V muzeju na Češkem so na ogled tudi različne vrste toaletnega papirja. Foto: EPA
V muzeju na Češkem so na ogled tudi različne vrste toaletnega papirja. Foto: EPA

V češki prestolnici, ki je znana po nenavadnih muzejih, so na ogled postavili stranišča, nočne posode in druge podobne stvari z vsega sveta. V muzeju obiskovalce pričakajo tudi rolice toaletnega papirja ter straniščne deske vseh vrst in oblik, narejene iz lesa, brona in celo porcelana.

"V bližini Prage smo kupili utrdbo iz 10. stoletja in v njej odkrili zgodovinsko stranišče," pojasnjuje vodja muzeja zgodovinskih stranišč in nočnih posod v češki prestolnici, Jan Sedlaček. "Tako smo začeli, želeli smo vedeti, kako so to ljudje počeli nekoč," je dejal Sedlaček, zbiratelj stranišč.

V muzeju, ki so ga v utrdbi odprli leta 2010, letos pa preselil v Prago, je na ogled okoli 2000 razstavnih predmetov, za katere Sedlaček trdi, da so del največje tovrstne zbirke na svetu.

Podoben muzej je tudi v New Delhiju. Ker imajo v Indiji prebivalci velike težave z dostopom do stranišč na splakovanje, o zbiranju in uničevanju človeških odpadkov razpravljajo celo v parlamentu. Da bi ljudi skušali ozavestiti o potrebi po pravi kanalizaciji, je Bindešvar Pathak, borec za revne, začel sanitarno gibanje sulab. Muzej je prostor, kjer lahko izobražujejo javnost o evoluciji stranišč in pomagajo tlakovati pot razvoju boljše sanitarne tehnologije. V muzeju so na ogled številne vrste naprav za zbiranje fekalnih materij, od antičnih časov do danes in z vsega sveta.

Spodaj si lahko ogledate nekaj zanimivih stranišč.