V popoldanskih urah bodo postregli s predavanjem o uporabi artičok v kulinariki in o naravni vrednosti Krajinskega parka Strunjan. Foto: BoBo
V popoldanskih urah bodo postregli s predavanjem o uporabi artičok v kulinariki in o naravni vrednosti Krajinskega parka Strunjan. Foto: BoBo

Lokalni pridelovalci iz Strunjana, Sečovelj in Lucije bodo na tržnici ponudili jagode, češnje, prvi paradižnik in zelenjavo iz integrirane ali ekološke pridelave. Domače strunjanske artičoke je po besedah predstavnika društva Solinar Franca Giassija zdesetkala zima, zato jih bo na tržnici le za vzorec.

Obiskovalci bodo lahko poskusiti tudi katero izmed specialitet kuharjev iz hotela Talaso Strunjan. Ti bodo gostom med drugim pripravili artičoke po strunjansko, mineštro iz artičok, njoke z artičokino omako in domač sladoled iz artičok, izdelan po lastni recepturi.

Istrsko artičoko, bogato z rudninskimi snovmi in vitamini, v Strunjanu poznajo še iz časov pred Beneško republiko, so organizatorji zapisali v predstavitvenem gradivu. Je vijoličasto-zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna, zaradi česar je pri gurmanih cenjena kot divji šparglji.