Ture avanture

Poudarki

  • Trenutno največja integralna investicija v smučišče v Evropi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 34 glasov Ocenite to novico!
Na spletni strani 2964 Bohinj ECO Resort projekt Smučišče 2864 opisujejo takole: 'Najdaljše smučarske proge v Sloveniji, najsodobnejše gondolske žičnice, višinska razlika 1050 m, poletni bike park, 4cross, mountainboard ...' Na fotografiji gondola, ki vozi na smučišče Vogel. Foto: BoBo
Pogled na Triglav z Vogla. Foto: BoBo

Dodaj v

Novo bohinjsko smučišče ima vsa soglasja, a bo odprto z zamudo

Zapletlo se je pri dogovarjanju z lastnikom zemljišča
27. avgust 2012 ob 17:19,
zadnji poseg: 27. avgust 2012 ob 17:24
Bohinjska Bistrica - MMC RTV SLO/STA

Novo smučišče 2864 Bohinj, ki naj bi nastalo nad Bohinjsko Bistrico, je julija dobilo okoljevarstveno in naravovarstveno soglasje, prejšnji teden pa je vlada investitorju podelila tudi koncesijo.

Vendar smučišče letos najverjetneje še ne bo začelo obratovati, saj so se pojavili zapleti z lastnikom zemljišča.

Kljub daljšim postopkom za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za žičniški sistem, je še spomladi kazalo, da bo nov smučarski center v Bohinjski Bistrici lahko zaživel decembra letos in bi bilo slovesno odprtje simbolično 12. 12. 2012 ob 12.00.

A zapletlo se je pri dogovarjanju z lastniki zemljišč. Zato se bo postopek izgradnje smučišča zavlekel za dva meseca, so sporočili iz Bohinj Park eko hotela, ki ga je podjetje MPM Engineering v Bohinjski Bistrici postavilo leta 2009.

Postopek ovira en posameznik
Kot pojasnjuje idejni vodja projekta smučišča Boštjan Čokl, je lastnik zemljišča in apartmajev ob novem smučišču, ki je tudi že pred leti poskusil onemogočiti delovanje smučišča Kobla, poskušal zase izsiliti večmilijonsko korist. "Ker smo se z več kot 70 ostalimi lastniki zemljišč uspešno dogovorili in podpisali povsem enake pogodbe, na takšno izsiljevanje nismo mogli pristati," je poudaril.

Zato se bo postopek izgradnje smučišča zavlekel za dva meseca, kolikor traja uradni postopek pridobitve stavbne pravice za takšno zemljišče. "To pa žal pomeni, da bomo letos z gradbenimi deli sicer lahko začeli, vendar zaradi enega posameznika iz Bohinja najverjetneje ne bomo uspeli pravočasno odpreti letošnje smučarske sezone skladno z izvornim načrtom," je opozoril Čokl.

Računajo na 200.000 obiskovalcev na leto
50-milijonska investicija v novo smučišče, ki nosi simbolno ime 2864 po višini Triglava, je ta trenutek največja integralna investicija v smučišče v Evropi. Na smučišču bo MPM Engineering v sodelovanju s tujim investitorjem postavil tri gondolske sisteme, na katerih bo 120 gondol s po desetimi sedeži. Letno Čokl računa na 150.000 smučarjev in še na 50.000 poletnih obiskovalcev.

"Novo smučišče nad Bohinjsko Bistrico je izjemnega pomena ne zgolj za celotno občino Bohinj, kjer bo zaposlitve dobilo približno 70 ljudi, temveč tudi za celotno gorenjsko regijo," poudarja sin Boštjana Čokla Anže Čokl, ki vodi Bohinj Park eko hotel. Opozarja, da bohinjski zimski turizem že več let stagnira. Zaradi lege v Triglavskem narodnem parku je omejen tudi razvoja Vogla, ki je ob težavah smučišča na Kobli trenutno edino bohinjsko smučišče.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo