Francozi si prizadevajo, da v prestolnico znova privabijo turiste. Foto: EPA
Francozi si prizadevajo, da v prestolnico znova privabijo turiste. Foto: EPA

Valls je vse turiste, ki so po nedavnih terorističnih napadih preklicali izlete v Pariz, pozval, naj pridejo v mesto. Kot je dejal, je varnost zagotovljena, mesto pa potrebuje pomoč, da se postavi na noge po smrtonosnih napadih teroristov.

"Zapravljajte, saj je prazničen čas, uživajte, vrnite se na predstave, v kino in v gledališče," je dodal v izjavi za radio Europe 1.

Po terorističnih napadih 13. novembra, katerih tarča so bili tudi koncertna dvorana Bataclan, restavracije in kavarne, terjali pa so 130 smrtnih žrtev, še niso znane ekonomske posledice.

Hoteli in restavracije pa se že pritožujejo nad vidnim upadom obiskovalcev, izrazili so tudi zaskrbljenost zaradi manjšega števila gostov v tradicionalno aktivnem in zasedenem prazničnem delu leta okrog božiča in novega leta. Po podatkih francoskega združenja hotelov UMIH, kavarne in restavracije že poročajo o 40-odstotnem upadu obiska v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Glede na prve ocene francoskega ministrstva za gospodarstvo bi lahko posledice napadov v prihodnjih mesecih vodile do upada francoskega bruto domačega proizvoda za 0,1 odstotne točke, kar bi skupaj zneslo dve milijardi evrov.