Festival San Fermin združuje zabavo in akcijo ter vsako leto pritegne na stotisoče obiskovalcev z vsega sveta. Foto: EPA
Festival San Fermin združuje zabavo in akcijo ter vsako leto pritegne na stotisoče obiskovalcev z vsega sveta. Foto: EPA

Po treh tekih pred šestimi pol tone težkimi biki je bilo poškodovanih okoli deset adrenalina željnih tekačev, nikogar izmed njih pa niso poškodovali bikovi rogovi, ampak so rane utrpeli zaradi padcev, posledično pa so nekatere izmed njih biki tudi poteptali.

Drugi tek je 52-letni domačin Joaquin Subasti opisal takole: "Tek je bil zelo hiter. Tek pred biki je vedno nevaren. Pride do nabadanj, zlomov kosti, padcev. To je zelo tvegano početje." Prav tako je hitro minil tretji tek, saj so biki dobrih 800 metrov dolgo progo do končne arene, kjer postanejo glavne zvezde bikoborbe, pretekli v dveh minutah in 29 sekundah. Najbolj tragično usodo pa je dočakal eden izmed bikov, ki se je ob prihodu v areno zaletel v zid in padel na tla, preostale živali pa so ga poteptale.

Lani je v osmih tekih pred biki sodelovalo 20.700 tekačev, povprečno 2.587 dnevno, in skoraj 40 ljudi je bilo hospitaliziranih. Med njimi so bili štirje posamezniki, ki so jih biki nabodli. Večine poškodb pa ne povzročijo bikovi rogovi, temveč padci tekačev. Zadnjo smrtno žrtev je tek zahteval pred štirimi leti, ko je bik 27-letnemu Špancu prebodel vrat, srce in pljuča.