Piranski akvarij je bil zaradi prenove skoraj dve leti zaprt. Foto: Pomorski in tehniški izobraževalni center Portorož
Piranski akvarij je bil zaradi prenove skoraj dve leti zaprt. Foto: Pomorski in tehniški izobraževalni center Portorož
V bazenih si lahko ogledamo okoli 200 gostov iz podmorskega sveta; med temi lahko spoznamo do 140 različnih vrst morskih organizmov. Foto: Pomorski in tehniški izobraževalni center Portorož
Že vrsto let za akvarij skrbi potapljač in akvarist Valter Žiža, ki zagotavlja brezhibno delovanje akvarijskega sistema. Foto: Pomorski in tehniški izobraževalni center Portorož

Edini slovenski morski akvarij je bil po 46 letih svojega obstoja zaradi popolne prenove, ki jo je v celoti financiralo Ministrstvo za šolstvo in šport in je stala milijon 700 tisoč evrov, skoraj dve leti zaprt. V preteklosti si je bogastvo našega morja v Piranu ogledalo po 50 tisoč obiskovalcev na leto, zadnja leta pa se je obisk precej zmanjšal.

Zdaj je akvarij v prenovljeni stavbi nekdanjega Hotela Piran na prav tako prenovljenem Ribiškem trgu slovesno odprl svoja vrata, je poročal Radio Slovenija.

Našli ostanke cerkvice sv. Nikolaja
Objekt v propadajoči zgradbi je imel slab videz, bil je načet, bazeni majhni in slabo osvetljeni. V kombinaciji javno-zasebnega partnerstva - Hotelov Piran, pozneje Bernardin, Občine Piran in resornega ministrstva - je bil v tem času tudi rahel zastoj, a se je le premaknilo in tu je zdaj nov akvarij.

Z arheološkimi izkopavanji so v delu pritličja našli ostanke cerkvice sv. Nikolaja - bil je zaščitnik mornarjev in ribičev - iz 10. ali 11. stoletja. Ostanki so na tleh akvarija vidni skozi steklo, še poroča Radio Slovenija.

Datum prvega odprtja akvarija ni čisto jasen, saj so se dokumenti izgubili, a tu je že vsaj 46 let. S polno mero je začel delovati leta 1967, ko je prišel pod upravo Srednje pomorske šole Portorož, zdaj Pomorskega in tehniškega izobraževalnega centra.

140 različnih vrst morskih organizmov
Že vrsto let za akvarij skrbi potapljač in akvarist Valter Žiža, ki zagotavlja brezhibno delovanje akvarijskega sistema. V bazenih si lahko ogledamo okoli 200 gostov iz podmorskega sveta; med temi lahko spoznamo do 140 različnih vrst morskih organizmov.

V akvariju, ki ima več bazenov, v glavnem osvetljenih z umetno svetlobo, ponekod pa skozi okna preseva tudi naravna, lahko opazujemo navadno hobotnico, navadne špare, zobatce, pisane ustnače, glavače, menule, babice, brancine, pri nas zelo redko veliko kirnjo in še mnogo drugih morskih živali. Seveda si lahko ogledamo tudi alge, na primer sargaško algo, pozejdonko in cistoziro.

V posebnem prostoru je velik, 2000-litrski talni bazen, v katerem plavajo morski psi trneži, ciplji, brancini, vrane ... Med drugim si tu lahko ogledamo tudi raroga, velikega morskega pajka, kačje repe, male morske ježke in različne vrste spužev.

V akvariju so ponosni, da imajo v zbirki tudi dva kosoroga, redka primerka ribe, ki ju v našem morju občasno najdejo le poleti.