Poletna sezona na portoroški rivieri nikoli ni bila vprašljiva, pravijo v Turističnem združenju Portorož. Foto: BoBo
Poletna sezona na portoroški rivieri nikoli ni bila vprašljiva, pravijo v Turističnem združenju Portorož. Foto: BoBo
Koper ima v zadnjih letih veliko enodnevnih obiskovalcev, predvsem na račun prihoda potniških ladij. Foto: BoBo

V Kopru so pričakovanja pred začetkom glavne turistične sezone dobra. Zasedenost turističnih zmogljivosti v mestni občini je trenutno okoli 65-odstotna, kar je primerljivo z zasedenostjo v istem lanskem obdobju. Med gosti trenutno prevladujejo Slovenci, Italijani, Nemci in Avstrijci.

V poletnem času, ki predstavlja vrhunec turistične sezone, pa pričakujejo okoli 75-odstotno zasedenost, kar je približno enako kot lani. Za točne ocene bo sicer treba počakati na konec poletne sezone, so pojasnili v koprskem turistično-informacijskem centru (Tic).

Struktura gostov ni enotna, saj imajo v Kopru tako enodnevne kot večdnevne obiskovalce. Ti se navdušujejo nad kulturnimi in naravnimi znamenitostmi v starem mestnem jedru in tudi v zaledju, radi obiščejo najrazličnejše prireditve, restavracije in turistične kmetije s pristno istrsko hrano ter vinske kleti in oljkarne.

Obiskovalcem bo tudi letos na voljo kartica doživetij Koper Card, ki vabi na spoznavanje mestnega jedra Kopra, njegovih številnih znamenitosti ter doživetij.

Ljubitelje izletov v zaledje pa vabijo v Hrastovlje, kjer pod okriljem Turistične agencije in trgovine Istranka Koper tudi letos ponujajo vodene oglede vasi s skupno vstopnico. Obisk Hrastovelj je lahko nepozabno doživetje, saj združuje bogato zgodovino, kulturo, naravo in gastronomijo, so poudarili v Ticu.

Kot so napovedali, se bodo v Kopru in njegovem zaledju skozi celo poletje dogajale najrazličnejše prireditve in dejavnosti za vse starosti in okuse, od že tradicionalnih do povsem novih.

Poletna sezona na portoroški rivieri nikoli vprašljiva
Pred poletno sezono so optimistični tudi v Turističnem združenju Portorož.

V prvih 11 dneh junija je število prenočitev popolnoma enako kot lani. Ob teh rezultatih so tako v turističnem združenju tudi glede poletne turistične sezone zelo optimistični. Po navedbah hotelirjev so namreč rezervacije za julij in avgust v polnem zamahu in pričakujejo, da bodo dobro zasedeni.

Kot so povedali v združenju, poletna sezona na portoroški rivieri ni bila nikoli vprašljiva. Lani so kljub zelo slabemu vremenu med prvim junijem in 31. avgustom ustvarili dobrih 475.000 prenočitev oziroma enako kot leto poprej, pri čemer so četrtino vseh prenočitev ustvarili domači gosti, med tujimi pa je bilo največ Italijanov, Avstrijcev, Nemcev in Rusov.

Kot priznavajo, sta zanje večji izziv zgodnja pomlad in pozna jesen. Ti sta poleg od vremena močno odvisni od kongresnega turizma, ki je letos ponovno v porastu.

Med novostmi v letošnji turistični ponudbi poudarjajo enoten spletni rezervacijski sistem na njihovem portalu, kjer lahko uporabniki na enem mestu dobijo vse informacije o destinaciji in tudi rezervirajo svojo namestitev. Vključeni so hoteli in kampi, v kratkem pa bodo dodali tudi penzione in zasebne namestitve.

Med drugim opozarjajo na nove turistične izlete v zaledju Istre v organizaciji agencije Istraterra. Ponudba temelji na zanimivih zgodbah in lepih doživetjih ter vključujejo odkrivanje doline reke Dragonje peš ali s kolesom, wellness v naravi Istre, spoznavanje oljkarske tradicije ...