Prvi potniki so že uspešno prileteli z Maribora v London. Foto: BoBo
Prvi potniki so že uspešno prileteli z Maribora v London. Foto: BoBo
Mariborsko letališče
Zanimanje za polete v London je za zdaj veliko. Foto: BoBo
Adria Airways
Adria bo iz Maribora letela kot nizkocenovnik. Foto: BoBo
Iz Maribora nizkocenovno v London

Gre za prvo redno linijo z Letališča Edvarda Rusjana po sedmih letih. Prvo letalo je iz Maribora poletelo ob 18.20, v britanski prestolnici pa je pristalo dve uri pozneje. Na skoraj povsem zasedenem letalu so bili tudi vodstvo družbe in mariborski župan Andrej Fištravec. Potrudili so se tudi mariborski turistični delavci, ki v Londonu pripravljajo promocijo mariborske in štajerske turistične ponudbe, ki bo temeljila na zgodbi o najstarejši trti na svetu in vrhunskih štajerskih vinih in kulinariki.

Prodaja večja od pričakovanj
Vozovnice so pri Adrii začeli prodajati konec marca, zanimanje pa je bilo po njihovih zagotovilih zelo dobro in je celo preseglo njihova pričakovanja. Adria bo iz Maribora letela kot nizkocenovnik. Najcenejše povratne vozovnice so bile na voljo že za 69 evrov, trenutno pa je mogoče polet v London in nazaj rezervirati za 139 evrov in več. Letala bodo na novejše in sodobno letališče Southend za zdaj letela do konca septembra.

Kmalu razširjena ponudba?
Kot so povedali pri slovenskem prevozniku, se bodo o tem, ali bodo tudi po poletnih mesecih leteli iz Maribora, odločili sredi junija, čeprav so sprva nameravali odločitev o tem sprejeti že do konca maja. Prav tako naj bi do takrat, po opravljenih še nekaterih študijah, skušali sprejeti odločitev o morebitnih dodatnih linijah v naslednjem letu. Neuradno se govori predvsem o Barceloni in Berlinu. Nekoliko večje vprašanje za nacionalnega letalskega prevoznika pa ostaja, ali v štajerski prestolnici pozicionirati letalo, saj je to povezano z velikimi stroški.

Da gre za prelomni dogodek, je potrdil tudi direktor Aerodroma Maribor Marko Gros, saj to pomeni začetek normalnega umeščanja letališča v mednarodni prostor. "Nekje je treba začeti, začeli smo z Londonom, obetamo pa si povečevanje števila linij in prometa," je dejal Gros, ki pravi, da so sedanje polnitve linije obetavne, zato verjame v nadaljevanje uspešne zgodbe z Adrio.

Sicer pa poleg rednih poletov v London na mariborskem letališču kmalu začenjajo čarterske polete v Grčijo na Zakintos in v Turčijo v Antalyo. Lani so prepeljali 18.000 potnikov na čarterskih povezavah, letos jih načrtujejo okoli 35.000, v petih do sedmih letih pa želijo prepeljati okoli pol milijona potnikov.

Iz Maribora nizkocenovno v London