Do njih je dolga pot, na njih pa popoln užitek. Foto: Facebook profil Turks & Caicos Tourism
Do njih je dolga pot, na njih pa popoln užitek. Foto: Facebook profil Turks & Caicos Tourism
Otoki Turks in Caicos
Otoki krmarijo med oddihom za najpremožnejše in nastanitvami za srednji sloj. Foto: Facebook profil Turks & Caicos Tourism
Otoki Turks in Caicos
Čofotanje, sončenje, potapljanje. Življenje na otokih je res naporno ... Foto: Facebook profil Turks & Caicos Tourism
Turks in Caicos
Otok Grand Turk iz zraka. Foto: Facebook profil Turks & Caicos Tourism

Na podelitvi svetovnih turističnih nagrad (WTA), ki veljajo za "oskarje" turistične industrije, je priznanje za najlepšo morsko destinacijo prejelo prav to otočje, ki se lahko pohvali s turkiznim morjem, neskončnimi belimi peščenimi plažami in prijaznim podnebjem - od novembra do maja je povprečna temperatura med 27 in 29 stopinj Celzija, zato so otoki posebej priljubljeni predvsem pozimi.

"Ponujamo svobodo"
A takšno kuliso ponujajo mnoge rajske destinacije, kaj torej Otoke Turks in Caicos dela drugačne, boljše, lepše? Odgovor: dejstvo, da (še) niso podlegli masovnemu turizmu. "Smo sanjska dopustniška država, na kateri pa se nikoli ne bo treba prerivati, da bi si priborili nekaj svojih kvadratnih metrov na plaži. Obljubljamo svobodo, hkrati pa vam prijazni domačini zagotavljamo, da vas bomo zasuli z ljubeznijo, srečo in prijateljstvom," je dejal Hubert Fulford, vodja turistične zveze v državi.

Otoki Turks in Caicos so na prireditvi v New Delhiju premagali mnogo bolj zveneča imena - Cancun v Mehiki, Cape Town v Južnoafriški republiki, Copacabano, znamenito plažo v Rio de Janeiru v Braziliji, in Maldive. Že septembra pa je bila za najlepšo plažo na Karibih izbrana Grace Bay Beach na otoku Providenciales, ki velja za središče turizma v državi.

"To je še en dokaz, da živimo na najlepšem koščku zemlje. Domačini to vemo že dolgo, svet pa nas je začel spoznavati šele zdaj. A pomembno je, da se je začel naš turistični razcvet. Lepota naše države in njena mirnost sta na voljo vsem," je dejal Ralph Higgs, direktor turizma na otokih.

Del britanskih čezmorskih ozemelj
Še nekaj podatkov o Otokih Turks in Caicos (njihovo uradno ime je Turks and Caicos Islands), ki niso neodvisna država, saj so del britanskih čezmorskih ozemelj. Ležijo 880 kilometrov jugovzhodno od Miamija na Floridi in severno od otoka Hispaniola, sestavlja pa jih 40 različno velikih otokov in grebenov. Geografsko so del otoške verige Bahamov. Ime so dobili po dveh osrednjih arhipelagih, večjem Caicosu in manjšem Turksu. Le osem otokov je poseljenih. Uradni jezik na njih je angleščina, za denarno valuto uporabljajo ameriški dolar.

Le 45.000 prebivalcev
Prestolnica je mesto Cockburn Town na otoku Grand Turk, ki se s tem nazivom ponaša že od leta 1766. Država ima le okoli 45.000 prebivalcev, polovica izmed njih jih živi na otoku Providenciales. Večino prebivalcev je temnopoltih, deset odstotkov pa je belcev ali mešane rase.

Kot že rečeno, Otoki Turks in Caicos so eno izmed 14 ozemelj, ki sodijo pod jurisdikcijo Velike Britanije. Čeprav imajo svojega guvernerja in premierja, pa je vodja države britanska kraljica Elizabeta II. Takšen status imajo na primer še Bermudi, Britanski deviški otoki, Kajmanski otoki, Falklandski otoki in Gibraltar. Njihov slogan je "Čudoviti po naravi, čisti po izbiri".

Poleg počivanja, nastavljanja sončnim žarkom in kopanja otoki ponujajo tudi opazovanje ptičev in kitov. Ker imajo ob obali enega najdaljši koralnih grebenov na svetu, je to tudi odlična izbira za potapljanje. Nacionalni šport je kriket.

Parrot Cay je zatočišče za bogataše
Otoke Turks in Caicos so že odkrili nekateri zvezdniki, ki hodijo tja namakat svoje noge brez strahu, da bi jih na plaži ujeli radovedni paparaci. Med njimi je predvsem priljubljen Parrot Cay, otoček, ki je gostil že tako slavna imena, kot so Jennifer Aniston, Britney Spears, Bill in Hillary Clinton, Bruce Willis in Donna Karan. Na njem sta se poročila Ben Affleck in Jennifer Garner, Eva Longoria in Tony Parker pa sta tu preživela medene tedne.

Tudi sicer so Američani glavni obiskovalci otokov, na drugem mestu pa so Kanadčani.