Ture avanture
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Turist
Zagotoviti moramo, da bodo učinki turizma pozitivni, je posvaril generalni sekretar UNWTO-ja Taleb Rifai. Foto: Reuters

Dodaj v

Novi izzivi - do leta 2030 na svetu 1,8 milijarde turistov

Rast turizma prinaša številne izzive
31. december 2017 ob 16:34
Madrid - MMC RTV SLO, STA

Do leta 2030 bi lahko po svetu potovalo 1,8 milijarde turistov. To pomeni, da bi se čez meje domače države na potovanje podal eden od vsakih petih Zemljanov, je sporočila Svetovna turistična organizacija (UNWTO).

1,8 milijarde turistov lahko predstavlja 1,8 milijarde priložnosti ali 1,8 milijarde katastrof, je posvaril generalni sekretar UNWTO-ja Taleb Rifai. Ljudje moramo zagotoviti, da so učinki turizma pozitivni in da prispevajo k trajnostnemu razvoju, je poudaril generalni sekretar.

Turizem vpliva na razvoj in izboljšuje svet, je prepričan Rifai. "Svet združuje na neverjetno impresiven način: dela ga manjšega, bolj povezanega, bolj informiranega in zato tudi bolj ljubečega," je poudaril.

Hkrati pa rast turizma prinaša številne izzive, vključno z onesnaževanjem, odpadki, izkoriščanjem delavcev, prostitucijo, zlorabo otrok in plenjenem naravnih virov. Letošnje leto so Združeni narodi zato razglasili za mednarodno leto trajnostnega turizma.

V svetu je vsako 11. delovno mesto odvisno od turizma. V številnih državah je ta panoga glavni vir prihodka in gonilna sila gospodarskega razvoja, so še sporočili iz UNWTO-ja.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 31.12.2017 ob 17:18
Novi izzivi - do leta 2030 na svetu 1,8 milijarde turistov

Kam jih bomo vse namestili. Slovenija ima zelo omejene kapacitete. ha ha ha
gisky
# 01.01.2018 ob 02:16
“Twoflower was a tourist, the first ever seen on the discworld. Tourist, Rincewind had decided, meant 'idiot'.”

Terry Pratchett
Enakost za vse
# 31.12.2017 ob 22:15
A bodo za ta "turistična" potovanja potebni kakšni dokumenti? Recimo za potovanje v Kanado ali Ameriko Slovenci še vedno potrebujemo ETA dovoljenje, S slovenskim potnim listom lahko brez vize potujemo v 160 držav. Od sosednjih držav ima manj vpliven potni list le Hrvaška, katere potni list vas brez vize pripelje v 138 držav. Seveda z upoštevanjem omejitev LINK s tem, da lahko v vse te države potujemo največ za 90 dni. Seveda z dokumenti in denarnimi sredstvi za preživljenje tega časa in POVRATNO vozovnico pred iztekom časa, ki je dovoljen. In to pričakujem, da bo veljalo za vse turiste iz celega sveta tudi pri nas, recipročno, kot je pri njih.
vremenko
# 31.12.2017 ob 18:28
Naj si pridejo ogledati Slovenijo, čudovita je! Pa čimveč denarja naj tukaj pustijo!
Wasabi
# 31.12.2017 ob 17:59
@cairns, Slovenija pa res nima omejenih kapacitet nastanitvenih obratov, če sešteješ vse kapacitete in pogledaš dejansko zasedenost boš videl, da smo lahko sprejmemo še najmanj 1x toliko turistov, kot sedaj, brez problema. Bo pa za to morala biti državna turistična politika bolj pametna, da nam ne bodo konkurenti strategije pisali;) Ampak to je že druga zgodba.
Kazalo