Spremenjen videz Staten Islanda, kot so si ga zamislili arhitekti. Foto: Reuters
Spremenjen videz Staten Islanda, kot so si ga zamislili arhitekti. Foto: Reuters

Številke so res veličastne: kolo bo visoko 190 metrov, hkrati bo lahko peljalo 1.400 potnikov, vsako leto naj bi ga obiskalo 4,5 milijona turistov, naložba pa je vredna 230 milijonov dolarjev.

New York Wheel (Newyorško kolo), kot naj bi se nova znamenitost imenovala, bo imel strateško lego, saj se bo z njega odpiral sijajen pogled na Kip svobode in panoramo spodnjega Manhattna. Obiskovalce bo ponesel višje od že obstoječih podobnih koles, kot so Singapore Flyer, London Eye in High Roller, ki ga načrtujejo postaviti mestne oblasti v Las Vegasu.

Ob kolesu želijo podjetni Američani postaviti še ogromno nakupovalno središče s sto trgovinami in hotel z dvesto sobami.

"Na planetu mu ne bo enakega"
"To bo znamenitost, s katero se ne bo mogla kosati nobena druga v New Yorku - še več, menimo, da bo prekosila vse na celotnem planetu," je bil slikovit župan Michael Bloomberg ob predstavitvi načrta, ki naj bi se v resnično konstrukcijo spremenil do konca leta 2015.

Z veličastnim kolesom želijo mestne oblasti spremeniti utrip Staten Islanda, najmanj poseljenega in najbolj odmaknjenega od petih newyorških okrožij. "Kolo bo postalo prava ikona, postalo bo Eifflov stolp Staten Islanda," je dejal senator Charles Schumer.

"Veliko jabolko" je sicer lani obiskalo kar 50,9 milijona turistov, najmanj se jih je odpravilo prav na Staten Island, ki je sicer z Manhattnom povezan z brezplačnim trajektom. Obiskovalci se nanj zelo radi usedejo, a velika večina ga ne zapusti. Turistični avtobus, ki so ga uvedli, da bi si lahko tujci pobliže ogledali tudi to okrožje, so namreč zaradi pomanjkanja zanimanja leta 2009 ukinili.

V projekt Newyorško kolo naj bi zasebni vlagatelji vložili 500 milijonov dolarjev, ustvaril pa naj bi 1.100 novih delovnih mest.