali pred dvemi desetletji priznati, da je mariborska trta dejansko najstarejša na svetu in kar so uradno potrdili s posaditvijo njene potomke leta 2006 v centru Pariza, pred vinskim muzejem.

Da ne govorim o prvem šoku iz leta 1976, ki jim ga je sredi Pariza, na ocenjevanju vin, priredil Miljenko Grgič doma s Pelješca, kar je bil začetek konca mita o superiornosti francoskih vin.
Rolf
# 28.06.2012 ob 18:49
Če jo res imajo (bi jo imeli), trto več kot 800 let staro ki še vince daje, potem so pa res revčeki, da jo še niso prijavili za guinessovo knjigo rekordov.
zamudnik
# 30.06.2012 ob 10:56
Kaj se te toti Francozeki grejo?!
zvar
# 29.06.2012 ob 09:02
Sarragachies je vsaj 100 km stran od Pirenejev, halo? Skrit v Pirenejih? Kako se ze temu pravi, kreatina interpretacija dejstev mogoce haha...
naš človek
# 28.06.2012 ob 17:55
Še en hec je pa t. i. "Čudotvorna loza Svetog Simeona", vinska trta pri srbskem samostanu Hilandar na grškem polotoku Atos, ki naj bi bila stara več kot 800 let. Nisem še uspel zguglati, koliko je resnice na tem ...
Whisperer
# 28.06.2012 ob 15:03
Mislim,da bo Franc Kangler vložil ovadbo zoper RTVS !
7up
# 28.06.2012 ob 09:50
Kolikšna je cena steklenice vina iz tega vinograda?

Primerjati francoska vina z štajerskimi je dokaj slaboumno,... kvečjemu lahko npr. primerjamo ceno barrique riserva buteljke.
RenatoP
# 20.12.2013 ob 10:52
http://www.stonepages.co
m/news/archives/000498.html

pa se francozeki neki šopirjo...
Kazalo