Himalaja privablja alpiniste z vsega sveta. Foto: Reuters
Himalaja privablja alpiniste z vsega sveta. Foto: Reuters
Skupno se je na najvišjo goro sveta povzpelo že več kot 5.000 ljudi, skoraj 300 jih je pri vzponu umrlo, glavni razlogi za smrt pa so izčrpanost, mraz, padci in višinska bolezen. Foto: Reuters

Nepalska vlada je sprejela spremembe državnih pravil, ki med drugim prepovedujejo samostojno plezanje na Everest in določajo, da mora plezalca vedno spremljati vodnik.

Prepovedali so vzpon plezalcem z amputiranima nogama in slepim, določili zgornjo starostno mejo za plezalce, ti pa bodo morali prav tako dokazati, da so osvojili že najmanj 7.000-metrski vrh, preden se bodo poskušali povzpeti še na 8848 metrov visok vrh sveta.

S tem naj bi povečali varnost in preprečili smrtne žrtve, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal sekretar na ministrstvu za kulturo in turizem Mahešvor Neupane.

Vrh kot izziv
Aprila je v Himalaji na primer umrl izkušeni znani švicarski plezalec Ueli Steck, ki se je želel sam povzpeti na Nupce (Nuptse), sosednji vrh Everesta.

Maja letos je v baznem kampu zaradi srčnega zastoja umrl 85-letni Nepalec Min Bahadur Šerčan, ki je skušal znova osvojiti naziv najstarejšega človeka na Everestu. Najnižja zakonska starostna meja za vzpon na Everest je 16 let, vendar nepalske oblasti do zdaj niso omejevale zgornje starostne meje - zdaj so jo postavili na 75 let.

Prav tako je vlada sprejela prepoved plezanja za ljudi z določenimi telesnimi ovirami, čeprav je za številne izmed njih vzpon na najvišjo goro na svetu še poseben izziv.

Novozelandec Mark Inglis je leta 2006 osvojil 8848 metrov visoki vrh, čeprav je prej zaradi ozeblin izgubil obe nogi. Slepi Američan Erik Weihenmayer je Everest osvojil maja 2001 in pozneje postal edina slepa oseba, ki je osvojila najvišje vrhove vseh sedmih celin.

Gneča na vrhu sveta
Glavna plezalna sezona v Himalaji poteka spomladi in jeseni. Everest, ki sicer stoji na meji med Nepalom in Kitajsko, je lani z nepalske strani osvojilo skoraj 450 plezalcev, od tega 190 tujcev.

Britanski alpinist Tim Mosedale je maja letos opozoril, da "toksična mešanica" neizkušenih planincev na Everestu povzroča velike težave, saj se na najvišjo goro sveta vzpenja vse več turistov, ki povzročajo "prometne zamaške" na poledenelih poteh.

Skupno se je na najvišjo goro sveta povzpelo že več kot 5.000 ljudi, skoraj 300 jih je pri vzponu umrlo, glavni razlogi za smrt pa so izčrpanost, mraz, padci in višinska bolezen.