Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 12 glasov Ocenite to novico!
Zagreb
Utrip na ulicah, trgi, kulinarika - to so glavni čari hrvaške prestolnice. Foto: BoBo

Dodaj v

Namigi Lonely Planeta za poletni izlet: Zagreb, Gotland in Galicija

Zagreb je "svetovljanski in trendovski"
23. maj 2017 ob 10:07
London - MMC RTV SLO

Priznana popotniška založba Lonely Planet je objavila seznam evropskih mest in pokrajin, ki jih priporočajo za ogled letošnje poletje. Na prvo mesto so uvrstili hrvaško prestolnico Zagreb.

Pri Lonely Planetu so Zagreb, ki ga obišče tudi veliko Slovencev, opisali kot "svetovljansko in hkrati trendovsko mesto". "Na jadranski obali je veliko slikovitih mest, a Zagreb je nedvomno metropola, ki jo morate obiskati. Zagreb vas bo navdušil z živopisnimi trgi iz avstro-ogrskega obdobja, mnogimi kavarnami in neverjetno kulinarično ponudbo," so mu polaskali. Dodali so, da je z odprtjem novega letališkega terminala v to mesto mogoče priti "lažje in hitreje kot kadar koli".

Na drugo mesto se je uvrstil švedski otok v Baltiškem morju Gotland, ki navdušuje s slikovito naravo, peščenimi plažami in zgodovinskimi najdišči, na tretje mesto pa so uvrstili špansko pokrajino Galicijo, ki je "kraj dobre kulinarike in nedotaknjenih plaž".

Do desetega mesta sledijo še severni del Črne gore, Leeds v Veliki Britaniji, Alentejo na Portugalskem, severni del Nemčije, Moldavija, Pafos na Cipru in Le Havre v Franciji.

Pri uredništvu so želeli sestaviti seznam poletnih priporočil, ki sega dlje od tipičnih in že mnogokrat opisanih evropskih mest, kot so Pariz, Benetke ali Praga. "Našli smo destinacije, ki ponujajo nekaj novega, razburljivega in še neodkritega," je dejal urednik izdaje Tom Smart in dodal: "Zagreb najbolj ustreza tem merilom. Vsa Hrvaška je sicer trenutno ena najbolj vročih turističnih ciljev ta hip, a škoda je, ker mnogi tujci odhitijo neposredno na plažo in zamudijo mesta v notranjosti države."

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Bondjanez
# 23.05.2017 ob 10:53
Še kar čakaš :)
seeblue123
# 23.05.2017 ob 11:16
Evo se te usmilim:
"Zagreb pa že ne bi smel biti na tem seznamu, pa tudi če je, zakaj se o tem poroča na MMC?
Res sem jezen komentator." :)
nauportus90
# 23.05.2017 ob 14:44
treba je priznati da je zagreb lepo mesto, čeprav gre za tipično srednjeevropsko mestece brez kakšnih posebnih odlik ali zanimivejše geografske lege (kakršno ima ljubljana). ima pa v primerjavi z ljubljano veliko bolj zanimivo muzejsko ponudbo.

mi je pa smešno da še niso uspeli prenoviti zagrebške katedrale. če se ne motim je v zidarskih odrih brez prestanka že od leta 1990. počasi bojo že sami zidarski odri potrebni renovacije.
Lovec
# 23.05.2017 ob 12:10
Ljubljane ni več v namigih ?
aaa
# 24.05.2017 ob 06:59
@Roko_europe
polno balkanskih kafičev in ćevapđinic...

In kaj je narobe, če je v balkanski prestolnici polno balkanskih čevapđinic in kafičev? A če bi blo polno picerij in špagetarij kot v Rimu bi pa bilo vredu al kaj?
Roko_europe
# 23.05.2017 ob 22:39
...je dejal urednik izdaje Tom Smart in dodal: "Zagreb najbolj ustreza tem merilom. Vsa Hrvaška je sicer trenutno ena najbolj vročih turističnih ciljev ta hip, a škoda je, ker mnogi tujci odhitijo neposredno na plažo in zamudijo mesta v notranjosti države."

Potem ko sem pred kratkim spet bil po 5 letih v Zagrebu, lahko z zagotovostjo rečem, da turisti z izpustitvijo Zagreba niso kaj dosti zamudili. Ne preveč urejena prestolnica, brez nekega urbanega stila, ogromno propadajočih stavb in polno balkanskih kafičev in ćevapđinic... pa da ne bo pomote, sam še prerad zahajam na hrvašho obalo, a Zagreb res ni izpolnil mojih pričakovanj!
johann
# 23.05.2017 ob 13:48
Ne vem, kaj vidijo ti ljudje v Zagrebu. Bil sem že večkrat tam, lahko rečem, da mesto kar dobro poznam, vendar nima nič posebnega, kar ne bi našel tudi drugod. Še vedno pa po turistični ponudbi in znamenitostih prekaša Ljubljano.
Pač moje mnenje.
spy rtv slo
# 23.05.2017 ob 11:19
zagreb je zelo zaostal v primerjavi z ostalimi mesti evrope pa tudi drago je in ljudje so zelo nesramni in agresivni.
cairns
# 23.05.2017 ob 20:56
Utrip na ulicah, trgi, kulinarika - to so glavni čari hrvaške prestolnice.

in neoustaši.

Škoda da so turisti zamudili 10.april in romanje v Bleiburg.

http://www.portalnovosti.com/ustaski-dernek-u-centru-zagreba-proslavili-dan-osnutka-ndh
magjack
# 23.05.2017 ob 16:42
Mesto pa lepo ... a beton in ograjen gozdicek? :)
Bondjanez
# 23.05.2017 ob 11:38
K_ris
Imas prav :)
PONOS
# 23.05.2017 ob 13:55
johann
No ja potem nisi probal zagrebške štrukle ozirom čevape kod Srbina :)Toliko o zlobnih ustašev....znamenitosti je kar nekaj...
K_ris
# 23.05.2017 ob 10:36
Čakam na prve jezne komentatorje ... Ker Zagreb pa že ne bi smel biti tam, pa tudi če je, zakaj se o tem poroča na MMC

Poročanje o Galiciji in Gotlandu v istem članku seveda ne bo nikogar zmotilo :)
K_ris
# 23.05.2017 ob 11:03
@Bondjanez

Eden se je že oglasil na ta način, da mi je prilepil minus :)
Kazalo