Ture avanture
Jezersko se po novem ponaša z novim priznanjem. Foto: BoBo
Jezersko se je tako pridružilo 28 krajem v Avstriji, Italiji, na Bavarskem in Južnem Tirolskem, ki so vključeni v mednarodno mrežo Gorniške vasi. Foto: BoBo

Dodaj v

Novo priznanje: Jezersko kot prvi slovenski kraj vstopil v mrežo Gorniške vasi

Jezersko ponuja bogastvo gorniških doživetij
26. maj 2018 ob 21:06
Jezersko - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Jezersko se je pridružilo 28 krajem v Avstriji, Italiji, na Bavarskem in Južnem Tirolskem, ki so vključeni v mednarodno mrežo Gorniške vasi.

Ta združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije brez velike turistične infrastrukture in s trajnim pristopom.

Gorniške vasi – že ime pove, da gre za kraje v osrčju gora, majhne, mirne vasi, ki so ohranile domačnost, živo gorniško dejavnost in kulturno tradicijo. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je ob tej priložnosti dejala, da so Gorniške vasi primer uspešnega prenosa dobre prakse. Na slovesnosti ob vstopu občine v mrežo Gorniške vasi je med drugim poudarila, da so izkušnje mehkega turizma, usmerjenega v pohodništvo, doživljanje narave in krajine, ki ne spreminja prostora z veliko infrastrukturo, a vseeno nudi lokalnim skupnostim možnosti dohodka in preživetja v gorskem območju, ki so ga zastavili v Avstriji, spodbudile tudi prvo slovensko občino, da se vključi v družino gorniških vasi.

Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje alpske konvencije, ki teži k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije. Osnova tega je gibanje v gorskem svetu brez velike tehnične infrastrukture, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja.

Jezersko ponuja bogastvo gorniških doživetij: prepredeno je s sprehajalnimi in planinskimi potmi, ob pohodniških užitkih vseh težavnosti pa omogoča tudi bogat izbor plezalnih tur tako poleti kot pozimi, pravljične turne smuke in resne alpinistične spuste, kilometre urejenih prog za smučarski tek, prav tako na svoj račun pridejo turni kolesarji, ljubiteljski drsalci in krpljarji. Ima tudi 60 kilometrov pohodniških poti, najstarejšo prvotno ohranjeno planinsko kočo, 16 vrhov, več kot 300 alpinističnih smeri, aktivno gorništvo, od katerega se da živeti.

Na sončni strani Alp je nosilec projekta Planinska zveza Slovenije, podpirata pa ga ministrstvo za okolje in prostor, ki skrbi za izvajanje alpske konvencije v Sloveniji, in ministrstvo za gospodarski razvoj. Trenutno je vključenih 25 krajev v Avstriji, na Bavarskem, Južnem Tirolskem, v Italiji in Sloveniji, kjer je pionir gorniških vasi Jezersko, letos pa vstopajo še Kreuth (Nemčija), Lungiarü (Južna Tirolska) in Val di Zoldo (Italija).

Več pa si lahko pogledate v prispevku Marjete Klemenc za TV Dnevnik.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
taprauslovenc
# 26.05.2018 ob 22:32
Bravo,le tako naprej. Še je nekaj pametnih,ki ne pustijo uničiti vse narave in asfaltirati vsak kos trave
piarija
# 27.05.2018 ob 14:48
Jezersko je res fantastično, mal ga treba sicer še razvit pa bo prva liga.
bruhnmici
# 27.05.2018 ob 08:07
No, no. Načrti za elektrifikacijo Ravenske Kočne. Kakšna je cesta in kako visoko se zajeda pod Češko kočo, si pa le oglejte.

Eno je, če ima kraj denar, pa se odloči za ohranjanje okolja, trajnostni razvoj, neinvazivne investicije. Drugo pa je, če kraj denarja nima in se potem "šlepa" na eko natur usmeritev. Alpinizem omenjat oz. planinske poti (ja katera občina v gorskem svetu jih pa nima?) je bz. V ekstreme se jih bolj malo spušča. Biciklizem, tek na smučeh ... to pa so priloznosti za Jezerjane in tukaj jih pa lahko pohvalimo. Jezersko lahko pistane top smučarsko tekaška destinacija. Če le aktivirajo več ravninskih prog.

