Vrtnica portorož bo kmalu prvič zacvetela. Foto: Prireditelj
Vrtnica portorož bo kmalu prvič zacvetela. Foto: Prireditelj
V bitki s cvetjem bo zmagala tista ekipa, ki bo vrgla več cvetov v čoln nasprotne ekipe. Foto: Boris Rugelj
Vrtnice preplavile Portorož

Festival, ki bo med 4. in 6. majem 2012, bo potekal na različnih lokacijah po Portorožu. Na Trgu prekomorskih brigad bo poleg ponudbe vrtnic in drugega cvetja tudi priložnost za pokušnjo kulinaričnih dobrot, v rožnem vrtu ob stavbi krajevne skupnosti Portorož pa bo cvetlična ponudba obogatena z izdelki umetnostne obrti na temo cvetja.

V park hotela Kempinski Palace bodo zavili vsi, ki bodo želeli pokusiti vina Slovenske Istre, ob slaščičarni Cacao pa bodo svoje izdelke predstavljali oljkarji.

Pisana bitka na morju
V soboto se bo dogajanje ob 16. uri preselilo na morje, natančneje med prvi in drugi portoroški pomol. Tam bo namreč potekala bitka s cvetjem na morju. V njej bodo sodelovale štiri ekipe, vsaka bo na svojem čolnu pripravila cvetje ene barve. Po trije tekmovalci v enem čolnu se bodo pomerili s sosednjo ekipo v drugem čolnu. Zmagala bo tista ekipa, ki bo vrgla več cvetov v čoln nasprotne ekipe.

V večernih urah bo občinstvo na Trgu prekomorskih brigad popeljala v latinske in karibske ritme zasedba Vivaracha. Za tiste najvztrajnejše pa se bo zabava nadaljevala v različnih klubih.

V nedeljo ob 14. uri bo Portorož preplavila parada, v kateri bodo sodelovali Kraški pihalni orkester iz Sežane, mažoretke iz Povirja in člani društva Rosa Klementina. Parada se bo končala na Trgu prekomorskih brigad, kjer se bodo ob 15. uri otroci lahko udeležili cvetličnega kluba z animacijskim programom.

Vrtnica Portorož bo dostopna jeseni
Festival vrtnic in cvetja je nadaljevanje zgodbe, ki jo je Turistično združenje Portorož v sodelovanju s poznavalko vrtnic Bredo Bavdaž Čopi začelo lani ob svetovnem dnevu turizma. Praznovanje je takrat potekalo v znamenju vrtnic, župan občine Piran Peter Bossman pa je slavnostno posadil prvo sadiko vrtnice portorož. Lepotica iz znane nemške hiše vrtnic Kordes bo prav kmalu tudi prvič zacvetela.

Vrtnica portorož je tako že od septembra posajena v portoroškem rožnem vrtu, v večjih količinah pa bo na trgu dostopna letos jeseni. Kot je povedala Bavdaž Čopijeva: "Ne gre za enostaven nakup vrtnice, temveč za dolg postopek vzgoje. Zagotoviti moramo, da bo vrtnica portorož primerna za naše podnebje. Registracija komercialnega imena je v teku in po končni ugotovitvi kvalitete v sezoni cvetenja se bo nadaljevalo z razmnoževanjem."

Vrtnice preplavile Portorož