Tina Maze konec tedna v Gorici. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze konec tedna v Gorici. Foto: MMC RTV SLO

Dne 27.09.2015 ste na spletni strani RTV Slovenija MMC objavili prispevek novinarke Kaje Sajovic (obiskovalci ga žal še vedno lahko prebirajo), ki vsebuje vrsto neresničnih navedb:

1. “TEAM TO AMAZE HOUSE” ni bila nikakšna “Adrijina prikolica z leseno teraso”, pač pa izjemno uspešen slovenski produkt – montažna hišica, ne pa prikolica, podjetja ADRIA MOBILE iz Novega Mesta, kateri je bila dodana skoraj 150m2 široka pokrita terasa iz sibirskega macesna. Podjetje Adria je torej imelo priliko, da v sodelovanju s Tino Maze promovira svoj produkt na prireditvi, ki jo je v štirih dneh obiskalo polj miljona ljudi. ”Adrijina prikolica” je torej čisto nekaj drugega, omenjena g.a Sajovic pa tega očitno ne loči.

2. Napisa “A unique house of experience”, ki ga v narekovajih navaja g.a Sajovic, nikjer ni bilo, na ustreznem paniju, in ne “izvesku” pa je bil drugi napis, kot pričajo tudi fotografije, ki ste jih celo sami objavili. Nihče se s tem ni bahal, pač pa so obiskovalci – bilo jih je na desettisoče – soglasno izražali občudovanje k podvigu slovenske industrije in ekipe TEAM TO AMAZE.

3. Za bralce je zavajajoč zapis v narekovajih o Tini Maze kot “olimpijski prvakinji”, saj je celemu svetu znano – razen morda g.e Sajovic – da ima Tina Maze kar dve zlati olimpijski medalji, zato bi Vaše uredništvo moralo bralcem posjasniti, čemu ste to dali v narekovaje.

4. G.a Sajovic se čudi, da sta Tina Maze in Andrea Massi zbrala impresivno množico ljudi “celo za dobro obiskan Gusti”. Naj ji pojasnim, da medtem ko se je na otvoritvi te prireditve v preteklosti zbralo le nekaj destin obiskovalcev, predstavnikov oblasti in nekaj novinarjev, se jih je letos, ob novici da bo trak prerezala tudi Tina Maze, zbralo najmanj tridesetkrat toliko.

5. Ni res, da “okoliški (domoljubni slovenski) vinarji so imeli kaj pripomniti čez tako rekoč v celoti italijasko ponudbo hiše, ki naj bi prmovirala slovensko prvakinjo”. Gre za čisto izmišljotino g.e Sajovic (ali bolje rečeno navadno laž), saj slovenski vinarji dobro poznajo vina in njihove proizvalajce, ki jih je bilo mogoče poskusiti: gre za vinarsko podjetje “Gradis’ciutta” zamejskega Slovenca Roberta Prinčiča, ki je tudi podžupan v Števerjanu, najbolj slovenski vasi v Italiji in njegovega družbenika Matjaža Četrtiča iz Kojskegav slovenskih Brdih, ki skupaj proizvajata penino “Sinefinis” s pomenljivim nazivom, saj nastane iz rebule, ki jo pridelata vsak na svojem posestvu, v Italiji in Sloveniji. Nadalje za vinsko klet Fiegel iz Oslavja pri Gorici, ki je v lasti slovenske družine Figelj. Edini povsem italijanski prisotni vinar je bil Caccese, družinski prijatelj prof. Andree Massija. V projektu pa so, poleg goriškega italijanskega gostinca Maura Gubane iz Antica Osteria Al Sabotino, sodelovali še Klemen in Urška Pušnik od “Bar Urška” iz Črne na Koroškem, ter goriška mesarija Klavčič, ki že po priimku kaže na svoje ne izključno italijansko poreklo.

Skratka ponudba je bila premišljeno odprta oz. mešana, italijansko-slovenska, zato je natolcevanje g.e Sajovic izraz namena po naklepnem blatenju, tudi ker je bila Vaša medijska hiša o vseh zgoraj omenjenih detajlih ustrezno obveščena kot vse ostale, ki so poročale korektno.

6. Noben varnostnik ni nikogar priganjal, saj nismo zabeležili niti ene same besede čez delo prisotnega varnostnika, ki je le urejal “promet” v mestoma tudi nepopisni gneči, ki je čakala na podpis, fotografijo ali stisk roke z olimpijsko in svetovno prvakinjo. Delo je opravil nadvse profesionalno, pri čemer so vedno imeli prednost do stika s Tino Maze najprej otroci in invalidi, h katerim je tudi sama, kot vedno, rada pristopila.

7. Dostop do hiške je bil omejen za širšo publiko - nad čemer se sarkastično zgraža g.a Sajovic - le uro in pol, za čas trajanja dogodka, na katerega so bili povabljeni gostje, prijatelji in sponzorji ter novinarji, tudi RTV Slovenija. Dogodek pa je vsekakor, brez vabil, lahko v živo spremljalo več sto obiskovalcev prireditve Gusti di Frontiera, ki so se zgrnili pred Adriino hiško, saj je ob ustreznem ozvočenju bilo mogoče slišati oba govora in neposredno slediti dogajanju. Tina Maze je bila v štirih dneh na razpolago obiskovalcem goriške prireditve skupaj najmanj 10 ur za podpise in fotografije, natolcevanje g.e Sajovic o nekem VIP ekskluzivizmu nima zato nikakršne osnove in je zlonameren.

8. Očitno je za ton komentarja g.e Sajovic “kriva” prisotnosti poslanca DZ in predsednika SDS Janeza Janše. Vsakršno njeno politizacijo dogodka zlonamerno odločno zavračamo, saj smo vabila seveda pošiljali ne oziraje se na takšno ali drugačno politično pripadnost kogarkoli. Na seznamu povabljenih je bil npr. tudi poslanec SD Matjaž Nemec, ki pa se najbrž zadržanosti vabilu ni mogel odzvati. V nedeljo nas je s svojo prisotnostjo počastil Predsednik R. Slovenije g. Borut Pahor, o njegovem obisku so poročale številne medijske hiše v Italiji in Sloveniji, razen Vaše spletne strani in tudi g.a Sajovic najbrž še sedaj o tem nič ne ve. Šlo je samo in izključno za osebnosti, ki so doslej sodelovale in pomagale ekipi “Team to amaze”, zato kakršno koli vpletanje Tine Maze in Team to Amaze v politične igrice, ki jih vodi Vaša medijska hiša odločno zavračamo. Pri tem bi si dovolil spomniti, da je takšno vpletanje že kdo poskušal v Sloveniji, vemo pa kako se je zgodba končala. Prav temu pripisujemo v celoti negativen pristop g.e Sajovic, ki pa bi se kot profesionalka – če to res je – morala ob poročanju z nekega dogodka, ki nima nobene zveze s politiko, biti sposobna se otresti lastnih političnih antipatij, česar pa očitno ne zna. Čudi nas le, da je v Vašem uredništvu nihče o tem ne opozori.

9. In končno še osebna pripomba: moje politično delovanje v R. Sloveniji nima nikakršne zveze s funkcijo odvetnika in predsednika “TEAM TO AMAZE”. V tej funkciji, ki mi je v veliko čast, se zagotovo ne bom pustil vpletati v Vaše politične spletke.

S spoštovanjem

Odv. Damijan Terpin
Predsednik TEAM TO AMAZE