Drjstvo, hendikep Jezerskega je zgolj 3 mesece sonca oz. sezone.
Bivši uporabnik
# 27.05.2018 ob 04:57
Jezersko se je pridružilo 28 krajem v Avstriji, Italiji, na Bavarskem in Južnem Tirolskem, ki so vključeni v mednarodno mrežo Gorniške vasi.

Pričakujem, da bo v kratkem slovenski veleposlanik v Italiji poklican na zagovor na italijansko zunanje ministrstvo.
Calendula
# 27.05.2018 ob 00:24
@taprauslovenc ... bolj se ne bi mogla strinjati s teboj.
Fleaa
# 29.05.2018 ob 13:53
vse se da, če le ni bohinske foušije zraven....
kawboy
# 28.05.2018 ob 09:27
Ravno včeraj 27.05.2018 v nedeljo sem bil prvič s kolesom na Jezerskem. Razen lepe pokrajine je cesta na nekaterih mestih katastrofalna, na nekaterih pa se še (že) obnavlja, tam pri bencinski črpalki pa sploh ni asfalta je makadam. Sicer se je vredno peljati z kolesom na Jezersko. Iz Kamnika mimo Preddvora Na Jezersko okoli jezera in nazaj v Kranj, Škofjo Loko na Medvode, Tacen, Ljubljano (avtobusna postaja) mimo BTC-ja, Domžal in v Kamnik. Cca 137 km.
taprauslovenc
# 27.05.2018 ob 12:23
sm biu včerj gor in sem se ustavil pr prvih klopcah od jezera naprej proti prehodu. Kako lepo naravo imamo,kako lep kraj je to,naj tako ostane,edino cesto bi lahko na določenih odsekih uredili.
Slavkoo
# 27.05.2018 ob 12:15
Italiji in Juzni Tirolski?? A je Juzna Tirolska sedaj drzava?
Franc 1952
# 28.05.2018 ob 17:15
Jezersko je prav simpatično, cesta tudi, ampak le iz Avstrijske smeri!:) Priporočam za starejše, ki ne nabiramo več kilometrov v nogah, nedeljski izlet z avtom: središče Slovenije, pa v Savinjsko dolino vse do Logarske, tam na desno, lepa gorska cesta vse do meje z Avstrijo, počasi navzdol do glavne ceste, pa na levo zopet na vrhu čez mejo s Slovenijo do Jezerskega, in pa sestop, previdno, skoraj do Kranja in domov! Za potešitev lakote in žeje nikar iskati na senčni strani Karavank, ker vam bo žal, vaši denarnici pa še bol!:(
bruhnmici
# 28.05.2018 ob 16:47
Ravensko Kočno so čist razril. Cesta xxza spravilo lesa za xxl kamionel, je speljana zelo visoko. Od romantike ex planinske piti na Češko bajto je ostalo zelo malo. Želja in načrti so, da se tovorna žičnica in koča elektrificirata. Kabel naj bi se vkopal.

Toliko o eko turizmu in ohranjanju narave. Dejstvo je, da folk hoče mrzu pir in da se topel ne prodaja ravno dobr. Jezerska slatina, tek na smučeh (če te klanci ne motijo/niso ravno Rateče flatland), pa kokesarjenje (bolj specialkarji kot mbt), Stara pošta s češkim pirom, pol se pa počas že neha. Za tek na smučeh pizimi na svojih FB straneh, zelo dobro sproti objavljajo razmere, tako da si tukaj zaslužijo pohvale. Jezersko se počasi počasi prebuja. Če bodo le prisluhnili ljudem, kaj jih moti npr. pozimi pri konkurenci npr. na Pokljuki, v Ratečah, Bodentalu (v Podnu) oz. kaj je tam o.k.., pa lahko zadeve takoj nadgradijo, sebi v prid. Srečno jezerjani in uravnotežen turistični razvoj vam želim.
odlekiran
# 28.05.2018 ob 14:51
To bo ostal zaklad samo, če ga boste pustili čisto pri miru.
piarija
# 27.05.2018 ob 12:56
Južna Torolska zame ni ravno Italija, tam so večinsko prebivalstvo itak Avstrijci...
Kazalo