Večina teka poteka po več kot 50-odstotnem klancu. Foto: BoBo
Večina teka poteka po več kot 50-odstotnem klancu. Foto: BoBo
Oba zmagovalca teka na velikanko. Foto: BoBo
Oba zmagovalca teka na velikanko. Foto: BoBo

Planiška preizkušnja velja za najtežjo med vsemi preizkusi sezone tekmovanja Red Bull 400, v katerih tekači tekmujejo v teku na vrh smučarske skakalnice. Tekmovanje predstavlja tudi sklepno dejanje sezone, zato so poleg zmagovalca Planice so na njem okronali tudi najboljšega tekača na smučarske skakalnice v letošnji sezoni.

Tudi letos je slavil domači as Luka Kovačič, ki je v Planici zmagal že tretjič zapored. Za tri sekunde je izboljšal dosedanji rekord skakalnice in na vrh pritekel v štirih minutah in 56 sekundah. Drugo mesto je zasedel skupni zmagovalec letošnje sezone Avstrijec Jakob Mayer, za tretje mesto pa sta se borila Simon Alič in Andrej Koželj, ki je na koncu rojaka za las prehitel. Tudi v ženski konkurenci so kraljevale Slovenke, ki so zasedle vsa tri najvišja mesta. Zmagala je Barbara Trunkelj pred Teo Femc in Mojco Koligar.

Vsi udeleženci so se strinjali, da gre za najtežjo preizkušnjo sezone. Foto: BoBo
Vsi udeleženci so se strinjali, da gre za najtežjo preizkušnjo sezone. Foto: BoBo

Kovačič je ob zmagi povedal: "Danes mi je uspel hat trick. Spet zmaga, spet rekord, težko ne bi bil zadovoljen z današnjim izkupičkom. Domačo nalogo sem opravil, kot sem si jo zastavil. Glede na to, da je bila ta dirka tudi finale serije 4TITUDE CHALLENGE, so se vsi prišli borit, ne le za današnjo zmago, ampak tudi za skupno razvrstitev. To je še prililo olje na ogenj in verjetno je tudi to pomagalo, da sem bil še hitrejši. Za prihodnje leto bom seveda načrte začel delati takoj, ampak zdaj bodo vsi pričakovali, da bom zmagal in da bo rekord, zato bo tudi ta pritisk igral večjo vlogo.”

Nad svojim rezultatom je bila navdušena tudi Trunkljova: "Letošnja zmaga je bila mogoče malo težja kot lanska, tudi zato, ker sem branila zmago, kar doda nekaj pritiska, saj navijačev ne želim nikoli razočarati.

Poleg omenjenih se je tekmovanja udeležilo mnogo znanih imen iz gorskih in tekaških vod, kot so Ahmet Arslan iz Turčije, finski smučarski tekač Ivo Niskanen in nizozemska hitrostna drsalka Irene Schouten.